Couperosa: piirteet, syyt ja hoidot

Couperosa ei ole lääketieteen termein tarkasti ottaen sairaus, vaan esteettinen ongelma, joka voi johtaa ruusufinniin. Tästä syystä on mentävä ihotautilääkärille, sillä se voi olla ensimmäinen oire vakavammasta ongelmasta.
Couperosa: piirteet, syyt ja hoidot

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Couperosa on ihovaiva, joka voi hoitamatta jätettynä johtaa rosaceaan eli ruusufinniin tai muihin vaikeisiin ongelmiin. Couperosan pääasiallinen piirre ovat punaiset läiskät iholla, jotka johtuvat pääasiassa lämpötilamuutoksista. Se ei ole lääketieteen termein sairaus, vaan pääasiassa esteettinen ongelma.

Kasvojen punoitus on normaalia tietyissä olosuhteissa, erityisesti talvisaikaan kylmissä lämpötiloissa. Mutta jos punoituksesta tulee ajan myötä pysyvää ja voimakasta, ongelmana saattaa olla couperosa.

Tämä vaiva vaikuttaa enemmän naisiin kuin miehiin ja se johtuu sekä ulkoisista että sisäisistä tekijöistä. Lisäksi se on yleisempi vaaleaihoisilla. Tämä ongelma on tärkeää diagnosoida mahdollisimman varhain asianmukaisen hoidon saamiseksi.

Couperosa

Couperosa on verisuonten poikkeavuus, joka ilmenee pääasiassa pikkulaskimoissa ja -valtimoissa. Tämä johtuu siitä, että niillä on heikko kimmoisuus. Kun verenkierto lisääntyy äkisti, iho alkaa punoittaa ja se jää päälle, koska verisuonet eivät ole kimmoisia ja niiden on vaikea palautua normaaliin tilaansa.

Yleisesti ottaen punoittavat alueet peittävät poskia, leukaa ja nenää, vaikkakin ne voivat ilmetä myös muualla kasvoissa tai kaulalla. Kuka tahansa on altis tällaiselle punoitukselle, mutta se on tavallisesti väliaikaista. Kun se muuttuu pysyväksi, kyseessä saattaa olla couperosa.

Tähän ihovaivaan liittyy kaksi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa punoitusta on vain joissain kohdissa kasvoja tai kaulaa, ja se häviää aluksi nopeasti. Se muuttuu kuitenkin vähitellen pysyväksi. Toisessa vaiheessa ilmaantuu telangiektasiaa eli tutummin hämähäkkisuonia. Ne näyttävät pieneltä punertavalta verkolta ohuine juonteineen, jotka muistuttavat ikään kuin pitkiä, ohuita hämähäkinjalkoja (mistä nimikin on peräisin). Ne vaihtelevat punaisesta aavistuksen violettiin ja ovat varma merkki couperosasta.

Couperosan synty

Kuten yllä kerroimme, tämä verisuonten poikkeavuus johtuu verisuonten kimmoisuuden puutteesta. Kun pienet verisuonet laajenevat jostain syystä, ne jäävät tähän tilaan eivätkä kykene enää supistumaan. Ne alkavat näkyä selvemmin ihon läpi, ja tästä syystä alue punoittaa.

Näiden pienten suonten laajenemiseen johtavia tekijöitä voivat olla:

  • Äkilliset lämpötilamuutokset
  • Säätekijät, kuten voimakas tuuli
  • Kolhut tai pienet fyysiset vammat ihossa
  • Tupakointi
  • Runsas alkoholinkäyttö
  • Ärsyttävien aineiden käyttö kasvoilla
  • Liiallinen altistuminen auringolle tai UV-lampuille
  • Voimakas stressi tai ahdistus
  • Tulinen ruoka
  • Hormonaaliset muutokset
  • Korkea verenpaine tai diabetes
  • Kortikosteroidien käyttö

Couperosan tarkka syy on tuntematon, mutta perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sen syntyyn. Tämä poikkeavuus esiintyy siis tavallisesti ihmisillä, joiden vanhemmilla on ollut couperosaa.

Huomioitavaa

Couperosa aiheuttaa punoitusta iholla

Couperosa ilmenee iholla pääasiassa punoittavina alueina ja hämähäkkisuonina. Vain muutamissa tapauksissa niihin liittyy polttelua tai paikallista kipua. Joissakin tapauksissa couperosa on toisen ihovaivan, rosacean ensimmäinen vaihe. Tämä on yleistä erityisesti silloin, jos sen yhteydessä esiintyy märkärakkuloita.

Yleensä alkuvaiheen jälkeen ei esiinny ongelmia. Joka tapauksessa kannattaa aina kääntyä ihotautilääkärin puoleen ensimmäisten oireiden puhjettua, sillä vaivaa on paljon helpompi hallita, kun hoito aloitetaan ajoissa.

Iho-ongelmien kohdalla ehkäisy on tavallisesti tehokkaampaa kuin mikään hoito. Koska couperosan aiheuttaja on yhä mysteeri tieteelle, voidaan ainoastaan suositella noudattamaan päivittäistä ihonhoitorutiinia omalle ihotyypille sopivilla tuotteilla ja omaksumaan yleisesti ottaen terveelliset elämäntavat.

Vaivan ilmaannuttua hoito riippuu sen vaikeusasteesta. Yleensä voiteilla voidaan vähentää veren virtaamista couperosa-alueille. Myös jotkut lääkkeet voivat auttaa. Ihon laserhoito on kuitenkin usein paljon tehokkaampi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.