Dobutamiini: mihin sitä käytetään?

Dobutamiini on lääke, jota käytetään vaikean sydämen vajaatoiminnan hoitoon, kuten sydänleikkauksen aikana tai septisen sokin yhteydessä.
Dobutamiini: mihin sitä käytetään?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Dobutamiini on lääke, jolla on positiivisia inotrooppisia vaikutuksia. Siksi sitä käytetään sydämen vajaatoiminnan ja kardiogeenisen sokin hoitoon, ja sitä annetaan suonensisäisesti.

Vaikka dobutamiini on rakenteellisesti samanlainen kuin dopamiini ja muut katekoliamiinit, tämä lääke on isoprenaliinin rakenteellinen analogi ja sillä on erilaisia ​​farmakologisia ominaisuuksia, mukaan lukien edellä mainitut inotrooppiset vaikutukset, samoin kuin kronotrooppiset ja verisuonia laajentavat vaikutukset.

Toisin kuin dopamiini, dobutamiini ei vaikuta dopamiinireseptoreihin, vaikka virtsantuotanto voi lisääntyä esimerkiksi sydämen nopeamman toiminnan vuoksi.

Inotropiinit ja kronotrooppiset vaikutukset

Sydän ja lääkäri.

Verenkiertoelimistöllä on monia avaintoimintoja kehon oikean toiminnan kannalta. Niistä voidaan mainita seuraavat:

  • Olennaisten aineiden kuljettaminen ja jakelu kudoksiin
  • Aineenvaihdunnan kuona-aineiden poistaminen elimistöstä
  • Hapen ja ravinteiden tarjonnan säätäminen erilaisissa fysiologisissa tiloissa
  • Kehon lämpötilan säätely

Sydämellä on monia ominaisuuksia, joista meidän täytyy olla tietoisia ymmärtääksemme paremmin dobutamiinin toimintamekanismia. Nämä ovat:

  • Automatiikka. Sydän lyö automaattisesti.
  • Inotrooppinen. Sydän supistuu tietyillä ärsykkeillä. Sympaattisella hermostojärjestelmällä on positiivinen inotrooppinen vaikutus. Siksi se lisää sydämen kykyä supistua.
  • Kronotrooppinen. Sydämen sykkeen säännöllisyyden kontrolloiminen. Sympaattinen hermosto tuottaa takykardiaa. Sitä vastoin parasympaattinen hermosto laskee sykettä.
  • Batmotrooppinen. Sydämen ärtyisyyden asteen muuttaminen.
  • Kronotropia. Sydämen impulssien ajonopeus eksitoivan johtavan järjestelmän avulla.
  • Sympaattisella hermostojärjestelmällä on positiivinen dromotrooppinen vaikutus. Siksi se lisää johtumisnopeutta. Toisaalta parasympaattisella hermostolla on päinvastainen vaikutus.
  • Lusitropia. Sydämen rentoutuminen tietyillä ärsykkeillä.

Dobutamiinin käyttö

Dobutamiini ja sydän.

Dobutamiini on lääke, jota käytetään akuutin sydämen vajaatoiminnan hoitoon, kuten sydänleikkauksen aikana tai septisen sokin yhteydessä. Kaikki nämä vaikutukset ovat perusteltuja tämän lääkkeen ominaisilla inotrooppisilla vaikutuksilla.

Lisäksi lääketieteen ammattilaiset voivat määrätä dobutamiinia potilaille, jotka kärsivät kongestiivisesta sydämen vajaatoiminnasta, sydämen suorituskyvyn parantamiseksi.

Sitä käytetään usein myös sellaisissa tapauksissa, joissa potilas tarvitsee parenteraalista ravitsemusta inotrooppisena tukena sydämen dekompensaation lyhytaikaisessa hoidossa sydänlihaksen supistumisvajeesta johtuen.

Lisäksi on tärkeää mainita, että lääketieteen ammattilaiset eivät suosittele dobutamiinia sepelvaltimo- ja sydänsairauksien hoidossa, koska se lisää sykettä, jota seuraa sydänlihaksen tästä johtuva hapenkulutus.

Kuinka dobutamiini vaikuttaa kehossa?

Dobutamiini on vuorovaikutuksessa beeta-1-adrenergisten reseptoreiden kanssa ja aktivoi niitä. Lisäksi sillä on alhaisempi alfa-1- ja beeta-2-adrenoreseptoristimulaatio. Tämän vuoksi se pystyy lisäämään sydänlihaksen supistuvuutta ja aivohalvauksen määrää. Siksi se laukaisee sarjan kronotrooppisia vaikutuksia aiheuttaen lisääntynyttä sydämen tuottoa.

Näiden vaikutusten seurauksena muita seurauksia esiintyy hemodynaamisella tasolla, kuten systeemisen verisuoniresistenssin ja kammion täyttöpaineen vähentymistä. Lisäksi verenpaineella on taipumus kohota. Diastolinen verenpaine ja keskimääräinen valtimopaine pysyvät kuitenkin yleensä ennallaan.

Kuten artikkelin alussa mainitsimme, dobutamiinilla ei ole vaikutuksia dopamiinireseptoreihin, toisin kuin tällä välittäjäaineella. Se ei myöskään aiheuta norepinefriinin vapautumista sympaattisista hermopäätteistä.

Dobutamiinin käyttö hoidossa – kääntöpuolet

Dobutamiini ja muut lääkkeet.

Kuten kaikki muut markkinoilla olevat lääkkeet, myös dobutamiinilla sivuvaikutuksia. Ymmärrämme sivuvaikutukset sellaisina ei-toivottuina ja tahattomina oireina ja reaktioina, joita potilas voi odottaa aloittaessaan lääkehoitoa.

Joitakin tämän lääkeaineen aiheuttamia sivuvaikutuksia ovat:

  • Kammion rytmihäiriöt
  • Verenpainetauti
  • Lisääntynyt systolinen taajuus
  • Pahoinvointi
  • Päänsärky
  • Angiina tai nielutulehdukset
  • Hengitysvaikeudet

Johtopäätös

Dobutamiini on lääke, jonka lääketieteen ammattilaiset määräävät sydämen vajaatoiminnan hoitoon, koska se kykenee lisäämään sydämen supistumista ja sykettä. Se voi kuitenkin laukaista sarjan haitallisia vaikutuksia, jotka potilaan on arvioitava lääkärinsä kanssa ennen hoidon aloittamista.

Jos sinulla on kysyttävää dobutamiinista, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, ja kerro heille myös, jos käytät muita lääkkeitä. Tällä tavalla voit välttää komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Claveria, J. (2016). Farmacos en Cardiología. Hospital Universitario Central de Asturias.
  • Levy, B., Perez, P., Perny, J., Thivilier, C., & Gerard, A. (2011). Comparison of norepinephrine-dobutamine to epinephrine for hemodynamics, lactate metabolism, and organ function variables in cardiogenic shock. A prospective, randomized pilot study. Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1097/CCM.0b013e3181ffe0eb
  • Mraz, S., & Rorabaugh, B. (2007). Dobutamine. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61634-4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.