Logo image
Logo image

Mitä hyötyä boorihaposta on kasveille?

5 minuuttia
Boorihappo tarjoaa kasveille useita etuja niiden kasvun ja kehityksen kannalta. Lue, miten sitä käytetään turvallisesti viljelykasveissa.
Mitä hyötyä boorihaposta on kasveille?
Viimeisin päivitys: 28 maaliskuuta, 2024

Boorihappoa hyödynnetään nykyään monissa eri viljelykasveissa. Sen sieniä, rikkakasveja ja hyönteisiä torjuvien ominaisuuksien vuoksi monet suosivat boorihappoa tavallisten puutarhaongelmien ratkaisemisessa.

Onko se sitten turvallinen ja voiko sitä käyttää mihin tahansa kasveihin? Ensinnäkin boori on yksi kasvien terveen kasvun kannalta olennaisista hivenaineista. Boorihappo on peräisin boorista, joka on valkoista, hajutonta ja mautonta jauhetta, joka muistuttaa ulkonäöltään ruokasuolaa tai talkkia.

Boorihappoa käytetään moniin tarkoituksiin, muun muassa kasvien lannoittamiseen, mutta sitä on kuitenkin käytettävä säästeliäästi ja varoen, sillä se on mahdollisesti myrkyllinen aine. Sen epäasianmukainen käyttö vaikuttaa kasvien kuntoon ja vaarantaa myös ainetta käsittelevän henkilön terveyden.

Kerromme yksityiskohtaisesti, mihin sitä käytetään ja miten sitä käytetään varoen.

Boorihappo maataloudessa ja puutarhaviljelyssä

Viljelykasvit tarvitsevat riittävän ravinnetasapainon kasvaakseen ja kehittyäkseen normaalisti. Puutteellinen – tai toisaalta liiallinen – ravinteiden saanti voi johtaa sairauksiin, jotka heikentävät kasvien satoa ja laatua.

Boorihappo on pieni molekyyli, joka on peräisin boorista (B), joka on kasvien fysiologiselle toiminnalle välttämätön hivenaine, kuten International Journal of Molecular Scienceslehdessä selitetään. Se imeytyy juurten kautta ja sillä on tärkeä rooli kasvien terveessä kasvussa.

Tarkemmin sanottuna se osallistuu kasvien soluseinän ja kalvon rakenteeseen ja toimintaan. Lisäksi se osallistuu ionikuljetusreaktioihin, aineenvaihduntaan ja hormoneihin.

Yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on sokerien kuljetus kalvon läpi, mutta myös ligniinin ja flavonoidien synteesi. Näin ollen niiden vähäinen saanti näkyy juurten ja kasvien kasvuhäiriöinä.

Boraatit, joihin kuuluvat muun muassa booraksi ja boorihappo, ovat nykyisin erityisen tärkeitä maataloudessa ja puutarhaviljelyssä. Niitä käytetään pieninä pitoisuuksina lannoitteiden hivenaineina.

Niitä käytetään pääasiassa happamilla hiekkamailla, vähän orgaanista ainesta sisältävillä mailla ja kosteilla alueilla. On havaittu, että maaperässä, jonka pH on yli 6,5, boorin saatavuus on yleensä heikko. Sama pätee maaperään, jonka pH on alle 5,0.

Lue tämäkin: Humusaineiden ominaisuudet ja hyödyt kasveille

Mitä hyötyä boorihaposta on kasveille?

Kasvit ottavat booria pääasiassa pienten, varauksettomien boorihappomolekyylien (96%) kautta. Vähäisemmässä määrin hivenainetta saadaan myös boraattianionien kautta. Koska boorilla on monia tehtäviä maataloudessa ja puutarhanhoidossa, sitä arvostetaan nykyään suuresti.

Sen pitoisuuksien ylläpitäminen maaperässä optimaalisena on avainasemassa hyvien satojen ja maksimaalisen sadon kannalta, sillä se osallistuu kasvien kasvun eri vaiheisiin ja on avainasemassa sokerien ja ravinteiden kuljetuksessa. Sen tärkeimmät hyödyt ovat seuraavat:

  • Se parantaa kasvien soluseinärakennetta.
  • Edistää kukintaa ja kukkien pölytystä sekä hedelmien tuotantoa.
  • Arvokas siementen tuotannossa.
  • Sillä on perustavanlaatuinen rooli tärkkelyksen ja sokerien muodostumisessa, mikä helpottaa hiilihydraattien siirtymistä hedelmiin.
  • Auttaa moninkertaistamaan juurien tuotannon ja parantaa klorofyllipitoisuuksia.
  • Auttaa säätelemään kasvihormonitasoja kasvua ja lisääntymistä varten.
  • Suojaa tuholaisilta, rikkakasveilta, sieniltä ja loisilta.
Kun maaperässä ei ole riittävästi boorihappoa, kasvit voivat näyttää terveiltä, mutta ne eivät juurikaan kuki tai kanna hedelmää. Toisaalta liika boorihappo voi olla myrkyllistä kasveille.

Mihin boorin yli- tai alijäämä kasveissa johtaa?

Jos kasveissa on boorin yli- tai alijäämää, se näkyy niiden ulkonäössä. Kun pitoisuudet ovat liian korkeat, alemmissa lehdissä näkyy merkkejä palamisesta, ja tämän jälkeen esiintyy reunanekroosia, joka johtaa lehtien putoamiseen.

Kun booria taas ei ole riittävästi, kasvin kasvussa ja kehityksessä esiintyy erilaisia häiriöitä. Lehdet kellastuvat, kukkanuput vähenevät ja näyttävät heikoilta tai elottomilta. On myös mahdollista havaita lehtien epämuodostumia ja kuihtuneita versoja.

Muita seurauksia ovat seuraavat:

  • Juuret heikkenevät.
  • Kasvu hidastuu.
  • Varret muuttuvat hauraammiksi.
  • Hedelmät näyttävät epäterveiltä.

Esimerkkejä kasveista, jotka hyötyvät boorihappolannoituksesta

On joitakin kasvilajeja, jotka vaativat boorihapon lisäämistä, kuten punajuuri, kaali, tomaatti, kurkku ja siemenet. Marjat, vihannekset ja hedelmäpuut tarvitsevat kaksi lannoitusta: kukinnan alussa ja kukinnan ollessa huipussaan.

Perunoille, palkokasveille ja mansikoille tätä ainetta käytetään vain, jos viljelykasveissa havaitaan selvä boorin puute.

Miten boorihappoa käytetään maataloudessa

Boorihapon käyttö maataloudessa on American Borate Companysta saatujen tietojen mukaan mahdollista pääasiassa kolmella eri tavalla. Näitä ovat heittolevitys, lehtilannoitus ja ruiskutuslannoitus. Mitä kukin niistä on? Tarkastellaan niitä.

  • Heittolevitys: Boraatit (boorihappo) levitetään kiinteässä muodossa suoraan maaperään. Tämän jälkeen ne liukenevat kosteissa olosuhteissa, kun juuret imevät booria.
  • Lehtilannoitus: Aine levitetään lehtiin, koska tietyt kasvit imevät sitä paremmin tällä tavoin.
  • Ruiskutuslannoitus: Tässä käytetään erilaisia kastelujärjestelmiä. Huolellinen keskittäminen on avainasemassa, jotta saadaan annettua tasainen määrä.
On tärkeää mainita, että lannoitukseen käytettävän boorihapon määrä voi vaihdella riippuen muun muassa levitysmenetelmästä, sademäärästä, maaperätyypistä, orgaanisesta aineksesta ja tietysti kasvilajista.

Muodot ja levitystapa

Boorihapon levittämiseen kasveille on useita tapoja. Näistä suosituimmat ovat kuivana jauheena, nestemäisenä suspensiona tai kirkkaana nestemäisenä lannoitteena.

Kotitalouksissa yleisimmin käytetty muoto tunnetaan nimellä H3Bas. Se on yleisin ja lannoitteissa yleisimmin esiintyvä muoto.

Käyttötapa vaihtelee kasvityypin ja sen tarpeiden mukaan. Muutamia esimerkkejä mainitaksemme sitä voidaan käyttää seuraavilla tavoilla:

  • Siemeniin. Siementen itämisen edistämiseksi liuotetaan 0,2 g boorihappoa litraan kuumaa vettä. Siemeniä liotetaan noin 12 tuntia. Kylvön jälkeen on suositeltavaa ripotella siemenille boorihappojauheen seosta.
  • Maaperään. Maaperän käsittelyyn käytetään samaa seosta kuin siemenille. Tätä liuosta on kaadettava kylvön yhteydessä.
  • Lehtiin. Valmistetaan liuos, jossa on 0,1 g boorihappoa litraa kuumaa vettä kohti. Se ruiskutetaan nuppuvaiheessa. Toinen ruiskutus tehdään kukinnan aikaan ja kolmas ruiskutus hedelmien muodostumisen aikana.
Boorihappo ei liukene kylmään veteen, vaan sen on oltava vähintään 80 °C:n lämpöistä.

Suositukset boorihapon käyttöön puutarhassa

Ennen kuin boorihappoa käytetään kasveihin, on tärkeää olla selvillä sen käyttötarkoituksesta (lannoitus, hyönteisten karkottaminen, sairauksien hoito). On myös tarpeen selvittää, missä suhteessa sitä käytetään kunkin kasvityypin mukaan. Muut suositukset, jotka on syytä pitää mielessä, ovat seuraavat:

  • Varmista, että boorihapon pitoisuus on juuri oikea, jotta se ei ole myrkyllistä.
  • Suihkuta kasveja 20 senttimetrin etäisyydeltä suihkepullon avulla.
  • Ravista sumutinta ennen käyttöä, jotta liuos on tasaista. Ravistus voidaan toistaa määräajoin levityksen yhteydessä.
  • Ruiskuta tasaisesti varsiin, lehtiin ja hedelmiin.
  • Vältä tuotteen levittämistä suorassa auringonvalossa, sillä se voi aiheuttaa palovammoja lehdissä.

Lue lisää: Vältä näitä 7 puutarhanhoitovirhettä ja saa kasvisi kukkimaan keväällä

Boorihapon kotitalouskäyttöä koskevat turvallisuusohjeet

Boorihappo on ihmiselle mahdollisesti myrkyllinen aine. Maataloudessa käytettävät määrät ovat yleensä pieniä, mikä ei aiheuta terveysriskiä.

Suora kosketus aineen kanssa aiheuttaa kuitenkin tiettyjä vaaroja. Mount Sinai Health Systemin mukaan myrkytys tapahtuu yleensä silloin, kun nautitaan kemikaalia sisältäviä jauhemaisia tuotteita. Myrkytys voi olla akuutti tai krooninen, ja se ilmenee muun muassa oireina, kuten oksenteluna, ripulina, ihottumana, kuumeena ja päänsärkynä.

Ihokosketus kemikaalin kanssa voi aiheuttaa ärsytystä, punoitusta ja rakkuloita. Kaikista näistä syistä on noudatettava suurta varovaisuutta, kun sitä käytetään kotitaloustarkoituksiin. Tätä varten on suositeltavaa noudattaa seuraavia käytäntöjä:

  • Käytä kumikäsineitä, kun käsittelet boorihappoa tai sitä sisältäviä tuotteita.
  • Käytä suojalaseja, esiliinaa, maskia ja käsineitä valmistettaessa boorihappoliuoksia.
  • Levitä tuotetta suihkupullon avulla.
  • Säilytä lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.
  • Vältä valmistusta samoilla pinnoilla, joilla valmistetaan elintarvikkeita.
  • Noudata tämän tuotteen levitys-, sekoitus- ja ruiskutusohjeita.
Jos ainetta joutuu iholle tai silmiin, huuhtele runsaalla kylmällä vedellä. Jos tuotetta niellään vahingossa, on parasta kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman pian.

Muistettavaa

Oikeassa määrin käytettynä boorihappo voi edistää kasvien tervettä kasvua ja kehitystä. Liika määrä voi aiheuttaa palovammoja ja vaurioita.

Odotettujen hyötyjen saamiseksi on otettava huomioon maaperätyyppi, kasvilaji ja sen tarpeet. Samoin on noudatettava varovaisuutta käsiteltäessä tuotetta kotitalouksissa. Boorihappo on ärsyttävä aine, joka voi aiheuttaa myrkytystä ja ihovaivoja suorassa altistumisessa. On parasta käyttää käsineitä, suojalaseja ja maskia, kun valmistetaan liuoksia, joissa on tätä ainetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Borate Company. (s. f.). Borates in Agriculture. American Borate Company. Consultado el 30 de mayo de 2023. Disponible en: http://www.americanborate.com/all-about-borates/borate-applications/borates-in-agriculture/
  • Botelho, R. V., Müller, M. M. L., Umburanas, R. C., Laconski, J. M. O., & Terra, M. M. (2022). Boron in fruit crops: plant physiology, deficiency, toxicity, and sources for fertilization. En Tariq Aftab, et al. (eds.) Boron in Plants and Agriculture
    Exploring the Physiology of Boron and Its Impact on Plant Growth. Academic Press. pp. 29-50. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323908573000151#!
  • Brdar-Jokanović, M. (2020). Boron Toxicity and Deficiency in Agricultural Plants. International Journal of Molecular Sciences, 21(4), 1424. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1424
  • Frenkel, O., Yermiyahu, U., Forbes, G., Fry, W. E., & Shtienberg, D. (2010). Restriction of potato and tomato late blight development by sub-phytotoxic concentrations of boron. Plant Pathology, 59(4), 626-633. https://www.researchgate.net/publication/227644778_Restriction_of_potato_and_tomato_late_blight_development_by_sub-phytotoxic_concentrations_of_boron
  • Malavé, A. A., & Carrero, M. P. (2007). Desempeño funcional del boro en las plantas. UDO Agrícola, 7(1). 1-14. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2550636
  • Mount Sinai. (s. f.). Boric acid poisoning.  Mount Sinai Health System. Consultado el 30 de mayo de 2023. Disponible en: https://www.mountsinai.org/health-library/poison/boric-acid-poisoning
  • National Pesticide Information Center. (2013, diciembre). Boric Acid General Fact Sheet. Consultado el 30 de mayo de 2023. Disponible en:  http://npic.orst.edu/factsheets/boricgen.html
  • Rodrigues, L., Nascimento, V. H., Peluzio, J. M., Santos, A. C. D., & Da Silva, R. A. (2019). Morphophysiological and Grain Yield Responses to Foliar and Soil Application of Boric Acid on Soybean. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 50(13), 1640-1651. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00103624.2019.1631331?journalCode=lcss20
  • Shireen, F., Nawaz, M., Chen, C., Zhang, Q., Zheng, Z., Sohail, H., Sun, J., Cao, H., Huang, Y., & Bie, Z. (2018). Boron: Functions and Approaches to Enhance Its Availability in Plants for Sustainable Agriculture. International Journal of Molecular Sciences, 19(7), 1856. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073895/
  • Tamil Nadu Agricultural University (TNAU). (s. f.). Crop Protection. TNAU Agritech Portal . Consultado el 30 de mayo de 2023. Disponible en: https://agritech.tnau.ac.in/crop_protection/crop_prot_crop%20diseases_veg_potato_7.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.