Logo image
Logo image

Näin hoidat tukkoisia korvia

3 minuuttia
Korviin kertyvä vaha saattaa aiheuttaa tukkoisuutta sekä haitata kuulemista. Tässä artikkelissa annamme muutamia tehokkaita neuvoja korvien tukkoisuuden estämiseksi ja vähentämiseksi kotikonstein.
Näin hoidat tukkoisia korvia
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Korvat saattavat tukkeutua erilaisista syistä, kuten liiallisesta vahan kertymisestä tai jos vettä jää korvaan esimerkiksi uima-altaassa polskutettua. Tällä kertaa kerrommekin luonnollisista ja hyvistä kotikonsteista, joiden avulla voit poistaa korvien tukkoisuutta. Niin vähennät epämukavaa tunnetta, parannat kuuloasi sekä estät tulehdusten syntyä.

Miksi korvat menevät joskus tukkoon?

Yksi kaikkein yleisimmistä syistä korvien tukkiintumiselle on hengitysteiden tulehdus. Se syntyy hengitysteiden yläosassa esimerkiksi poskiontelotulehduksen tai flunssan sattuessa. Yhteys nenän kanavien ja korvien sisäosien välillä täyttyy silloin limasta, ja tämä saattaa aiheuttaa korvien tukkeutumista.

Toinen yleinen syy on vahan kertyminen, ja tämä tapahtuu silloin kun vahaa on niin paljon, että se muodostaa paksun esteen, joka voidaan poistaa ainoastaan erityisin keinoin ja asiantuntijan luona.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, myös vesi voi olla syynä korvien tukkeutumiselle. Tämän vuoksi uimarit kärsivät usein tästä ongelmasta, sillä vettä kertyy uidessa korvien sisäosaan helposti, mikäli korvatulppia ei käytetä. Tämä selittääkin sen, että ihmisillä ilmenee usein korvien tukkeutumista juuri kesäisin, kun monet uivat ja sukeltelevat uima-altaissa, meressä tai joissa.

Some figure

Jos taas olemme hyvin korkealla merenpintaan nähden, on korvien tukkeutuminen varsin yleistä. Tämän vuoksi usein lentokoneella matkustavat saattavat kokea tavallista enemmän tukkoisuutta, etenkin lentokoneen nousu- tai laskeutumisvaiheessa.

Myös sukeltaminen, eli merenpinnan alapuolella oleskelu, voi aiheuttaa tukkoisuutta.

Näin avaat tukkoiset korvat

Korvat tukossa vaikun takia

Kun korvat alkavat täyttyä vahasta, ja ennen kuin ne ovat täysin tukossa, voit toimia seuraavilla tavoilla poistaaksesi kertymät kotikonstein:

Sekoita yhtä suuret määrät alkoholia ja etikkaa, kallista päätäsi, ja lisää korvaan muutama pisara tätä nestettä pipettiä käyttäen. Kallista päätäsi toiselle puolelle, ja anna nesteen vaikuttaa 5 minuutin ajan. Laita hiukan pumpulia korvaasi, ja aseta pääsi takaisin suoraan asentoon.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa muutama pisara lämmintä vettä oliiviöljyyn. Tipat laitettuasi kallista päätä toiselle puolelle ja anna nesteen vaikuttaa 5 minuutin ajan. Pyyhi mahdollisesti ylitse valuva neste kankaalla, ja huuhtele lopuksi korvasi lämpimällä vedellä, jotta sitä tukkiva vaha pehmenisi. Kuivaa sitten pyyhkeellä hellävaraisesti, ja muista olla käyttämättä vanupuikkoja, sillä ne saattavat tehdä vahan kiinteämmäksi ja siten voimistaa tukkoisuutta.

Some figure

Korvat tukossa korkeuseron vuoksi

Kun korvat ovat tukossa lentomatkan tai korkeuseron vuoksi, voit helpottaa tilannetta syömällä purukumia tai kovia makeisia. Tässä voi auttaa myös suuren nestemäärän nielaiseminen, sillä sekin saattaa helpottaa painetta.

Eräs hyvä vaihtoehto on avata suu niin suureksi kuin mahdollista ja haukotella. Tämän liikkeen aikaansaama ilman vaikutus saattaa tehota paineeseen. Voit myös puristaa nenääsi, jotta voisit tukkia nenän hengitystiet suun ollessa kiinni, mutta älä tee tätä liian voimallisesti, sillä saatat muutoin vahingoittaa tärykalvojasi.

Korvat tukossa flunssan vuoksi

Jos korvasi ovat tukossa flunssan tai poskiontelotulehduksen vuoksi, voit tehdä höyryhengitystä. Hengitä sisään höyryä, jotta voisit avata sekä korvasi että nenäsi. Jos lisäät muutaman tipan laventeli- tai eukalyptusöljyä sekä hiukan suolaa, ovat tulokset vieläkin paremmat. Voit myös niistää nenäsi paperiliinalla useamman kerran, jotta pääsisit eroon ylimääräisetä limasta ja helpottaisit yleistä tukkoisuuden tunnetta.

Voit ottaa korvien tukkoisuuteen avuksi myös vetyperoksidin laittamalla muutaman tipan tukkoiseen korvaan, mutta kannattaa ensin kokeilla muita vinkkejämme. Tässä hoidossa olisi suositeltavaa olla makuulla, jotta korva olisi vapaassa asennossa, ja saatat tarvita useita minuutteja ennen kuin minkäänlaista helpotusta syntyy.

Some figure

Yksi helppo lisäkeino korvien avaamiseen kotona on kuumavesipullon käyttö. Tämä on hyvin perinteinen ja useamman sukupolven hyväksi toteama apu. Voit käyttää joko kuumavesipulloa tai modernimpaa versiota eli sähkötyynyä. Mene makuuasentoon ja laita pullo korvaasi vasten. Muutamassa minuutissa tulet huomaamaan vahan muuttumisen nestemäisemmäksi ja olon helpottuvan.

Mikäli korvasi ovat edelleen tukossa näistä keinoista huolimatta, eivätkä mitkään muutkaan tuotteet tai konstit tehoa, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotolla. On myös tärkeää olla toistamatta näitä käsittelyjä liian usein, sillä muutoin saatat aiheuttaa vieläkin vakavampia ongelmia. Paras ratkaisu tukkoisuuden jatkuessa onkin yksinkertaisesti kääntyä asiantuntijan puoleen.

Toivottavasti luonnolliset vinkkimme tehoavat, ja voit niiden avulla poistaa korvien tukkoisuuden kotona!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sharp, J. F., Wilson, J. a, Ross, L., & Barr-Hamilton, R. M. (1990). Ear wax removal: a survey of current practice. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.301.6763.1251
  • Wright, T. (2015). Ear wax. BMJ Clinical Evidence. https://doi.org/10.1136/bmj.h3601
  • Coppin, R., Wicke, D., & Little, P. (2008). Managing earwax in primary care: Efficacy of self-treatment using a bulb syringe. British Journal of General Practice. https://doi.org/10.3399/bjgp08X263811
  • Alberti, P. W. (2011). The Anatomy and Physiology of the Ear and Hearing. Occupational Exposure to Noise: Evaluation, Prevention and Control.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.