Autoimmuuniprotokolla (AIP): mitä siihen kuuluu?

Autoimmuuniprotokolla (AIP) on ruokavalio, jonka tarkoituksena on poistaa tulehdusta, kipua ja monia muita autoimmuunisairauksien oireita. Mitä siihen kuuluu? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Autoimmuuniprotokolla (AIP): mitä siihen kuuluu?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Autoimmuuniprotokolla on ruokavaliomalli, joka on saavuttanut merkittävää suosiota viime vuosien aikana. Siinä vältetään tiettyjen ruokien syöntiä useiden viikkojen ajan terveyden parantamiseksi.

Kuten Inflammatory Bowel Diseases -lehden julkaisemassa artikkelissa todetaan, sen tavoitteena on auttaa osaltaan hillitsemään tulehdusta, kipua ja muita autoimmuunisairauksien, muun muassa tulehduksellisen suolistosairauden ja keliakian, oireita.

Mitä siitä tulisi tietää? Kerromme tässä artikkelissa!

Mikä on autoimmuuniprotokolla?

Autoimmuuniprotokolla on välttämisruokavalio, jossa ei syödä tiettyjä ruokia useisiin viikkoihin sen seuraamiseksi, kuinka se vaikuttaa terveyteen. Se on erityisen merkittävä ruokavalio autoimmuunisairauksien kohdalla, joita ovat esimerkiksi psoriaasi, nivelreuma, punahukka ja tulehduksellinen suolistosairaus.

Näiden sairauksien oireet vaihtelevat nivelkivusta uupumukseen, vatsakipuun, ripuliin, hermovaurioihin ja sekavuuteen. Niiden alkuperä on monitekijäinen ja siihen kuuluu perintö- ja ympäristötekijöitä. Yksi hypoteesi yhdistää ne kuitenkin suoliesteen vaurioon, joka puolestaan on liitetty tiettyjen ruokien kulutukseen.

Autoimmuuniprotokolla kehottaa periaatteessa eliminoimaan ja korvaamaan kyseiset ruoat ravinnepitoisilla vaihtoehdoilla, jotka auttavat “korjaamaan” suolistoa ja edistämään sen mikrobiomin tasapainoa. Se suosittaa myös gluteenia ja laktoosia sisältävien tuotteiden eliminoimista, sillä nämä aiheuttavat usein epänormaaleja immuunireaktioita herkillä ihmisillä.

Autoimmuuniprotokolla voi auttaa lievittämään esimerkiksi psoriaasin oireita
Autoimmuuniperäiset ihosairaudet yhdistetään usein ruoassa oleviin “laukaiseviin” tekijöihin.

Autoimmuuniprotokollan vaiheet

Autoimmuuniprotokolla muistuttaa jossain määrin suosittua paleoruokavaliota. Itse asiassa jotkut asiantuntijat kutsuvat sitä sen jatkeeksi. Autoimmuuniprotokolla on kuitenkin hieman tiukempi ruokavalio, ja se koostuu kahdesta pääasiallisesta vaiheesta.

Eliminointivaihe

Autoimmuuniprotokollan ensimmäiseen vaiheeseen kuuluu sellaisten ruokien ja lääkkeiden välttäminen, jotka saattavat liittyä suoliston tulehdukseen tai sen mikrobiomin epätasapainoon. Tässä otetaan huomioon sellaiset elintarvikkeet, jotka usein aiheuttavat allergioita tai epätoivottuja vaikutuksia.

Esimerkiksi:

 • Viljat
 • Palkokasvit
 • Pähkinät
 • Siemenet
 • Koisokasvit
 • Munat
 • Maitotuotteet
 • Kasviöljyt
 • Raffinoidut sokerit
 • Kahvi
 • Alkoholi
 • Tupakka
 • Prosessoidut elintarvikkeet
 • Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, naprokseeni, diklofenaakki ja suuriannoksinen aspiriini.

Näiden tilalla suositellaan tietenkin tuoreiden ja ravintoainepitoisten elintarvikkeiden syöntiä. Lisäksi tulisi muistaa hapatetut tai probiootteja sisältävät tuotteet. On myös tärkeää pyrkiä parantamaan elämäntapoja rentoutumistekniikoilla, liikunnalla ja paremmalla unenlaadulla.

Tämä vaihe voi kestää siihen asti, kunnes henkilö kokee oireidensa lievittyneen. Usein tämä vie 30-90 päivää. Jotkut huomaavat sen vaikutukset kuitenkin jo kolmannen viikon jälkeen.

Palauttamisvaihe

Heti kun henkilö huomaa autoimmuunisairauden oireiden kohentuneen, alkaa palauttamisvaihe. Siinä vältetyt ruoat lisätään vähitellen takaisin ruokavalioon yksi kerrallaan, tietenkin henkilön sietokyvyn mukaan.

Tässä vaiheessa pyritään tunnistamaan ne ruoat, jotka laukaisevat sairauden oireita. Siinä on tavoitteena myös palauttaa ruokavalioon ne ruoat, jotka eivät aiheuta mitään oireita, jotta ruokavalio olisi monipuolisempi ja täysipainoisempi.

Ruoat palautetaan yksitellen niin, että niiden välillä on 5-7 päivää. Tämä ajanjakso riittää selvittämään, ilmeneekö oireita uudelleen ruoan syömisen jälkeen. Siedettyjä ruokia voidaan sisällyttää jatkossa ruokavalioon, kun taas muut tulisi jättää kokonaan pois.

Ruokien palauttamisen vaiheet

Vältetyt ruoat palautetaan AIP-ruokavalioon noudattaen muutamia vaiheita. Tämä on tärkeä tehdä terveysalan ammattilaisen opastuksella ja oikealla hetkellä sellaisissa olosuhteissa, jotka eivät aiheuta tulehdusta. Näin ollen ruokien palauttamista ruokavalioon on syytä välttää huonosti nukutun yön jälkeen tai stressaavina aikoina.

Jos mahdollista, ihanteellista on palauttaa ensin sellaisia ruokia, joissa on alhaisempi pitoisuus mahdollisesti oireita aiheuttavaa ainesosaa. Esimerkiksi maitotuotteiden kohdalla on parasta aloittaa hapatetuilla vaihtoehdoilla, kuten jogurtilla.

Vaiheet ovat seuraavat:

 1. Valitse ruoka, jonka haluat palauttaa takaisin ruokavalioon. Syö sitä useita kertoja päivässä valittuna testipäivänä. Vältä sitä sitten kokonaan seuraavat 5-6 päivää.
 2. Syö pieni määrä kyseistä ruokaa ja odota noin 15 minuuttia tarkastellaksesi, ilmeneekö reaktioita.
 3. Jos oireita esiintyy, testi tulisi lopettaa ja henkilön tulisi jatkaa ruoan välttelyä. Jos oireita sen sijaan ei ilmene, henkilön tulisi kokeilla isompaa annosta tarkkaillen sen vaikutuksia 2-3 tuntia.
 4. Jos oireita ei tässäkään vaiheessa ilmene, henkilö voi syödä normaalin annoksen kyseistä ruokaa. Sitten sitä tulisi välttää taas 5-6 päivää, ennen kuin ruokavalioon palautetaan jokin toinen ruoka.
 5. Sama toimenpide toistetaan.

Sallitut ja kielletyt ruoat AIP-ruokavaliossa

Jotta AIP-ruokavalio onnistuisi, on tärkeää noudattaa sallittuja ja kiellettyjä ruokia koskevia suosituksia. Tässä tuleekin muistaa, että rajoituksia on paljon. Parasta on pyytää neuvoa ravitsemusasiantuntijalta puutosten välttämiseksi.

Sallitut ruoat

 • Useat kasvit ja levät
 • Korkealaatuiset kalat ja merenelävät, joissa on runsaasti Omega-3:a
 • Tuoreet hedelmät kohtuudella
 • Hapatetut ja probiootteja sisältävät ruoat (kombucha, kimchi, hapankaali, etikkakurkut ja kookoskefiiri)
 • Vähärasvaiset lihat ja naudanmaksa
 • Oliivi-, kookos- ja avokadoöljy
 • Yrtit ja mausteet, jotka eivät ole peräisin siemenistä
 • Luonnolliset makeutusaineet, kuten hunaja, kohtuullisissa määrissä
 • Luuliemi
 • Vihreä ja musta tee

Kielletyt ruoat

 • Koisokasvit, kuten tomaatit, perunat, paprikat ja munakoisot
 • Viljat (riisi, vehnä, kaura, ohra, ruis ja niiden johdannaiset)
 • Palkokasvit
 • Maitotuotteet
 • Kasviöljyt (paitsi sallituissa ruoissa mainitut)
 • Kahvi
 • Munat
 • Pähkinät ja siemenet
 • Alkoholi
 • Ruoan lisäaineet, kuten valkaistu sokeri ja transrasva

Kuinka autoimmuuniprotokolla toimii?

Tällä hetkellä tutkimuksista saatu näyttö AIP-ruokavalion tehosta on edelleen rajallinen. Jotkut tutkimukset kuitenkin osoittavat, että se saattaa vähentää tulehdusta ja joidenkin autoimmuunisairauksien oireita.

Katsotaan tätä tarkemmin.

Autoimmuuniprotokolla ja läpäisevä suoli

Autoimmuunisairauksista kärsivillä ihmisillä on yleensä läpäisevä suoli (vuotava suoli). Tutkimusten mukaan suolen läpäisevyys on yhdistetty tulehdukseen. Näin ollen henkilö voi kärsiä tulehduksellisesta sairaudesta.

Löydöksistä on havaittu, että vuotavan suolen oireyhtymää lievittämällä AIP-ruokavalio vähentää tulehdusta ja siihen liittyviä oireita. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Autoimmuunisairauksien oireiden hoito

Yllä olevan lisäksi on tärkeää huomioida, että autoimmuuniprotokollasta on saatu myönteisiä vaikutuksia autoimmuunisairauksien oireisiin, kuten tulehdukselliseen suolistosairauteen ja Hashimoton tyreoidiittiin. Itse asiassa joissakin tapauksissa tulehdus on laskenut 29-68 %.

AIP-ruokavaliolle tulisi ryhtyä vain lääkärin ohjeistuksien mukaisesti
AIP-ruokavalion on todettu tehoavan kilpirauhashäiriöihin, kuten Hashimoton tyreoidiittiin.

Mitkä ovat AIP-ruokavalion haittapuolet?

Suurin autoimmuuniprotokollan haittapuoli on se, että se on hyvin rajoittava ruokavalio, erityisesti sen välttämisvaiheessa. Tämän vuoksi sitä ei ole ainoastaan vaikea noudattaa, vaan se ei välttämättä myöskään sovi kaikille.

Henkilö saattaa tuntea ahdistusta tai kokea sosiaalista eristäytymistä itse ruokarajoitusten takia. Ilman hyvää suunnittelua se voi johtaa myös ravintoaineiden puutoksiin.

Ei ole toisaalta myöskään mitään takeita siitä, että autoimmuuniprotokolla varmasti vähentää tulehdusta ja autoimmuunisairauksien oireita. Tästä huolimatta monet saavat kokea sen myönteiset vaikutukset sitä noudattaessaan.

Kannattaa kysyä ravitsemusasiantuntijalta

Ensisilmäyksellä vaikuttaa, että AIP-ruokavalion omaksuminen on helppoa, kunhan noudattaa siihen kuuluvia sääntöjä. Se on kuitenkin protokolla, johon tulee ryhtyä erittäin varovaisesti, sillä siihen kuuluu merkittäviä rajoituksia ruokavalion suhteen.

Onkin näin ollen erittäin tärkeää kääntyä ravitsemusasiantuntijan tai lääkärin puoleen, jotta saat tästä ruokavaliosta kaiken oleellisen tiedon. Ammattilainen auttaa määrittämään, onko autoimmuuniprotokolla sopiva ruokavalio sinulle, ja suunnittelemaan sen oikeaoppisesti haittavaikutusten välttämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
 • Mu Q, Kirby J, Reilly CM, Luo XM. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2017;8:598. Published 2017 May 23. doi:10.3389/fimmu.2017.00598
 • Vojdani A. Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med. 2015;21 Suppl 1:34-45.
 • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
 • Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
 • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
 • Campbell AW. Autoimmunity and the gut. Autoimmune Dis. 2014;2014:152428. doi:10.1155/2014/152428

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.