Logo image

Edwin Van der Sar sai aivohalvauksen: ovatko ex-jalkapalloilijat suuremmassa vaarassa?

3 minuuttia
Ajaxin entinen maalivahti joutui tehohoitoon aivoverenvuodon vuoksi. Tähän mennessä julkaistu tieteellinen näyttö viittaa siihen, että entisillä jalkapalloilijoilla on kohonnut riski sairastua joihinkin aivosairauksiin.
Edwin Van der Sar sai aivohalvauksen: ovatko ex-jalkapalloilijat suuremmassa vaarassa?
Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2025

7. heinäkuuta 2023 legendaarinen hollantilaismaalivahti Edwin van der Sar sai aivoverenvuodon ollessaan lomalla Kroatiassa. Hänen tapauksensa lisäksi tieteellinen näyttö osoittaa, että jalkapalloilijoilla on lisääntynyt riski sairastua aivosairauksiin keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Analysoidaanpa asiaa hieman.

Mitä Edwin Van der Sarille tapahtui?

Tuona päivänä jalkapallomaailmaa hätkähdytti surullinen uutinen: Edwin Van der Sar, historiallinen hollantilainen maalivahti, sai aivohalvauksen. Ensimmäisen virallisen ilmoituksen antoi amsterdamilaisseura Ajax, jossa entinen pelaaja vietti suuren osan urastaan:

Perjantaina Edwin van der Sar on saanut aivoverenvuodon. Hän on tällä hetkellä sairaalassa teho-osastolla ja hänen tilansa on vakaa.

Ajaxin ensimmäinen virallinen lausunto

Van der Sar, joka toimi vuoden 2023 toukokuuhun asti Ajaxin päävalmentajana, oli lomalla Kroatiassa perheensä kanssa. 52-vuotias entinen maalivahti kaatui ja hänet kiidätettiin helikopterilla paikalliseen sairaalaan. Siellä hänet otettiin teho-osastolle, jossa hänen aivoissaan todettiin revennyt verisuoni. Seuran sosiaalisen median mukaan hän oli sairaalassa kommunikointikykyinen.

Mikä on aivohalvaus?

Aivohalvauksia on kahdenlaisia: aivoverenvuoto ja aivoinfarkti. Molemmat voivat tuhota aivosoluja aiheuttaen vakavia vaurioita tärkeimpiin toimintoihin ja kuolemanvaaran.

Aivoinfarkti johtuu verta aivoihin kuljettavan verisuonen tukkeutumisesta. Tällainen tukos voi johtua valtimoiden ahtaumasta tai veritulpasta.

Aivoverenvuoto puolestaan tapahtuu, kun aivoissa oleva verisuoni repeää ja veri leviää alueelle. Tämä näytti olevan Van der Sarin tapaus.

Lue tämäkin: Ensiapu aivohalvaukseen ja sydämenpysähdykseen

Onko jalkapalloilijoilla suurempi riski sairastua aivosairauksiin?

Uutinen nosti nopeasti esiin jalkapallon ja urheilun kannalta keskeisen kysymyksen: onko ammattijalkapalloilijoilla suurempi riski sairastua aivosairauksiin? Vaikka aihetta tutkitaan jatkuvasti, on jo olemassa useita tutkimuksia, joissa aihetta on käsitelty ja joissa vastaus on myöntävä.

Riskit vastaavat kontaktilajeille tyypillisiä traumoja, kuten pään alueen ruhjeita. Jalkapallossa ne johtuvat myös usein tapahtuvista kalloon kohdistuvista palloniskuista.

Sen lisäksi, että harjoituksissa voi syntyä välittömiä vakavia vammoja, on tutkinnan alla se, josko urheilijoilla on suurempi riski sairastua aivosairauksiin pidemmällä aikavälillä. Lisäksi halutaan selvittää, sisältyykö tähän riskiin neurologisia sairauksia ja nopeutuneita kognitiivisia häiriöitä.

Mitä Espanjan urheilulääketieteellinen yhdistys sanoo?

Tämän yhdistyksen raportissa kuvataan, että urheilulajit, joissa päävammoja esiintyy eniten, ovat jalkapallo, pyöräily, rugby, ratsastus, pyöräily ja eräät vesiurheilulajit. Vaikka niiden osuus on pienempi kuin muiden urheiluvammojen, ne voivat johtaa suurimpiin pitkän aikavälin komplikaatioihin.

Toisaalta raportissa todetaan, että aivotärähdysten osuus urheiluvammoista on 5-9 prosenttia. Tämä voi tapahtua, kun pää osuu liikkuvaan esineeseen, ja seuraukset vaihtelevat tapauksen vakavuuden mukaan. Joitakin mahdollisia oireita ovat muun muassa seuraavat:

  • epätasapaino
  • unohdus
  • päänsärky
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • tajunnan menetys
  • muutokset vireystilassa.

Lehden mukaan toistuvat aivotärähdykset ja toistuvat pään lyömiset voivat olla riskitekijä mielenterveyden ja kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemiselle. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia sen ymmärtämiseksi, miten ja missä määrin nämä käytännöt ovat yhteydessä muihin neurologisiin sairauksiin.

Tutkimus Norjan entisistä jalkapallomaajoukkuepelaajista

Toisessa, Neuroradiology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin 33 Norjan entistä jalkapallomaajoukkuepelaajaa aivojen tietokonetomografian avulla. Kolmasosalla näistä urheilijoista havaittiin aivojen keskushermoston surkastumista. Kirjoittajat päättelevät, että tällainen tila voi johtua urheilun yhteydessä toistuvista pienistä päähän kohdistuvista vammoista.

Glasgow’n yliopiston julkaisussa esitetään konkreettisia tietoja

Glasgow’n yliopisto suoritti vertailututkimuksen 7 676 entisen skotlantilaisen ammattilaisjalkapalloilijan ja 23 028 väestökontrolliin kuuluvan henkilön välillä. Tulokset osoittivat, että kyseisillä urheilijoilla oli suurempi osuus hermoston rappeutumissairauksiin liittyvissä kuolemissa. Sen sijaan kuolleisuus liittyen muihin yleissairauksiin oli pienempi.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että entisille jalkapalloilijoille määrättiin useammin dementiaan liittyviä lääkkeitä.

Jalkapallossa tapahtuvien yhteentörmäysten, pukkausten ja aivotärähdysten riski

The American Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa käytettiin tutkimuspopulaationa jalkapalloilijoita, jotka kilpailivat Yhdysvaltain olympiaurheilujuhlissa. Tutkimusten mukaan 39 miespelaajalla oli 74 aivotärähdystä, kun taas 23 naispelaajalla oli 28 aivotärähdystä.

Kirjoituksessa todetaan päähän kohdistuneiden iskujen merkitys tässä tilanteessa, vaikka siinä ei vähätellä muiden peliin liittyvien tapausten merkitystä. Lisäksi selvennettäköön, että kerättyjen tietojen mukaan pelaajien välisistä kosketuksista johtuvat aivotärähdykset ovat yleinen vaara jalkapallossa. Nämä törmäykset aiheuttivat 48 paljastuneista 74 aivotärähdyksestä.

Lue lisää: Kaikki alkoi voimakkaasta päänsärystä: mikä on aivohalvaus?

Edwin Van der Sarin hoito ja kuntoutus

Aivohalvauksen hoito riippuu sen vakavuudesta. Aivoverenvuodosta kärsittäessä tavoitteena on vähentää aivoissa syntyvää painetta. Hoitoon on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, muun muassa seuraavat:

  • Verihyytymien liuottamiseen tarkoitettu lääkitys, jos niitä esiintyy.
  • Mekaaniset poistimet hyytymien ja pirstaleiden poistamiseksi.
  • Leikkaus veren poistamiseksi ja vaurioituneiden verisuonten korjaamiseksi.

Kuntoutus koostuu niiden kykyjen palauttamisesta, joihin aivohalvaus on saattanut vaikuttaa, sekä lääkkeiden ottamisesta vastaavien tilanteiden ehkäisemiseksi tulevaisuudessa. Tärkeää on myös vähentää riskitekijöitä, kuten korkeaa verenpainetta ja kolesterolia.

Vaikka jalkapallon vaikutusta aivohalvaukseen on tutkittava lisää, on olemassa joitakin töitä, joissa keskitytään dementian ja muiden aivosairauksien riskiin. Tähän mennessä julkaistujen tutkimusten mukaan pelaajien väliset törmäykset ja toistuvat päähän kohdistuvat iskut lisäävät näiden sairauksien riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barnes, B. C., Cooper, L., Kirkendall, D. T., McDermott, T. P., Jordan, B. D., & Garrett, W. E., Jr (1998). Concussion history in elite male and female soccer players. The American journal of sports medicine, 26(3), 433–438. Consultado el 10 de julio de 2023. https://doi.org/10.1177/03635465980260031601
  • Mackay, D. F., Russell, E. R., Stewart, K., MacLean, J. A., Pell, J. P., & Stewart, W. (2019). Neurodegenerative Disease Mortality among Former Professional Soccer Players. The New England journal of medicine, 381(19), 1801–1808. Consultado el 10 de julio de 2023. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1908483
  • Moreno, A. L. (2022). Consecuencias del golpeo de balón con la cabeza en el fútbol. Monográfico sobre el traumatismo craneoencefálico y conmoción cerebral en el deporte. Arch Med Deporte 2022; 39(5): 265-268. Consultado el 10 de julio de 2023. http://archivosdemedicinadeldeporte.com/articulos/upload/Monografico_Femede_211.pdf#page=25
  • Sortland, O., & Tysvaer, A. T. (1989). Brain damage in former association football players. An evaluation by cerebral computed tomography. Neuroradiology, 31(1), 44–48. Consultado el 10 de julio de 2023. https://doi.org/10.1007/BF00342029

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.