Cica-voide: mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Vaikka ihon ikääntymisen merkkejä voidaan torjua monilla ainesosilla, cica-voiteesta on tullut monen suosikkituote. Tutustu sen luonnollisiin yhdisteisiin täällä!
Cica-voide: mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Viimeisin päivitys: 20 maaliskuu, 2022

Cica-voide on tarkoitettu ryppyjen ja arpien hoitoon. Tuote on kasvattanut suosiotaan ja se on nyt tärkeä osa monien ihmisten kauneudenhoitorutiineja, sillä sitä käytetään usein ärsytyksen, herkän ihon ja kuivuuden hoitoon.

Lyhenne cica tulee sanoista Centella asiatica, joka on voiteen pääainesosan, rohtosammakonputken, tieteellinen nimi. Tätä yrttiä on käytetty historian saatossa monien iho-ongelmien hoitoon.

Näiden parantavien voiteiden reseptiä on uudistettu lisäämällä niihin sellaisia vaikuttavia aineita, jotka hoitavat paremmin ryppyjä. Cica-voiteen tarkoitus onkin hoitaa ryppyjä aivan kuin ne olisivat arpia.

Perehdytään tarkemmin tähän tuotteeseen!

Mikä on cica-voide?

Ihoa voivat rasittaa monenlaiset stressitekijät, jotka saavat sen näyttämään kuivalta ja hilseilevältä. Nämä ongelmat voidaan ratkaista rohtosammakonputkesta valmistetuilla cica-voiteilla. Tämä kasvi kasvaa Aasiassa ja Etelä-Afrikassa, jossa se tunnetaan nimellä gotu kola.

Yrttiä on käytetty jo 3 000 vuoden ajan haavojen parantamiseen. Legendan mukaan bengalintiikerit hankasivat yrttiä haavoihinsa taisteluiden jälkeen auttaakseen niitä paranemaan. Tämän vuoksi kasvi tunnetaan myös tiikeriruohona.

Vaikka cica-voiteet ovat alun perin olleet apteekin tuotteita, nykyään niiden käyttö on monipuolistunut uutteiden valmistuksen myötä. Yksi näistä uutteista on madecassoside, joka stimuloi ihon kollageenituotantoa.

Cica-voide auttaa ryppyihin.
Ryppyjä syntyy osittain kollageenisäikeiden menetyksen tai hajoamisen seurauksena. Näiden voiteiden tarkoituksena on stimuloida tämän proteiinin tuotantoa elimistössä.

Miten cica-voide toimii?

Cica-voide vahvistaa ihon suojakerrosta ja sopii loistavasti punoittavalle tai akneiholle. Cica-voiteissa voi olla antioksidoivia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia sen lisäksi, että ne stimuloivat kollageenituotantoa.

Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat cica-voiteiden hyödyt muissakin iho-ongelmissa:

  • Ekseema ja psoriaasi: Eräässä vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kosteuttavia ja tulehdusta torjuvia yhdisteitä sisältäessään näistä voiteista on paljon hyötyä ekseeman ja psoriaasin hoidossa.
  • Rypyt: Vuoden 2008 tutkimuksen aikana kaksi kolmasosaa ihmisistä, jotka käyttivät asiaticosidea, yhtä rohtosammakonputken uutteista, huomasivat silmänympärysihonsa kohentuvan huomattavasti.
  • Kuivuus ja ärsytys: Rohtosammakonputki auttaa syväkosteuttamaan ihoa, mikä edistää ihon suojakerroksen pääasiallista tehtävää torjua ulkoisia tekijöitä, kuten kylmää ja saasteita,
  • Akne: Vuoden 2018 tutkimuksessa käytettiin madecassoside-uutetta, joka vähensi ihon tulehdusta.

Miten cica-voiteita käytetään?

Cica-voiteita voi käyttää kaikentyyppisillä ihoilla, sillä ne auttavat solujen uudistumisessa. Niitä on kuitenkin parempi käyttää silloin, kun iholla on haava tai syviä ryppyjä tai kun ihon suojaava kerros on kärsinyt.

Voiteen käyttötapa riippuu ihotyypistä. Esimerkiksi kuivalla iholla, joka vaatii korjausta, cica-voidetta tulisi käyttää päivittäin.

Yksi cica-voiteen piirre on se, että se on hyvin hyödyllinen kauneushoidon kuten kuorinnan jälkeen. Näissä tilanteissa sitä tulisi käyttää kerran päivässä ihonhoitorutiinin viimeisessä vaiheessa.

Cica-voide hoitaa aknea.
Ongelmat kuten akne ja punoitus voivat vaikuttaa ihon suojakerrokseen. Kosteuttavat voiteet voivat auttaa suojan palauttamisessa.

Hyödyllinen ja monikäyttöinen hoito iholle

On tärkeää varmistaa, että käyttämäsi tuotteen pääainesosa on rohtosammakonputki. Tuote kannattaa ostaa seerumina tai voiteena, sillä nämä valmistemuodot läpäisevät ihon paremmin eivätkä jätä jälkeensä öljyistä tuntua.

Pidä myös mielessä, että cica-voiteet ovat paksumpia kuin tavalliset kosteusvoiteet. Niillä on kuitenkin yksi suuri etu: ne eivät ole komedogeenisia, eli ne eivät tuki ihohuokosia ja aiheuta näin aknea.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hoida kuivaa ja halkeilevaa ihoa hedelmillä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hoida kuivaa ja halkeilevaa ihoa hedelmillä

Hyödyllisimmät aineet iholle ovat C-, A-, E- ja D-vitamiini, antioksidantit, kollageeni sekä sinkki. Hoida kuivaa ihoa nauttimalla niitä runsaasti!



  • Wieslawa Bylka, Paulina Znajdek, Elzbieta Studzinska, Malgorzata Brzezinska. Centella asiatica in cosmetology. Dermatol Alergol [Internet] 2013 [consultado julio 2021]; volumen (30): páginas 46-49. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834700/
  • Park, Ju Ho, et al. “Anti-inflammatory effect of titrated extract of Centella asiatica in phthalic anhydride-induced allergic dermatitis animal model.” International journal of molecular sciences 18.4 (2017): 738.
  • Lee, J., et al. “Evaluation of the effects of a preparation containing asiaticoside on periocular wrinkles of human volunteers.” International journal of cosmetic science 30.3 (2008): 167-173.
  • Shen, Xueqing, et al. “Propionibacterium acnes related anti-inflammation and skin hydration activities of madecassoside, a pentacyclic triterpene saponin from Centella asiatica.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 83.3 (2019): 561-568.