Näin hoidat tukkoisia korvia

Korviin kertyvä vaha saattaa aiheuttaa tukkoisuutta sekä haitata kuulemista. Tässä artikkelissa annamme muutamia tehokkaita neuvoja korvien tukkoisuuden estämiseksi ja vähentämiseksi kotikonstein.

Korvat saattavat tukkeutua erilaisista syistä, kuten muun muassa liiallisesta vahan kertymisestä tai jos vettä jää korvaan, mikä voi tapahtua esimerkiksi uima-altaassa. Tällä kertaa kerrommekin luonnollisista ja hyvistä kotikonsteista, joiden avulla voit poistaa korvien tukkoisuutta. Niin vähennät epämukavaa tunnetta, parannat kuuloasi sekä estät tulehdusten syntyä.

Miksi korvat tukkiintuvat?

Yksi kaikkein yleisimmistä syistä korvien tukkiintumiselle on hengitysteiden tulehdus. Se syntyy hengitysteiden yläosassa esimerkiksi poskiontelotulehduksen tai flunssan sattuessa. Yhteys nenän kanavien ja korvien sisäosien välillä täyttyy silloin limasta, ja tämä saattaa aiheuttaa korvien tukkeutumista.

Toinen yleinen syy on vahan kertyminen, ja tämä tapahtuu silloin kun vahaa on niin paljon, että se muodostaa paksun esteen, joka voidaan poistaa ainoastaan erityisillä työkaluilla ja asiantuntijan taidoilla.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimmekin, myös vesi voi olla syynä korvien tukkeutumiselle. Tämän vuoksi uimarit kärsivät usein tästä ongelmasta, sillä vettä kertyy uidessa korvien sisäosaan helposti, mikäli korvatulppia ei käytetä. Tämä selittääkin sen, että ihmisillä ilmenee usein korvien tukkeutumista juuri kesäisin, kun monet uivat ja sukeltelevat uima-altaissa, meressä tai joissa.

Korva

Jos taas käymme sellaisissa korkeuksissa, jotka poikkeavat selvästi normaalista eli lähellä merenpintaa, on korvien tukkeutuminen varsin yleistä. Tämän vuoksi usein lentokoneella matkustavat saattavat kokea tavallista enemmän tukkoisuutta, etenkin lentokoneen nousu- tai laskeutumisvaiheessa. Myös sellaiset korkeudet, jotka ovat vain jonkin verran vedenpintaa korkeammalla tai matalammalla, esimerkiksi sukeltaessa, saattavat aiheuttaa tukkoisuutta.

Näin avaat korvasi tukkoisuuden

Kun korvat alkavat täyttyä vahasta, ja ennen kuin ne ovat täysin tukossa, voit toimia seuraavilla tavoilla poistaaksesi kertymät kotikonstein:

Sekoita yhtä suuret määrät alkoholia ja etikkaa, kallista päätäsi, ja lisää korvaan muutama pisara tätä nestettä pipettiä käyttäen. Kallista päätäsi toiselle puolelle, ja anna nesteen vaikuttaa 5 minuutin ajan. Laita hiukan pumpulia korvaasi, ja aseta pääsi takaisin suoraan asentoon.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa muutama pisara lämmintä vettä oliiviöljyyn. Tipat laitettuasi kallista päätä toiselle puolelle ja anna nesteen vaikuttaa 5 minuutin ajan. Pyyhi mahdollisesti ylitse valuva neste kankaalla, ja huuhtele lopuksi korvasi lämpimällä vedellä, jotta sitä tukkiva vaha pehmenisi. Kuivaa sitten pyyhkeellä hellävaraisesti, ja muista olla käyttämättä vanupuikkoja, sillä ne saattavat tehdä vahan kiinteämmäksi ja siten voimistaa tukkoisuuden ilmenemistä.

Korvakipu

Kun korvat ovat tukossa lentomatkan tai korkeuseron vuoksi, voit helpottaa tilannetta syömällä purukumia tai kovia makeisia. Tässä voi auttaa myös suuren nestemäärän nielaiseminen, sillä sekin saattaa helpottaa painetta. Toinen hyvä vaihtoehto on avata suu niin suureksi kuin mahdollista ja haukotella. Tämän liikkeen aikaansaama ilman vaikutus saattaa tehota paineeseen. Voit myös puristaa nenääsi, jotta voisit tukkia nenän hengitystiet suun ollessa kiinni, mutta älä tee tätä liian voimallisesti, sillä saatat muutoin vahingoittaa tärykalvojasi.

Jos korvasi ovat tukossa flunssan tai poskiontelotulehduksen vuoksi, voit tehdä höyryhengitystä, joka tehoaa hyvin tällaisissa tilanteissa. Hengitä sisään höyryä, jotta voisit avata sekä korvasi että nenäsi. Jos lisäät muutaman tipan laventeli- tai eukalyptusöljyä sekä hiukan suolaa, ovat tulokset vieläkin paremmat. Voit myös niistää nenäsi paperiliinalla useamman kerran, jotta pääsisit eroon ylimääräisetä limasta ja helpottaisit yleistä tukkoisuuden tunnetta.

Voit ottaa korvien tukkoisuuteen avuksi myös vetyperoksidin laittamalla muutaman tipan tukkoiseen korvaan, mutta kannattaa ensin kokeilla muita vinkkejämme. Tässä hoidossa olisi suositeltavaa olla makuulla, jotta korva olisi vapaassa asennossa, ja saatat tarvita useita minuutteja ennen kuin minkäänlaista helpotusta syntyy.

Korvakipu ja korvan sisus

Jos tukkoisuus on seurausta kuivasta elinympäristöstä, voit alkaa käyttämään kylmää kosteutta lisäävää laitetta makuuhuoneessasi. Tämä auttaa poistamaan korvaan kertyneen liman, joka tukkii sekä nenän että korvan käytävät.

Yksi helppo lisäkeino korvien avaamiseen kotona on kuumavesipullon käyttö. Tämä on hyvin perinteinen ja useamman sukupolven hyväksi toteama apu, ja voit käyttää joko kuumavesipulloa tai modernimpaa versiota eli sähkötyynyä. Mene makuuasentoon ja laita pullo korvaasi vasten. Muutamassa minuutissa tulet huomaamaan vahan muuttumisen nestemäisemmäksi.

Lopuksi lisäämme vielä tämän neuvon: mikäli korvasi ovat edelleen tukossa näistä keinoista huolimatta, eivätkä mitkään muutkaan tuotteet tai konstit tehoa, tulisi sinun käydä lääkärin vastaanotolla. On myös tärkeää olla toistamatta näitä käsittelyjä liian usein sekä käyttämättä hoitokeinon liiallista määrää tai tehoa, sillä muutoin saatat aiheuttaa vielä vakavampia korvaongelmia. Paras ratkaisu tukkoisuuden jatkuessa onkin yksinkertaisesti kääntyä asiantuntijan puoleen.

Toivottavasti luonnolliset vinkkimme tehoavat, ja voit niiden avulla poistaa korvien tukkoisuuden kotona!