Diabeetikon jalkaongelmien kotihoito

Veren glukoositasojen epätasapaino vaikuttaa diabetespotilaiden jalkojen terveyteen ja lisää haavojen, tulehdusten ja amputaatioiden riskiä.
Diabeetikon jalkaongelmien kotihoito

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yksi korkean verensokerin komplikaatioista on verenkierron väheneminen elimistön ääriraajoihin eli käsiin ja jalkoihin. Tämä johtaa jalkojen valtimoiden ja hermojen rappeutumiseen. Jalkaongelmat ovat monen diabeetikon huolenaihe.

Jalkaongelmat voivat kehittyä vähitellen, etenkin jos et säätele verensokeriasi. Siksi on tärkeää tiedostaa ongelma ja hoitaa diabeetikon jalkoja myös kotona. Diabeetikon jalat ovat  herkkiä haavoille, halkeamille ja muille vaivoille, mitkä voivat johtaa vakaviin tulehduksiin.

Miten diabetesta sairastavan jalkoja voidaan hoitaa ehkäistäkseen komplikaatioita? Suosittelemme muutamia hoitoja.

Mitkä ovat diabeetikon jalkaongelmat?

diabeetikon jalkaongelmat: tutki jalat joka päivä

Korkea verensokeri aiheuttaa monia terveysongelmia. Vaivoja on monia ja yksi yleisimmistä ovat jalkavaivat.

Ongelma ilmenee seuraavilla tavoilla: verenkierto jalkoihin heikkenee tai jalkojen hermoihin tulee toimintaongelmia.

Molemmat vaivat johtavat oireisiin, jotka vaikuttavat elämänlaatua heikentävästi. Diabeetikko  voi menettää jalkojensa tuntoherkkyyttä huomattavasti ja on vaarassa saada haavoja, joiden paraneminen kestää pitkään. 

Oireet vaihtelevat vaivan vakavuudesta riippuen. On tärkeää tarkkailla ja hoitaa oireita, sekä ehkäistä niitä pahenemasta.

Oireiden hoitamatta jättäminen voi johtaa haavoihin ja tulehduksiin. Diabetespotilailla on suurempi riski joutua jalka-amputaatioon.

Neuvoja jalkojen kotihoitoon

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 80 % diabetespotilaiden jalka-amputaatioista olisi voitu estää perushoidolla. 

Diabetes on tärkeää hoitaa lääkärin avulla muiden komplikaatioiden estämiseksi. Terveyttä edistäviä tapoja on hyvä omaksua riskien vähentämiseksi.

Tee kaikkesi estääksesi jalkavaurioita, sillä haavojen paraneminen kestää normaalia pidempään ja parantumattomat haavat voivat muuttua tulehduksiksi. Ehkäisevien hoitojen tulisi olla rutiininomainen tapa, vaikka haavoja ei olisikaan, sillä riski on silti suuri.

Tarkista jalkasi päivittäin

diabeetikon jalkaongelmat: jalkojen tarkistaminen

Jalkojen tarkistaminen päivittäin mahdollistaa epätavallisten tilanteiden huomaamisen ajoissa. Siksi on tärkeää huomioida jalkojasi, vaikka ongelmia ei olisikaan. 

Tarkkaile seuraavia oireita:

  • haavoja ja ruhjeita
  • rakkuloita ja halkeamia
  • epämuodostumia ja känsiä
  • näkyviä verisuonia ja mustelmia

Pese ja desinfioi

Pesemällä jalkasi päivittäin ehkäiset tartuntojen vaaraa. Käytä desinfioivaa saippuaa.

Tämä tapa poistaa bakteereita, sieniä ja muita mikro-organismeja. Nämä voisivat johtaa vakaviin ongelmiin haavojen ilmestyessä.

Vältä tupakointia

diabeetikon jalkaongelmat: lopeta tupakointi

Tupakointi kaventaa valtimoita ja rajoittaa verenkiertoa ympäri elimistöä. Diabetespotilaiden tulisi välttää tupakointia.

Tupakan myrkyt vaikeuttavat hapen kulkua jalkoihin. Ne voivat johtaa myös muihin ongelmiin verenkierron heikentymisen takia.

Käytä kosteuttavia tuotteita

Diabeetikon on tärkeää kosteuttaa jalkojaan säännöllisesti, jotta iho pysyy ehjänä ja terveenä.

Päivittäinen jalkojen kosteutus ehkäisee känsiä ja ihoa halkeamista, mikä vähentää tulehdusriskiä.

Leikkaa kynnet

diabeetikon jalkaongelmat: leikkaa kynnet oikealla tavalla

Leikkaa kynnet suorassa linjassa ehkäistäksesi kynsiä kasvamasta ihoon. Kynsien leikkuu ei saisi vahingoittaa kynsien kulmia eikä kynsinauhoja.

Käytä mukavia kenkiä

Mukavien kenkien käyttö on yksi tärkeimmistä jalkojen hoitokeinoista diabeetikolle. Tilavat ja ilmavat kengät ehkäisevät tulehduksia ja tartuntoja.

Kenkien sisäpuolen materiaalin tulee olla sileä ja pehmeä. Ihon tulee saada hengittää.

Vältä kovia törmäyksiä

Päivittäiset liikuntaharrastukset auttavat säätelemään diabeetikon verensokeria. On tärkeää huomata, että liikuntaan ei saisi kuulua suuria jalkoihin kohdistuvia törmäyksiä tai tömähdyksiä.

Valitse sellainen liikuntamuoto, josta ei seuraa haavoja tai känsiä jalkoihisi:

  • uinti
  • pyöräily
  • jooga
  • pilates

Loppukaneettina voidaan sanoa, että kaikkien korkean verensokerin omaavien tulisi ottaa edellä mainitut ehkäisevät hoidot huomioon. Lääkehoidon lisäksi nämä hoitokeinot auttavat ehkäisemään vakavia oireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.