9 asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan tehdä korvillesi
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Korvat ovat yksi niistä kehonosista, joihin kiinnitetään vähiten huomiota. Niihinkin kuitenkin vaikuttavat monet huonot tavat. Tiedätkö asioista, joita sinun ei pitäisi koskaan tehdä korvillesi?
Oletko pohtinut, millaista huomiota korvien tulisi saada uima-altaassa vietetyn päivän jälkeen? Oletko laskenut, kuinka monta tuntia päivässä sinulla on kuulokkeet päässä kun kuuntelet musiikkia suurella äänenvoimakkuudella? Puhdistatko korvasi koko ajan vanupuikoilla? Ehkä nyt, kun olet lukenut nämä kysymykset, huomaat, että itse asiassa vahingoitat näitä herkkiä elimiä tietämättäsi. Tässä artikkelissa kerromme sinulle 9 asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan tehdä korvillesi.
Näitä asioita sinun ei pitäisi koskaan tehdä korvillesi
Haluatko tietää, miten voit parantaa korviesi puhtautta ja hoitoa? Jos näin on, lue eteenpäin saadaksesi lisätietoja asioista, joita sinun tulee välttää pitääksesi ne täydellisessä kunnossa.
1. Vanupuikkojen käyttö vahan poistossa
Tämä on yksi yleisimmistä korvanhoitovirheistä: vanupuikkojen käyttäminen korvien puhdistamiseen. Tätä ns. hygieniamenetelmää on edistetty huonosti (parhaalla tarkoituksella, mutta ilman oikeaa tietoa). Siten yhdistettynä korvavaikun huonoon maineeseen, jonka mukaan se on likaa, on luotu myytti, jonka mukaan vaikku vahingoittaa kuulon terveyttä.
Tosiasia on, kuten BMJ Clinical Review -lehdessä julkaistu artikkeli selittää, korvavaikku tai -vaha erittyy korvasta ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Lisäksi se toimii voiteluaineena; joten korvavaha on itse asiassa merkki hyvästä korvan terveydestä.
Tämän mukaisesti vanupuikkojen käyttö on yksi niistä asioista, joita sinun ei pitäisi tehdä korvien puhdistamiseen, koska se voi aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä. Vanupuikko työntää enemmän vahaa sisään kuin mitä se poistaa, ja ajan myötä muodostuu tulppa, joka vaikuttaa kuulokykyyn. Niiden tiedetään aiheuttavan infektioita, korvakäytävän vaurioita ja tärykalvon perforaatiota.
Mitä voit tehdä ylläpitääksesi hygieniaa?
- Olet saattanut käyttää vanupuikkoja pienestä pitäen, joten niiden käytön lopettaminen voi olla vaikeaa.
- Jos kuitenkin sinusta tuntuu, että korvat ovat likaiset, poista ylimääräinen vaikku pehmeällä pyyhkeellä.
Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Miksi korvat soivat?
2. Musiikin kuuntelu kovalla äänenvoimakkuudella
Onko sinulle koskaan sanottu: “Laita musiikki hiljaisemmalle tai tulet kuuroksi”? No, tämä varoitus ei ole väärä. Tosiasia on, että kuulokkeiden käyttäminen musiikin kuunteluun suurella äänenvoimakkuudella vahingoittaa kuulojärjestelmää jatkuvasti.
Kuulon heikkeneminen tapahtuu, kun korvan sisällä olevat karvasolut, jotka muuttavat ääniaallot sähköisiksi signaaleiksi, vaurioituvat tai heikkenevät. Vaikka tämä tapahtuu luonnostaan ajan ja iän myötä, McGill Journal of Medicinen julkaisema artikkeli todistaa, että myös liialliseen meluun liittyvät tavat ovat osallisena sen kehittymisessä: paljon aikaa konserteissa, klubeilla tai musiikin kuuntelu kovaa kuulokkeilla.
Mutta mistä tiedät, satuttaako äänenvoimakkuus korviasi? Kysy ympärilläsi olevilta, kuulevatko he sinun musiikkia. Jos vastaus on kyllä, asetat korvasi vaaraan.
Suosittelemme noudattamaan 60:60 -sääntöä. Eli älä koskaan ylitä 60 % enimmäisäänenvoimakkuudesta, ja kuuntele musiikkia kuulokkeilla enintään 60 minuuttia päivässä.
3. Korvakynttilöiden käyttö
Viime vuosina on ilmaantunut erilaisia menetelmiä kauneuden ja hygienian ylläpitämiseksi ilman tieteellistä näyttöä. Tämä koskee myös kuuluisia korvakynttilöitä, monoterapiaa tai korvan igneoterapiaa.
Tässä tilanteessa asetetaan korvakynttilän toinen pää korvaan ja toinen pää sytytetään. Sitten teoriassa korvavaha imeytyy kynttilän sisällä olevaan putkeen.
Mutta jäännöksellä, joka päätyy kynttilän sisään, ei ole mitään tekemistä korvien kanssa, vaan se on itse kynttilän jäännös. Tämä tarkoittaa, että tuot korvaan ulkoisia komponentteja, jotka voivat johtaa infektioihin, mikä käy ilmi vuoden 2007 kyselystä Northwest Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgeryn jäsenille.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Korvavahan aiheuttama tukkeuma ja sen oireet
4. Korvien jättäminen märäksi uimisen jälkeen
Kun uit uima-altaassa tai luonnonvesissä, saatat muistaa käydä suihkussa vasta paljon myöhemmin jälkeenpäin. Sinun tulee kuitenkin kiinnittää huomiota korviin, sillä sinne voivat asettua bakteerit, jotka voivat kosteassa ympäristössä kasvaa nopeasti ja aiheuttaa kivuliaan tulehduksen.
Kun poistut uimasta, muista siis pestä ja kuivata korvat hyvin. Voit jopa käyttää erityisiä tippoja, jotka auttavat poistamaan korvista kaikki bakteerit.
5. Korvien huuhtelu tai korvapuhdistus
Jotkut puhdistavat usein korviaan kotona vetyperoksidilla tai muilla aineilla vähentääkseen epämukavuutta korvakäytävässä. Monet suosittelevat tätä tehokkaana menetelmänä ylimääräisen korvavahan poistamiseksi. Korvan puhdistuksilla ilman lääkärin valvontaa voi kuitenkin olla erittäin haitallisia vaikutuksia.
Yksi tämän menetelmän suurimmista riskeistä on nesteen kerääntyminen ja siitä johtuva kosteuden lisääntyminen korvassa. Tämä tilanne suosii bakteerien lisääntymistä ja joskus vie bakteerit korvakäytävään.
Lisäksi aggressiivinen kastelu voi pahentaa tärykalvon perforaatiota ja edistää kuulon menetystä. Se liittyy myös lisääntyneeseen tinnituksen, kivun ja huimauksen riskiin.
6. Uiminen saastuneessa vedessä
Yleensä sukeltaminen tai uinti likaisissa järvissä tai lammissa on yksi niistä asioista, joita sinun ei pidä tehdä korvillesi. Tämä lisää bakteeri- ja sieni-korvatulehdusten riskiä. Ulkokorvan tulehdukselle ovat ominaisia seuraavat oireet:
- Pistely korvan sisällä
- Korvakipu
- Korvakäytävän punoitus
- Kirkas ja hajuton vuoto
7. Et käytä kuulosuojaimia meluisassa ympäristössä
Suora altistuminen voimakkaille äänille vaarantaa usein tärykalvon ja muiden kuuloon liittyvien elementtien eheyden. Kuulosuojaimia kannattaa käyttää työaikana yrityksissä, joissa syntyy liiallista melua, kuten tehtaissa, pajoissa ja lentokentillä.
Yli 110 desibelin meluun liittyy lisääntynyt kuulonaleneman riski. Tästä syystä on tärkeää, ettei minkäänlaisessa toiminnassa ylitetä 75 desibeliä työ-, sosiaali- tai viihdetarkoituksissa.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 5 kuulon heikkenemiseen liitettyä ammattia
8. Vieraan esineen poistaminen ilman lääkärin apua
Vieras kappale korvassa tuntuu epätoivoiselta ja aiheuttaa paljon ahdistusta. Älä koskaan yritä poistaa esinettä itse, koska se voi pahentaa tilannetta.
Jos yrität saada korvasta pois jotain mikä ei kuulu sinne, se voi työntää sitä syvemmälle ja jopa vahingoittaa korvakäytävän seinämiä. Joskus esineiden asettaminen korvaan voi johtaa tärykalvon perforaatioon. Mene siis lääkärin vastaanotolle tai ensiapuklinikalle.
9. Lääkkeiden käyttö ilman reseptiä
Itselääkitys on yksi niistä asioista, joita sinun ei pitäisi koskaan tehdä korvillesi. Lääkkeiden laittaminen korvaan ja suun kautta tapahtuva annostelu tulee tapahtua tiukan lääkärin suosituksen ja valvonnan alaisena. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat ainoita ihmisiä, jotka ovat päteviä huolehtimaan epämukavuudestasi ja ohjaamaan hoitoa.
Teetkö jotain näistä asioista, joita sinun ei koskaan pitäisi tehdä korvillesi?
On tärkeää, että opit pitämään huolta itsestäsi, jotta sinulla ei ole komplikaatioita tulevaisuudessa. Muista myös, että jos sinulla on kysyttävää, jos alat havaita kuulo-ongelmia tai jos korvasi tuntuvat likaisilta, parasta on käydä lääkärissä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hobson JC, Lavy JA. Use and abuse of cotton buds. J R Soc Med. 2005 Aug;98(8):360-1.
- Khan, NB, Thaver, S. y Govender, SM (2017). Prácticas de autolimpieza del oído y el riesgo asociado de lesiones en el oído y síntomas relacionados con el oído en un grupo de estudiantes universitarios. Revista de salud pública en África. https://doi.org/10.4081/jphia.2017.555
- Kwak C, Han W. The Effectiveness of Hearing Protection Devices: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 7;18(21):11693.
- Petrescu N. (2008). Escuchar música a todo volumen. Revista de medicina McGill: MJM: un foro internacional para el avance de las ciencias médicas por estudiantes , 11 (2), 169-176.
- Rafferty, J., Tsikoudas, A. y Davis, BC (2007). Velas de oído: ¿deberían recomendarlo los médicos generales. Médico de familia canadiense Medecin de famille canadien , 53 (12), 2121–2122.
- Wang MC, Liu CY, Shiao AS, Wang T. Ear problems in swimmers. J Chin Med Assoc. 2005 Aug;68(8):347-52. doi: 10.1016/S1726-4901(09)70174-1. PMID: 16138712.
- Wright T. Ear wax. BMJ Clin Evid. 2015 Mar 4;2015:0504.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.