Logo image
Logo image

Etorikoksibi: käyttötarkoitus ja sivuvaikutukset

3 minuuttia
Etorikoksibi auttaa lievittämään nivelkipua ja -tulehdusta. Sitä käytetään nivelrikon, nivelreuman, selkärankareuman ja kihdin hoitoon. Lue tästä lääkkeestä lisää alta.
Etorikoksibi: käyttötarkoitus ja sivuvaikutukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Etorikoksibi kuuluu lääkeryhmään nimeltä selektiiviset COX-2-entsyymin estäjät. Se kuuluu tulehduskipulääkkeisiin, jotka estävät prostaglandiinisynteesiä.

Tämän se tekee estämällä selektiivisesti COX-2:ta, mistä johtuu sen kipua ja tulehdusta lievittävä vaikutus. Etorikoksibia saa suun kautta otettavina tabletteina.

Saatat pitää: Kipulääkkeiden yleinen luokittelu

Etorikoksibi: mihin sitä käytetään?

Some figure
Etorikoksibi on tulehduskipulääke, jota käytetään esimerkiksi nivelrikon, kihdin ja nivelreuman hoidossa.

Etorikoksibi auttaa lievittämään nivelten kipua ja tulehdusta. Se on tehokas hoito nivelrikkoon, nivelreumaan, selkärankareumaan ja kihtiin. Etorikoksibia käytetään lisäksi lyhytkestoisesti keskivaikean kivun hoitoon hammasleikkauksen jälkeen.

Alla on lyhyesti eri sairaudet, joiden hoidossa etorikoksibia voidaan käyttää:

 • Nivelrikko on nivelsairaus, joka aiheuttaa luiden päitä pehmustavan ruston asteittaista rappeutumista. Tämä johtaa tulehdukseen, kipuun, arkuuteen, jäykkyyteen ja liikkumisvaikeuteen.
 • Nivelreuma aiheuttaa sairaissa nivelissä kipua, jäykkyyttä, turvotusta ja liikkuvuuden asteittaista vähenemistä. Se aiheuttaa tulehdusta myös muissa osissa elimistöä.
 • Selkärankareuma on selkärangan ja nivelten tulehdussairaus.
 • Kihti on äkillisinä ja toistuvina kipukohtauksina ilmenevä sairaus. Siinä esiintyy hyvin kivuliasta nivelten tulehdusta ja punoitusta. Kihtiä aiheuttavat mineraalikiteet nivelissä.

Saatat pitää myös: Selkärangan nivelrikko: diagnoosi ja hoito

Kuinka etorikoksibia otetaan?

Lääkkeen käytössä tulisi noudattaa lääkärin antamia ohjeistuksia, ja on erittäin tärkeää käyttää matalinta tehoavaa annosta. Etorikoksibi voidaan ottaa ruoan kanssa tai ilman, mutta se vaikuttaa nopeammin tyhjään vatsaan otettuna.

Etorikoksibia ei tulisi käyttää pidempään kuin on tarve, sillä se saattaa lisätä sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä, erityisesti pitkittyneen käytön ja suurten annosten jälkeen.

Lääkettä on saatavilla erisuuruisina annoksina, ja oikea annostus riippuu sairaudesta. Alla olevia ohjeita tulisi noudattaa erittäin huolellisesti:

 • Nivelrikko: suositeltu annos on 30 mg kerran vuorokaudessa, voidaan nostaa tarvittaessa enintään 60 mg:aan kerran vuorokaudessa.
 • Nivelreuma: suositeltu annos on 60 mg kerran vuorokaudessa, voidaan nostaa enintään 90 mg:aan vuorokaudessa tarvittaessa.
 • Selkärankareuma: annos on 60 mg kerran vuorokaudessa, voidaan nostaa enintään 90 mg:aan.
 • Kihti: suositeltu annos on 120 mg kerran vuorokaudessa. Lääkettä tulisi käyttää ainoastaan akuuttivaiheessa ja enintään 8 päivää.
 • Hammasleikkauksen jälkeinen kipu: suositeltu annos on 90 mg kerran vuorokaudessa, enintään 3 päivän ajan.

Huomio: Jos unohdat ottaa lääkkeen, ota vastaava annos seuraavana päivänä tavanomaiseen aikaan.

Some figure
Etorikoksibin annos riippuu sairaudesta. Yleensä suositellaan kuitenkin matalinta tehoavaa annosta mahdollisten sivuvaikutusten takia.

Mitä tulee huomioida?

Yli 65-vuotiaiden ei tarvitse muuttaa suositeltua annosta. Sitä vastoin maksaongelmista kärsivien ihmisten on tärkeää ottaa huomioon sairauden vakavuusaste.

Lievässä maksasairaudessa lääkettä ei tulisi ottaa yli 60 mg päivässä. Jos kyseessä sen sijaan on keskivaikea maksasairaus, lääkettä ei tulisi ottaa yli 30 mg päivässä.

Etorikoksibi: mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia, vaikkakaan kaikki ihmiset eivät niitä saa. Mahdollisten haittavaikutusten esiintyvyyden löydät alta:

 • Hyvin yleiset: Vatsakipu.
 • Yleiset: Nesteretentio, huimaus, päänsärky, sydämentykytykset, rytmihäiriöt, verenpaineen nousu sekä suolisto- ja vatsavaivat. Myös muutoksia maksakokeissa, mustelmataipumusta, heikkoutta ja suun haavaumia voi esiintyä.
 • Epätavalliset: Esimerkiksi virtsatietulehdus, munuaisongelmat, gastroenteriitti, lisääntynyt tai vähentynyt ruokahalu, ahdistus, masennus, uneliaisuus ja sydänongelmat.
 • Harvinaiset: Angioödeema ja anafylaktiset reaktiot, mukaan lukien sokki. Hepatiitti, ihon ja silmien kellertäminen (keltatauti), sekavuus ja vaikeat ihoreaktiot ovat myös mahdollisia.

Lääkkeen käyttö tulee välittömästi lopettaa ja mennä lääkäriin, jos saat allergisen reaktion tai sinulla esiintyy oireina hengenahdistusta, nilkkojen turvotusta, keltatautia tai voimakasta vatsakipua.

Lopuksi

Etorikoksibi ei ole osoittautunut tehokkaammaksi kuin muut tulehduskipulääkkeet nivelrikon, nivelreuman ja akuutin kihdin oireiden lievittämisessä. Lisäksi se on yhdistetty kohonneen verenpaineen riskiin. Muista kääntyä lääkärin tai farmaseutin puoleen, mikäli sinulla on mitään kysyttävää tästä lääkkeestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
 • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
 • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
 • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.