Breadcrumbing eli murustelu
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz
Olet luultavasti kyllästynyt kuulemaan uusia lauseita ja termejä, joiden avulla pyritään luokittelemaan ihmisiä heidän käyttäytymisensä perusteella. Totuus on, että breadcrumbing eli murustelu parisuhteessa on erittäin yleinen ongelma, jonka uhriksi joutuu päivittäin yhä enemmän ihmisiä. On todennäköistä, että olet itsekin joko kärsinyt siitä tai kohdellut sillä tavalla kumppaniasi.
Tämä on termi, joka tulee englannin kielen sanasta breadcrumbs eli leivänmurut. Se viittaa ihmisten taipumukseen tarjota vain murusia emotionaalista tukea, mikä jättää toisen osapuolen emotionaalisesti nälkäiseksi, hämmentyneeksi ja tämä voi lopulta johtaa suhteen päättymiseen. Kuulostaako tämä käyttäytymismalli tutulta?
Mitä on murustelu?
Murustelu on romanttisessa suhteessa käytetty käyttäytymismalli, josta on viime aikoina alettu puhumaan yhä enemmän. Se tapahtuu erityisesti verkkosuhteissa, viestisovellusten, sosiaalisten verkostojen tai treffisivustojen kautta, mutta sitä tapahtuu myös todellisessa maailmassa.
Murustelu perustuu käyttäytymismalliin, jossa suhteen kontrolloiva osapuoli tarjoaa huomiota vain sen verran, että suhteen toinen osapuoli pysyy koukussa mutta ei tarpeeksi, että suhde etenisi. Tätä käyttäytymismallia harjoittavat ihmiset voivat vaikuttaa kiinnostuneilta, mutta sitten he katoavat tai muuttuvat välinpitämättömiksi.
Alle olemme listanneet muita murusteluun liitettyjä käyttäytymismalleja:
- Henkilö “tykkää” toisen henkilön viesteistä tai kuvista, mutta ei vastaa hänen viesteihinsä.
- Joinakin päivinä hän saattaa vaikuttaa kiinnostuneelta, mutta sitten hän katoaa päiviksi tai jopa viikoiksi.
- Henkilö näyttää olevan halukas tapaamaan henkilökohtaisesti, menemään treffeille tai tekemään suunnitelmia, mutta sitten hän peruu suunnitelmat ja keksii erilaisia tekosyitä.
- Henkilö on moniselitteinen ja epämääräinen viesteissään (aina kun ehdotat suhteen edistämistä millään tavalla, hän vastaa välttelevästi).
- Hän välttelee puhumista tunteista ja on haluton selventämään, mitä välillänne tapahtuu.
- Kaikesta huolimatta hän ei halua päättää suhdetta. Sen sijaan hän jatkaa “köydenveto” -tekniikkaansa, jättäen kumppaninsa hämmentyneeksi ja koukkuun.
Lue myös: Näin ratkaiset parisuhdeongelmat
Miksi ihmiset syyllistyvät murusteluun?
Ensi silmäyksellä tässä strategiassa ei ole juurikaan järkeä, koska se ei vahvista todellista suhdetta. Miksi joku toimisi näin?
Jos hän ei ole kiinnostunut ylläpitämään sidettä toiseen, miksi hän tarjoaa näitä emotionaalisia murusia ja luo vääriä illuusioita? Vastaus näihin kysymyksiin ei ole yksinkertainen, sillä monet tekijät voivat vaikuttaa asiaan. Seuraavat ovat yleisimpiä.
Narsistisia persoonallisuuspiirteitä
On tavallista, että tämänkaltaisilla henkilöillä on tiettyjä narsistisia persoonallisuuden piirteitä. He keskittyvät usein liikaa itseensä, toiveisiinsa ja tarpeisiinsa, eivätkä epäröi hyödyntää muita saavuttaakseen tavoitteensa.
He rakastavat sitä, että heitä tavoitellaan ja imarrellaan, eivätkä he välitä siitä, miten tämä dynamiikka vaikuttaa muihin. He vain nauttivat egon vahvistamisesta, ja tämä strategia antaa heille mahdollisuuden tehdä niin ilman, että heidän tarvitsee osallistua suhteeseen panostamiseen.
Epävarmuus ja tarve tulla hyväksytyksi sekä kuulluksi
On myös yleistä, että tämän käytöksen takana on vahva epävarmuus, alhainen itsetunto ja tunnustuksen tarve. Monet ihmiset eivät todellakaan halua muodostaa suhdetta toisen ihmisen kanssa, mutta heidän täytyy tuntea olevansa haluttuja ja välitettyjä vahvistaakseen omaa arvoaan.
“Tykkäyksen” ja nestemäisen rakkauden aikakaudella on niitä, jotka tulevat riippuvaisiksi tästä ulkoisesta tunnustuksesta ja kärsivät, kun he eivät sitä saa. He arvottavat itsensä sen mukaan, voivatko he saada muut kiinnostumaan itsestään. Näin ollen he voivat jopa luoda tämän dynamiikan useiden ihmisten kanssa samanaikaisesti ja viettää joka päivä aikaa pitääkseen heidät koukussa ilman halua mennä pidemmälle kenenkään kanssa.
Halu tehdä suunnitelma B
Murustelu -käytösmallia noudattavilla henkilöillä on aina suunnitelma B, eli varahenkilö, jonka he tietävät olevan aina saatavilla. Heillä voi olla myös muita romanttisia kiinnostuksenkohteita, mutta he eivät halua luopua uhrin tarjoamasta turvaverkosta. He tietävät, että aina löytyy joku, joka haluaa edelleen tarjota heille etsimäänsä huomiota, jos heidän ensimmäinen vaihtoehtonsa ei toimi.
Emotionaalisen hallinnan vaikeudet ja itsevarmuuden puute
Lopuksi on myös syytä mainita, että tätä strategiaa ei aina sovelleta tietoisesti ja tarkoituksella tai vahingoittamistarkoituksessa. Joskus kyseessä on yksinkertaisesti itsevarmuuden puute, jossa henkilö ei osaa ratkaista tilannetta, ei halua satuttaa toista tai yrittää välttää konflikteja ja vastakkainasettelua.
On mahdollista, että nämä henkilöt eivät itse tiedä mitä haluavat, eivätkä ole tajunneet, että he eivät halua mennä pidemmälle. Sitten heidän oma hämmennyksensä ja emotionaalinen huono hallinta saavat heidät ottamaan toisen mukaan tähän myrkylliseen tilanteeseen.
Rajojen asettaminen ja itsetunto
Kuten voit kuvitella, tämän käytösmallin uhriksi joutuminen vahingoittaa suuresti ihmisen itsetuntoa ja emotionaalista hyvinvointia. Kun tätä strategiaa sovelletaan meihin, saatamme jopa jäädä koukkuun henkilöön, joka ei rakasta tai arvosta meitä.
Näin ollen saatamme viettää kuukausia hämmennyksen, turhautumisen ja syyllisyyden vallassa. On myös tavallista, että uhri kokee tekevänsä jotain väärin ja että tämän vuoksi suhde ei etene. Siitä huolimatta hän usein toivoo, että kaikki muuttuu pian paremmaksi.
Jos haluat välttää joutumasta tämän tilanteen uhriksi, on tärkeää, että työskentelet itsetuntosi parissa. Usein yksinäisyydenpelko, emotionaalinen riippuvuus ja tarve saada kumppani tai olla muiden nähtävissä saavat meidät hyväksymään tämänkaltaisen emotionaalisen hyväksikäytön. Jos tiedät arvosi ja opit antamaan itsellesi mitä tarvitset, et voi jäädä koukkuun henkilöön, joka ei rakasta tai arvosta sinua.
Jos olet jo uppoutunut tämänkaltaiseen dynamiikkaan, on tärkeää, että tulet tietoiseksi siitä, mitä tapahtuu, ja päätät asettaa rajat. Ilmaise toiselle vakuuttavasti, mitä ajattelet, mitä haluat ja tarvitset, ja ilmaise muutoksen tarve.
Jos tämä muutos ei tapahdu, paras päätös on erota suhteesta. Älä jää kiinni toivoon, mitä voisitte olla, vaan keskity objektiivisiin tosiasioihin arvioidaksesi, sopiiko tämä suhde sinulle.
Tietenkin, jos sinusta tuntuu, että tämä on sinulle liian vaikeaa tai et pysty sanomaan “nyt riittää”, älä epäröi hakea ammattiapua. Ammattilainen voi antaa sinulle työkaluja tunteidesi hallintaan sekä mahdollisen surun hallintaan, jonka tämän henkilön menetys ja tämä epäterve suhde voi laukaista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology, 53(2), 271-284.
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological correlates of ghosting and breadcrumbing experiences: A preliminary study among adults. International journal of environmental research and public health, 17(3), 1116.
- Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Villora, B. (2020). Ghosting y breadcrumbing: prevalencia y relaciones con los comportamientos vinculadas a las citas online entre jóvenes adultos. Escritos de Psicología (Internet), 13(2), 46-59.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.