Joka kymmenes ihminen voi kuuroutua

Joka kymmenes ihminen voi kuuroutua

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2021

Sekä Maailman terveysjärjestö että SEORL-CCC -asiantuntijat varoittavat vakavista kuulon menetykseen liittyvistä riskeistä. ENT-asiantuntijoiden mukaan joka kymmenes ihminen voi kuuroutua. Tähän vaikuttaa altistuminen korkealle melulle, riittämättömän ruokavalion noudattaminen ja tiettyjen lääkkeiden käyttö.

Joka kymmenes ihminen voi kuuroutua seuraavan 30 vuoden aikana jos riskitekijöitä, kuten altistuminen kovalle melulle, korville myrkyllisten lääkkeiden käyttö ja huono ruokavalio, ei torjuta.

Espanjan otorinolaryngologian sekä pään ja kaulan kirurgian yhdistys (SEORL-CCC) totesi tämän Maailman kuulopäivänä 2021, jota vietetään vuosittain 3. maaliskuuta.

Asiantuntijat väittävät, että Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan 34 miljoonaa lasta ja 432 miljoonaa aikuista ympäri maailmaa kärsii kuulon heikkenemisestä, joista 60 % johtuu täysin ehkäistävistä syistä.

Tämän organisaation mukaan vuoteen 2050 mennessä luku voi nousta 900 miljoonaan, mikä tarkoittaa, että joka kymmenes ihminen voi kärsiä kuulon heikkenemisestä tai jopa menettää kuulonsa.

Nuoret ovat vaarassa menettää kuulonsa

WHO:n mukaan noin 1,1 miljardia nuorta on vaarassa saada vakavia kuulovaurioita tai menettää kuulonsa. Tämä johtuu siitä, että he altistuvat usein kovilla melulle virkistysympäristöissä. 12–35 -vuotiaat ihmiset ovat eniten alttiita tämän tyyppisille ärsykkeille.

Tohtori Luis Lassaletta, SEORL-CCC:n otologiakomission puheenjohtaja, huomautti että nuorten tietoisuuden lisääminen korkean melutason riskeistä ei ole helppoa. Monet heistä käyttävät usein palveluita kuten yökerhoja, baareja ja konsertteja, joissa on korkea melutaso.

Samoin kuulokkeiden käyttö ja matkapuhelimien jatkuva käyttö ovat riskitekijöitä. Asiantuntijat selittävät, että korkean äänenvoimakkuuden lisäksi myös näiden laitteiden pitkäaikainen käyttö voi altistaa henkilön kuulovaurioille. 

Koka kymmenes ihminen voi kuuroutua, mutta tarkastukset voivat ehkäistä sen.
Nuoret ovat eniten vaarassa menettää kuulonsa.

Kuulo, ravinto ja lääkkeet

Huono ruokavalio on toinen tekijä, joka vaikuttaa kuulon heikkenemiseen kaikenikäisillä. Äskettäin julkaistut tutkimukset yhdistävät sokerin ja joidenkin alkoholijuomien, kuten oluen, kulutuksen kuurouteen etenkin ikääntyneillä henkilöillä.

Tohtori María José Lavilla, SEORL-CCC:n audiologiakomission puheenjohtaja, huomautti, että myös korkea kolesterolitaso, liikalihavuus ja diabetes voivat saada ihmiset menettämään kuulonsa. Puhumattakaan alkoholijuomien kulutuksesta, tupakoinnista ja liiallisesta istumisesta.

Asiantuntijoiden mukaan myös lääkkeiden käyttö liittyy kuulon heikkenemiseen. Lääkkeitä, kuten ibuprofeeni, aspiriini, diureetit ja aminoglykosidiryhmän antibiootit, pidetään ototoksisina. Siksi sinun pitäisi ottaa niitä harkiten.

Säännölliset ammattilaisen suorittamat korvatutkimukset ovat keino havaita muutokset aikaisin.

Lasten kuulovaurioiden ehkäisy

60 % alle 15-vuotiaiden kuulonmenetystapauksista johtuu ehkäistävistä syistä. On erityisen tärkeää toteuttaa joitakin perustoimenpiteitä tämän ongelman estämiseksi tässä väestöryhmässä.

Tärkeintä on huolehtia äidin terveydestä raskauden aikana ja rokottaa lapset yleisiä sairauksia vastaan. 31 % kuuroustapauksista johtuu sairauksista, kuten tuhkarokko, sikotauti ja muut. 17 % puolestaan ​​liittyy ennenaikaiseen synnytykseen, alhaiseen syntymäpainoon ja perinataaliseen tukehtumiseen.

On myös tärkeää, että lapsesi testataan välikorvatulehduksen varalta ja varmistetaan, että hänelle tehdään säännölliset korvatarkastukset. Varhainen diagnoosi parantaa merkittävästi hoitoa ja ennustetta.

Yksinkertaiset toimenpiteet kuulostasi huolehtimiseen

Monissa äänilaitteissa on toiminto, jota kutsutaan mm. termillä ”äänenvoimakkuusvaroitus.” Se on ohjelmisto, joka seuraa kuuntelutottumuksia ja antaa varoituksia, kun melutaso nousee liian voimakkaaksi. WHO-ITU -standardi suosittelee, että kaikissa laitteissa olisi tämä toiminto.

Samoin WHO suosittelee ihmisiä välttämään altistumista melulle missä tahansa iässä ja missä tahansa ympäristössä. Käytä tarvittaessa suojakuulokkeita tai korvatulppia. Säännölliset korvatarkastukset ovat myös erittäin tärkeitä, koska ne mahdollistavat ongelmien varhaisen havaitsemisen ja hoidon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ejecutivo, C. (2016). Elaboración de una nueva resolución de la Asamblea de la Salud y de un plan de acción para la prevención de la sordera y la pérdida de audición: informe de la Secretaría (No. EB139/5). Organización Mundial de la Salud.
  • Martín Villares, C., et al. “Perfil lipídico de la sordera ligada al envejecimiento.” Nutrición Hospitalaria 20.1 (2005): 52-57.
  • Mercado, Víctor, Rodolfo Burgos, and Claudio Muñoz. “Ototoxicidad por medicamentos.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 67.2 (2007): 167-177.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.