Milloin banaani on terveellisimmillään: raakana vai kypsänä?
Banaaneja syödään maailmalla tonneittain ja banaani on yksi suosituimmista hedelmistä ympäri maailmaa. Banaanit maistuvat herkulliselta, ne sopivat välipalaksi tai jälkiruuaksi, ja ne ovat lisäksi halpoja ja terveellisiä. Banaani sisältää moniin hedelmiin verrattuna suhteellisen paljon kaloreita, ja tästä syystä monet laihduttajat välttelevätkin banaania – tämä on turhaa, sillä syömällä banaania kohtuudella ja osana terveellistä ruokavaliota voi itse asiassa tukea laihtumista. Tässä artikkelissa tutkimmekin, onko banaani raakana vai kypsänä terveellisempää.
Banaanin terveelliset ominaisuudet
Banaanista saa paljon hiilihydraatteja, mikä tekee siitä yhden parhaimmista energianlähteistä. Banaani sisältää paljon hedelmäsokeria, mutta tämä tasapainottuu sillä, ettei banaani sisällä lähes ollenkaan rasvoja. Lisäksi banaanissa on paljon kuitua, joka on hyväksi vatsalle ja ruuansulatuksen toiminnalle.
Banaani pitää kylläisenä ja se sisältää paljon kaliumia. Kalium stimuloi nesteiden poistumista kehosta ja sillä voi helpottaa mm. korkean verenpaineen, kihdin ja reumasairauksien oireita ja kipua.
100 grammaa banaania sisältää noin 90 kaloria, mikä tekee banaanista yhden energiapitoisimmista hedelmistä. Banaaneja ei siis kannata syödä valtavia määriä, vaan nauttia niitä maltillisesti osana terveellistä ruokavaliota.
Banaani sisältää C-vitamiinia, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, sekä B6-vitamiinia, joka edesauttaa uusien solujen syntymistä kehossa.
Banaanien syöminen auttaa parantamaan verenkiertoa, ehkäisemään lihaskramppeja, taistelemaan masennusta vastaan sekä vähentämään huonon kolesterolin määrää verenkierrossa. Lisäksi banaanin sisältämät ainekset auttavat huoltamaan hiuksia ja ihoa. On siis monta syytä banaanien lisäämiselle ruokavalioosi! Mutta missä muodossa banaani kannattaa nauttia, onko banaani raakana vai kypsänä parhaimmillaan nautittavaksi?
Banaani raakana vai kypsänä – valitse kypsyysaste omien tarpeidesi mukaan
Banaania voi nauttina vihreänä tai keltaisena, oman maun mukaan. Toiset pitävät vihertävistä, vähemmän makeista ja kiinteistä banaaneista, toiset taas haluavat syödä banaanin pehmeänä ja makeana eli täysin kypsänä. On kuitenkin hyvä tietää, että banaanin ravintosisältö muuttuu sitä mukaa kun se kypsyy.
Banaanin maku muuttuu makeammaksi kun se kypsyy. Tämä johtuu sen sisältämien entsyymien muuttumisesta tärkkelykseksi ja vähitellen disakkarideiksi eli sokereiksi, kuten sukroosiksi, glukoosiksi ja fruktoosiksi. Kun banaanin tärkkelys on ehtinyt muuttua sokeriksi kypsymisprosessin johdosta, banaani sulaa helpommin ruuansulatuselimistössä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että mitä kypsemmäksi banaani ehtii, sitä vähemmän se sisältää vitamiineja ja mineraaleja – osa näistä nimittäin katoaa kypsymisen aikana.
Monien tutkimusten mukaan banaanin kypsyminen muodostaa antioksidantteja ja antikarsinogeenejä, joista on keholle paljon hyötyä mm. solumuutosten ehkäisemiseen ja myrkkyjen haitallisten vaikutusten vähentämiseen. Kun banaani on kypsimmillään ja alkaa muodostaa ruskeita pilkkuja keltaiseen kuoreensa, muodostuu kuoren sisällä TNF-nimistä ainetta (tumor necrosis factor), joka auttaa ehkäisemään pahalaatuisten solujen vaikutusta kehossa ja estämään niiden leviämistä. Lisäksi samaisten tutkimusten mukaan keltaiset banaanit ovat 8 kertaa tehokkaampia vastustuskyvyn parantamiseen.
Banaania voi siis syödä sekä vihertävinä että kypsän keltaisina. Keltaisessa banaanissa on enemmän antioksidantteja ja sokeria, joten ne sopivat hyvin välipalaksi treenipäivään. Vihreä banaani sisältää kypsää banaania enemmän vitamiineja ja mineraaleja, joten tämä kannattaa pitää mielessä, mikäli haluat lisätä hyvien ravintoaineiden määrää ruokavaliossasi. Diabeteksesta kärsivien puolestaan ei kannata syödä kypsiä banaaneja, sillä niiden sisältämä fruktoosi voi johtaa verensokerin nopeaan kohoamiseen.
Milloin banaania ei kannata syödä?
Asiantuntijoiden mukaan maksa- ja munuaisongelmista kärsivien ei kannata syödä banaania. Puhu siis asiasta lääkärisi kanssa, mikäli kärsit maksan tai munuaisten toimintahäiriöistä tai sairauksista.
Pidä mielessä myös nämä asiat
- Banaania voi hyödyntää monissa eri resepteissä: se sopii jälkiruokiin, välipalaksi ja osaksi monia erilaisia leipomuksia. Jos haluat saada banaanista kaiken irti, syö se vihreänä.
- Älä säilytä banaania jääkaapissa, sillä kylmässä banaanin kuori tummuu nopeasti, se menettää makunsa ja monet hyödylliset ravintoaineensa.
- Syö banaani heti kuorimisen jälkeen, sillä se pilaantuu nopeasti.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.