Eri kehotyypit, rasvakudoksen muodostuminen ja laihdutus
Ihmiskeho koostuu osittain rasvasta ja rasva on elimistölle tärkeää. Ilman rasvakudosta ei keho pysty suoriutumaan tärkeistä elintoiminnoista ja mm. hormonitoiminta häiriintyy, jos rasvakudosta on liian vähän. Ylimääräinen rasva puolestaan on elimistölle haitallista.
Se, miten paljon ja mille alueille rasvaa kertyy johtuu osittain geneettisistä tekijöistä ja esimerkiksi sukupuolesta. Naisilla rasvaa kertyy lantiolle, reisiin, pakaroihin ja vatsalle, miehillä rasvaa kertyy enemmän vatsan seudulle. Ruokatottumuksilla ja liikunnan määrällä on suora vaikutus siihen, miten paljon kaloreita ja rasvaa elimistössä kuluu.
Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, mistä syistä rasvakudosta kertyy tietyille alueille ja miten tulisi treenata kehotyypin mukaan.
Miksi rasvaa kertyy?
Jokainen alue kehosta varastoi rasvaa eri tavalla. Kun painoa kertyy, tapahtuu kehossa kaksi asiaa: rasvasolujen määrä lisääntyy lantion alapuolella, kun taas lantion yläpuolella olevien rasvasolujen koko kasvaa. Tämä vaikuttaa eri kehonosiin eri tavoin.
Rasva on kehon tapa varastoida energiaa, mutta kaikki energia ei varastoidu samaan paikkaan. Kehon rasvasta on olemassa kolme eri muotoa:
Ihonalainen rasva
Tämä rasva on lähimpänä ihon pintaa ja se katoaa ensimmäisenä liikunnan yhteydessä. Geneettiset tekijät ja hormonit määrittävät pitkälti, minne rasva varastoituu elimistössä.
Sisäelinten ympärillä oleva rasva
Tämäntyyppinen rasva varastoituu syvemmälle kehossa ja kertyy sisäelinten ympärille. Tällainen rasva on ihmiselle vaarallista, sillä jos sitä kertyy liikaa se vaikeuttaa sisäelinten toimintoja.
Yleisesti ottaen sisäelinten ympärille kertyvä rasva kertyy ennen ihonalaisen rasvan muodostumista. Tästä syystä vatsan ympärysmittaa tulee tarkkailla ja jos vatsa alkaa pömpöttää, mutta muu keho on vielä hoikka, on se selkeä merkki sisäelinten rasvoittumisesta ja toimiin sen vähentämiseksi on syytä ryhtyä.
Suositeltua lukemista: 9 ruoka-ainetta vatsarasvan karkoitukseen
Lihaksen sisäinen rasva
Rasva voi varastoitua lihaskudosten väliin, mutta tämä on huomattavasti harvinaisempi rasvan esiintymismuoto. Lihaksiin kertyvää rasvaa ilmenee vakavasti ylipainoisilla ja se voi johtaa insuliiniresistenssiin, ja lopulta diabetekseen.
4 aluetta, joille rasvakudosta kertyy
Hormonit määräävät kaikilla kehon alueilla ja niiden määrät vaikuttavat terveydentilaan merkittävästi. Osa hormoneista on vastuussa mielialasta, osa energiasta jne.
Tutkimusten mukaan hormonit määrittävät myös sen, minne rasva varastoituu. Nämä yleiset hormonitasapainon muutokset voivat vaikuttaa kehoon seuraavasti:
Rasva rinnassa ja käsivarsissa: testosteroni
Kun testosteronin määrä laskee tavallista alhaisemmaksi, se voi johtaa rintakehän ja käsivarsien koon suurentumiseen rasvakertymien takia. Androgeenit ovat testosteronin lisäksi rasvamäärään vaikuttavia hormoneja, joilla voi olla sama vaikutus.
Ongelman voi ratkaista nauttimalla ruokaa, joka sisältää terveellistä rasvaa, B-vitamiineja ja proteiineja. Yhdessä voimaharjoittelun kanssa pääset eroon löysistä käsivarsista.
Rasva lantiolla ja reisissä: insuliini
Epätasapaino insuliinin määrässä johtaa sokereiden kertymiseen ja niiden muuntumiseen rasvaksi. Lantiolle ja reisiin kertyvä rasva on yleensä seurausta liiallisesta herkuttelusta ja sokerin nauttimisesta.
Ratkaisu ongelmaan on vähentää jälkiruokien, karkkien ja hiilihydraattien nauttimista, sillä ne kohottavat glykeemistä indeksiä huomattavasti.
Vyötärörasva: estrogeeni
Estrogeeni on naishormoni ja se on vastuussa rasvan kertymisestä lantiolle ja reisiin. Vartaloltaan päärynän muotoiset naiset kärsivät yleensä juuri estrogeenin aiheuttamasta rasvan kertymisestä.
Ylimääräinen estrogeeni vaikuttaa suoraan aineenvaihduntaan, sillä maksa joutuu työskentelemään kovasti käsitelläkseen kaiken estrogeenin. Syö paljon foolihappoa, ja B6- ja B12-vitamiinia, näitä saa esimerkiksi parsakaalista.
Eri kehon alueille kohdistetut harjoitukset
Alta löydät viisi loistavaa keinoa kohdistaa rasvan karkoittaminen tiettyihin kehonosiin. Löydä oma kehotyyppisi:
1. Hoikka olemus, pullottava vatsa
Tämäntyyppinen kehon muoto johtuu herkuttelusta ja mieliteoille antautumisesta. Tämän muodon omaavat ihmiset ovat perusluonteeltaan yleensä aina hiukan hermostuneita. Ruokavaliomuutoksista huolimatta vatsan koko ei tunnu pienentyvän. Rasvan kertyminen vatsan alueelle voi johtaa korkean verenpaineen tai diabeteksen kehittymiseen.
Parhaat liikuntamuodot vatsarasvan karkoittamiseen ovat:
- Keskitason aerobinen liikunta 3-4 kertaa viikossa
- Vatsalihasharjoitukset
- Venyttely
- Meditaatio tai jooga
2. Päärynän muotoinen keho
Alavartalolle kertyvästä rasvasta voi olla vaikea päästä eroon ja kehon oma muoto eli leveä lantio korostaa rasvakertymiä. Reisiin, pakaroihin ja lantiolle kertyvät rasvavarastot ovat yleisiä monilla naisilla ja se johtuu biologisista syistä: rasvavarastot ja leveämpi lantio valmistavat naisen kehoa raskauteen ja synnytykseen.
Päärynän muotoinen vartalo kehittää muita vartalotyyppejä herkemmin selluliittia ja nesteiden kertymistä. Riski verenkiertoelimistön sairauksiin ja aineenvaihdunnan ongelmiin on kuitenkin pieni.
Parhaat liikuntamuodot päärynävartalolle ovat :
- Aerobinen liikunta
- Voimaharjoittelu (spinning, uinti, pyöräily ja painoharjoittelu)
- Tanssi
- Jooga
- Tai chi
Suositeltua lukemista: 6 vinkkiä aineenvaihdunnan kiihdyttämiseen ja laihdutukseen
3. Tasapaksu keho
Vyötärön, lantion ja takamuksen koko on tasapaksu, eikä niissä ole paljoa eroa. Rasva jakautuu tasaisesti vatsaan ja reisiin. Tämäntyyppisestä rasvasta on helpoin päästä eroon.
Tämäntyyppisessä kehossa voi ilmetä yhtäkkisiä muutoksia aineenvaihdunnassa. Säännöllinen liikunta on suositeltavaa:
- Koko kehon treenaus (aerobinen ja tiettyihin kehonosiin kohdistuva voimaharjoittelu)
- Kestävyysharjoittelu (juoksu, hyppynaru, pyöräily)
- Vatsalihakset
4. Suurikokoinen keho
Tämäntyyppisessä kehossa rasva ei varastoidu suhteellisesti. Tämäntyyppisen kehon omaavat ihmiset kärsivät muita herkemmin alhaisesta itseluottamuksesta, sillä pitkä ja suurikokoinen keho voi tehdä olosta kömpelön ja hitaan.
Kokeile näitä harjoituksia ja liikuntamuotoja:
- Kestävyysharjoittelu (uinti, kävely, pyöräily)
- Tanssi ja muu itsensä ilmaisu liikkeillä
- Venyttely
5. Tiimalasin muotoinen keho
Tiimalasin muotoinen naiskeho on kurvikas. Rintakehä vastaa kooltaan lantiota ja vyötärö on pieni. Rasvaa kertyy rintoihin ja reisiin samalla tavalla.
Tämän muotoinen keho kerryttää helposti lisäpainoa ja lihaksia on vaikea vahvistaa ja treenata. Tiimalasikehoisella on vähäisempi riski sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin ja heidän eliniänodotteensa on korkea.
Suosi näitä liikuntamuotoja laihtumiseen:
- Aerobinen liikunta, kuten juoksu, pyöräily
- Voimaharjoittelu
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.