Logo image
Logo image

Eläminen bipolaarisen henkilön kanssa

3 minuuttia
Asutko sinä henkilön kanssa, joka kärsii bipolaarisesta mielialahäiriöstä? Se ei ole aina helppoa. Tänään kerromme aiheesta tarkemmin.
Eläminen bipolaarisen henkilön kanssa
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Bipolaarisen henkilön, eli kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan henkilön kanssa asuminen on suuri haaste. Ne jotka ovat kokeneet tämän, kuvailevat sitä asuinkumppanin alati vaihtuvien tunteiden vuoristoratana. Yllättävät ylä- ja alamäet voivat käydä ylivoimaisiksi.

Jo terveidenkin ihmisten väliset parisuhteet ovat haastavia ja monimutkaisia, saati sitten parisuhteet joissa yksi tai kumpikin osapuoli kärsii mielenterveyshäiriöstä.

Bipolaarisen henkilön mielialaan vaikuttavat monet eri tekijät, mutta hänen läheisillään on heihin yleensä positiivinen vaikutus.

Some figure

Mikä on bipolaarinen eli kaksisuuntainen mielialahäiriö?

Bipolaarisen henkilön mieliala vaihtelee jatkuvasti. Joskus hänestä tulee maaninen, ja toisinaan hän vaipuu masennukseen. Mielialan vaihtelut määrittelevät bipolaarisen eli kaksisuuntaisen mielialahäiriön, jossa maanisia jaksoja seuraavat potilaan masennusjaksot.

Ihmisestä riippuen jaksot voivat olla lyhyempiä tai pidempiä, mutta joka tapauksessa niiden aikana koettu mieliala muuttuu selvästi.

Mitä voidaan odottaa bipolaarisen henkilön maanisen jakson aikana?

Kun bipolaarinen henkilö käy läpi maanista jaksoa, hän saattaa käyttäytyä seuraavilla tavoilla:

  • Ilmaisee nautintoa, optimismia, vahvuutta ja kokee olonsa itsevarmaksi.
  • Kokee vuorostaan ahdistuneisuutta, hermostuneisuutta tai tyhjyyden tunnetta.
  • Puhuu nopeasti hyppien eri aihealueiden välillä, pitämättä taukoja puheessaan.
  • Kokee pystyvänsä hoitamaan useita tehtäviä yhtäaikaisesti, sekä saavuttamaan paljon asioita.
  • Kokee olonsa luovaksi ja energiseksi.
  • Nukkuu vähemmän ja tuntee itsensä väsyneemmäksi.
  • Kokee, ettei hänen tarpeitaan tyydytetä tai ettei hän saa mitä tarvitsee, ja tulee tästä ärtyneeksi.
  • Ottaa ylimääräisiä tai suurempia riskejä projekteissa, ja tekee yllätysostoksia tai tuhlaa rahaa turhanpäiten.
  • On seksuaalisesti kiihottunut.

Mitä voidaan odottaa bipolaarisen henkilön masennusjakson aikana?

  • Henkilö voi olla äärimmäisen surullinen.
  • Hän voi murehtia asioista enemmän tai kokea olonsa hylätyksi.
  • Saattaa menettää kiinnostuksensa niitä asioita kohtaan, jotka ennen toivat hänelle iloa tai innostusta.
  • Hänellä on keskittymisvaikeuksia.
  • On väsynyt ja apaattinen.

Kuten huomaat, bipolaarisen henkilön tunteet voivat vaihdella maailmanvalloittajasta täysin pohjalle, hylätyksi tulleen tuntemuksiin. Näin käy koska maaniset jaksot ja masennusjaksot vaihtelevat nopeasti.

Some figure

Elämää yhdessä bipolaarisen henkilön kanssa

Bipolaarisen henkilön kanssa asuminen voi olla suhteellisen haastavaa, mutta perheen ja kumppanin tuki on tärkeää hänen hyvinvointinsa kannalta.

Monet tutkimuksetkin todistavat, että yhteiselo kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan kanssa ei ole aina helppoa. Läheisistä voi jopa tuntua siltä, kuin joku valtaisi heidän henkilökohtaisen tilansa. Kaikkien heidän tulee kuitenkin muistaa, että on turha pyrkiä muuttamaan sairaan ihmisen käyttäytymistä. Se ei johda mihinkään.

Joskus, varsinkin silloin kun kyse on parisuhteesta, kumppani pyrkii analysoimaan bipolaarisen henkilön tapoja ja ilmeitä voidakseen reagoida tilanteen mukaisesti ja välttääkseen mahdolliset kiukunpurkaukset tai masennuksen puhkeamisen. Bipolaarisen henkilön äärimmäiset reaktiot eivät kuitenkaan käyttäydy kumppanin ennaltaehkäisevien toimien mukaisesti.

Miten elää yhdessä bipolaarisen henkilön kanssa

  • Etsi ammattiapua potilaalle, itsellesi sekä muillekin lähipiirinne henkilöille.
  • Mikäli kumppanillasi ei ole diagnoosia, osoita hänelle avun olevan tarpeellista, jotta hän voi ymmärtää tilaansa paremmin.
  • Osoita kumppanillesi rakkautta ja ymmärrystä. Tarjoa tukea tuomitsemisen tai nuhtelemisen sijaan. Parasta mitä voit tehdä, on pyrkiä saamaan bipolaarisesta mielialahäiriöstä kärsivää läheistäsi ymmärtämään, että sinä todella välität hänestä ja ajattelet hänen parastaan.
  • Rohkaise bipolaarisesta mielialahäiriöstä kärsivää läheistäsi harrastamaan fyysistä aktiviteettia, etenkin silloin, kun hän tuntee olonsa masentuneeksi. Aktiivisena pysyttely auttaa häntä voimaan paremmin ja muistamaan, että hän ei ole yksin. Passiivista elämäntapaa tulee pyrkiä välttämään.
  • Unohda kaikki stigmat, joita kummalla tahansa teistä saattaa olla mielenterveysongelmia kohtaan. Ymmärrä, että on täysin hyväksyttävää keskustella psykologin tai psykiatrin kanssa ongelmistanne, sillä nämä asiantuntijat ovat olemassa juuri tällaisia tilanteita varten.
  • Älä omaksu uhrin roolia, älä itsellesi äläkä kumppanillesi. Älä myöskään koe olevasi vastuussa tapahtumista, sillä se ei pidä paikkaansa. Voitte osallistua myös yhdessä psykoterapiaistunnoille, ja näin voit osoittaa tukea kumppanillesi.

Mitä muuta voit tehdä

  • Ensinnäkin, sinun tulee muistaa pitää hyvää huolta myös omasta mielenterveydestäsi, ettet kuluta itseäsi loppuun yrittäessäsi huolehtia toisesta.
  • Pidä huolta fyysisestä kunnostasi ja muista liikkua. Noudata terveellistä ruokavaliota ja etsi itsellesi mielekäs harrastus.

Henkilö, joka kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä saattaa satuttaa sinua, mutta hän ei tee sitä tarkoituksella. Siksi onkin tärkeää etsiä ammattilaisapua pystyäksesi käsittelemään läheisen maanis-depressiiviset jaksot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gutiérrez-Rojas, L., Martínez-Ortega, J. M., & Rodríguez-Martín, F. D. (2013). La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/analesps.29.2.124061
  • Herrero Villanueva, J. A., & Serrano Parra, M. D. (2006). Planes de cuidados al paciente con depresión y trastorno bipolar. Oferta Terapéutica En Enfermería de Salud Mental.
  • María, D., Lic, P., Perinot, L., & Gagliesi, P. (2015). Trastorno Bipolar Guía para pacientes, Familiares y allegados. Fundación Foro.
  • Suárez, M. Z., Montes, M. G., Jarabo, D. S., & Forteza, G. L. (2015). Trastorno bipolar. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.08.003
  • Trastorno bipolar – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 16 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
  • Goossens, P. J., Van Wijngaarden, B., Knoppert-Van Der Klein, E. A., & Van Achterberg, T. (2008). Family caregiving in bipolar disorder: caregiver consequences, caregiver coping styles, and caregiver distress. International Journal of Social Psychiatry, 54(4), 303-316.
  • Boyers, G. B., & Simpson Rowe, L. (2018). Social support and relationship satisfaction in bipolar disorder. Journal of Family Psychology, 32(4), 538.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.