5 kuulon heikkenemiseen liitettyä ammattia

Monet ammatit liittyvät kuulon heikkenemiseen, mikä johtuu jatkuvasta altistumisesta kovalle melulle. Onneksi tietyt toimenpiteet voivat vähentää vahinkoja.
5 kuulon heikkenemiseen liitettyä ammattia
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 31 tammikuuta, 2023

Oletko kiinnostunut tietämään mitkä ammatit liittyvät kuulon heikkenemiseen? Jos näin on, olet oikeassa paikassa!

Kuulo on yksi elävien olentojen herkimmistä aisteista. Se on välttämätön selviytymisellemme ja kehityksellemme. Erilaisten työtehtävien aiheuttamat melut liittyvät merkittäviin kuulovaurioihin.

Kuulon heikkeneminen johtuu ikääntymisestä ja altistumisesta voimakkaille äänille. Tämä tila on yleisin työtapaturma Yhdysvalloissa, ja yli 22 miljoonaa työntekijää altistuu kovalle melulle vuosittain. Vahingon vakavuus riippuu desibeleinä lasketun melun voimakkuudesta.

Yleensä normaali keskustelu voi tuottaa 60 desibeliä. Yhdysvaltain Kansallinen työturvallisuus- ja terveysinstituutti (NIOSH) asettaa ihmisen kuulolle vaaralliseksi melurajaksi 85 desibeliä. Ammatit, jotka altistavat ihmiset jatkuvasti yli 85 desibelille, liittyvät kuulon heikkenemiseen.

5 kuulon heikkenemiseen liitettyä ammattia

Useimmat ihmiset ovat sopeutuneet lieviin tai kohtalaisiin ääniin, jotka ovat osa jokapäiväistä elämää. Työtehtävät ovat usein suurin kovan ja jatkuvan melun lähde aikuisilla.

Siksi ei ole mitenkään harvinaista tavata työntekijöitä, jotka menettävät kuulonsa asteittain ja jopa kuuroutuvat.

1) Sepät

Seppä on yksi niistä ammateista, jotka liittyvät eniten asteittaiseen kuulon heikkenemiseen. Takomisessa ja valussa käytetyt metallityökalut aiheuttavat yli 100 desibelin ääniä. Nämä äänet ovat yleisiä sepän ammatissa ja jäävät yleensä huomaamatta.

NIOSH arvioi, että 86 % rautatyöntekijöistä altistuu säännöllisesti melutasoille, jotka ovat haitallisia sisäkorvakeinoille. Tässä mielessä rautatyöskentelyyn liittyvä kuulovaurioriski on erittäin korkea ja lisää tarvetta ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ammatinharjoituksen aikana.

2) Ohjaamomiehistön jäsenet

Lentokoneessa työskentely vaikuttaa kuulon heikkenemiseen.
Tästä ongelmasta ollaan vain vähän tietoisia noustessa lentokoneeseen.

Lentokentät ja suuret moottoritiet tuottavat korkeita melutasoja, joiden intensiteetti usein ylittää 80 desibeliä. Ohjaamomiehistön jäsenet altistuvat lentoonlähdön aikana yli 130 desibelin melulle, joka määräytyy lentokoneen sisällä vallitsevien paineolosuhteiden mukaan.

Melun vaikutus lentohenkilöstölle aiheuttaa pääasiassa tärykalvon rakenteellisia vaurioita ja sisäkorvaelimen neurosensoraalisia muutoksia.

3) Muusikot

Kuulon heikkeneminen ja kuurous ovat muusikoiden yleisimmät ammatilliset vaarat. Siksi tämä on myös sellainen ammatti, joka liittyy vahvasti kuulon heikkenemiseen.

Asiantuntijat arvioivat, että 30–50 prosenttia taiteilijoista kärsii kuulon heikkenemisestä. Tilan vakavuus ja eteneminen liittyvät kuitenkin musiikin genreen, instrumentin tyyppiin ja tilaan, jossa he esiintyvät.

Yleensä konsertit ja musiikkitapahtumat lähettävät 100-115 desibeliä melua yli kolmen tunnin ajan. Kuitenkin jo 10–20 minuutin altistuminen näille melutasoille lisää pysyvän kuulonaleneman riskiä. Lisäksi esiintyvyys on suurempi muusikoilla, jotka eivät käytä riittäviä suojaimia.

4) Maanviljelijät

Karjanhoito liittyy kuulon heikkenemiseen.
Vaikka se ei ehkä siltä vaikuta, tämä ammatti aiheuttaa myös kuulo-ongelmia!

Karjanhoito ja maanviljely ovat ammatteja, jotka liittyvät eniten kuulon heikkenemiseen. Esimerkiksi maatilan henkilökunnan käyttämät työkalut aiheuttavat melua, joka voi nousta 90-110 desibelin välille.

Nämä työntekijät työskentelevät myös nautaeläinten ja muiden karjan aiheuttaman suuren melukuorman kanssa. Tutkimukset osoittavat, että nautakarja voi tehdä yli 88 desibelin ääniä lypsämisen aikana. Lisäksi siat voivat tehdä yli 130 desibelin ääniä.

5) Rakennustyöntekijät

Rakentamisen aikana käytetyt työkalut ja koneet ovat melulähde, joka on erittäin haitallista ihmisten kuuloterveydelle. NIOSH toteaa, että 73 % rakennustyöntekijöistä on vaarassa menettää kuulonsa ja kuuroa.

Pääasialliset melun muodot näissä ympäristöissä ovat voimakkaat metalliset ja sähköiset äänet. Pneumaattiset porat tuottavat 120 desibeliä ja nokkavasarat jopa 115 desibeliä. Lisäksi asiantuntijat arvioivat, että mitä vanhempi ja teknisesti vähemmän kehittynyt laite on, sitä korkeampi on meluvoimakkuus.

Suosituksia kuulon heikkenemisen ehkäisemiseksi

Työperäisen kuulonaleneman ehkäisyssä keskeinen tavoite on vähentää työmeluun altistumisen voimakkuutta ja aikaa.

Tässä mielessä asiantuntijat suosittelevat korvatulppien tai kuulokkeiden jatkuvaa käyttöä, jotka on suunniteltu vähentämään jopa 30 desibeliä ympäristön melua.

Samoin NIOSH suosittelee seuraavia ohjeita melun vähentämiseksi työalueella:

  • Käytä hiljaisia ​​työkaluja ja työvälineitä: Kun valitset työvälineitä, asiantuntijoiden tulee varmistaa, että siinä on integroitu äänenvaimennusjärjestelmä.
  • Huolla työkalut: On suositeltavaa voidella ja puhdistaa laitteiden hammaspyörät jatkuvasti kitkasta tai kulumisesta johtuvan melun välttämiseksi.
  • Eristä melun lähde suljetussa tilassa: Tehokkaat, melua aiheuttavat koneet tulee sijoittaa erillisiin äänieristystekniikalla varustettuihin huoneisiin.
  • Aseta esteet oviin ja ikkunoihin melun eristämiseksi.

Toisaalta säännölliset lääkärikäynnit ovat erittäin tärkeitä. Otoskopian ja fyysisen tutkimuksen avulla asiantuntija pystyy tunnistamaan, onko kuulossa muutoksia, ja soveltamaan asianmukaista hoitoa. Lisäksi terveydenhuollon ammattilainen voi tarjota muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka sopivat kunkin potilaan elämäntilanteeseen.

Kun kyse on kuulon heikkenemisestä, kysy lääkäriltäsi

Useat ammatit liittyvät kuulon heikkenemiseen. Tietyt ammatit muodostavat suuremman riskin kuin toiset. Yleensä tämä tila jää huomaamatta ja se diagnosoidaan vasta myöhemmin.

Kaikki epätavalliset kuulo-oireet, kuten kuulon heikkeneminen toisessa korvassa suhteessa toiseen, kipu tai korvien soiminen, tulee hoitaa välittömästi. Yhteenvetona voidaan todeta, että oikea-aikainen terapeuttinen lähestymistapa parantaa tämän tilan ennustetta. Kuulon heikkenemisen hidastaminen yhdistetään myös parempaan elämänlaatuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ganime J, Almeida da Silva L, Robazzi ML do C, Valenzuela Sauzo S, Faleiro S. El ruido como riesgo laboral: una revisión de la literatura. Enferm. glob. 2010; ( 19 ).
  • García Castro F, Zúñiga López A, Flórez Castañeda D, Cubides Cárdenas J. Niveles de ruido durante el ordeño de lecherías con sistemas mecánicos del trópico alto colombiano y su efecto en la calidad de la leche y el bienestar animal. Rev. investig. vet. Perú. 2019 ; 30( 2 ): 691-698.
  • Hernández Peña O, Hernández Montero G, López Rodríguez E. Ruido y salud. Rev Cub Med Mil. 2019; 48( 4 ): e431.
  • Montbrun N, Rastelli V, Oliver K, Chacón R. Medición del impacto ocasionado por ruidos esporádicos de corta duración. INCI. 2006;  31( 6 ): 411-416.
  • Sun K, Azman AS, Camargo HE, Dempsey PG. Risk assessment of recordable occupational hearing loss in the mining industry. Int J Audiol. 2019;58(11):761-768.
  • Mazitova NN, Adeninskaya EE, Pankova VB, Simonova NI et al. Influence of occupational noise on hearing: systematic review of foreign literature. Med Tr Prom Ekol. 2017;(2):48-53.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.