Logo image
Logo image

Aortan dissekaatio ja sen hoito

2 minuuttia
Tutkimusten mukaan 75 % ihmisistä, joilla on aortan dissekaatio, kuolee ennen sairaalaan pääsyä. Ilman hoitoa kuolleisuus kasvaa 90 %:iin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana.
Aortan dissekaatio ja sen hoito
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aortan dissekaatio on erittäin vakava trauma. Tällainen traumaattinen aortan repeämä tapahtuu itsestään, ja se on jonkin verran yleisempi naisilla kuin miehillä.

Liikenneonnettomuudet ja putoamiset ovat tämän sairauden yleisimpiä aiheuttajia.

Tutkimusten mukaan 75 % ihmisistä, joilla on aortan dissekaatio, kuolee ennen sairaalaan pääsyä. Ilman hoitoa kuolleisuus kasvaa 90 %:iin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Selviytymismahdollisuudet määräytyvät dissekaation vakavuudesta, siihen liittyvistä vammoista sekä hoitotoimenpiteestä.

Aortan dissekaation luokittelu

Some figure

Yleisesti ottaen lääkärit määrittelevät oikeanlaisen hoidon eri luokituksiin perustuen:

  • Luokka I. Nämä dissekaatiot hoidetaan beetasalpaajilla ja niitä tarkkaillaan, kunnes ne stabilisoituvat tai katoavat.
  • Luokka II. Nämä vaativat välitöntä leikkausta. Niihin voivat kuulua myös pseudoaneurysmasta kärsivät potilaat. Niissä esiintyy kuitenkin vakavan dissekaation toissijaisia oireita.
  • Aortan dissekaatioon kuuluu myös väliryhmä (LIT). Tässä tapauksessa hoito riippuu muista tekijöistä. Niihin kuuluvat dissekaation vakavuus, toissijaisten oireiden puuttuminen sekä muut niihin liittyvät vammat.

Aortan dissekaation oireet

Potilaan oireet vaikuttavat myös hoidon valintaan. Seuraavaksi korostamme vakavaan aortan dissekaatioon liittyvä oireita ja dissekaation vakavuutta.

Oireisiin kuuluvat:

  • Aortan poikkeavuus
  • Vakava mustelmien saaminen
  • Suuri vasemman puolen verenvuoto
  • Aortan poikkeavuuden suuruus tai yli 50 % ympärysmitta

Valitettavasti nämä tekijät lisäävät aortan dissekaation vakavuutta. Ne tulee siis korjata välittömästi, koska niiden puuttuminen mahdollistaa valinnaisen hoidon. Toinen samaa aiheuttava tekijä on sairaalaa edeltävä hypotensio.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kaura ja omenat sydämen terveydelle

Diagnoosi

Some figure

Viime vuosi on ollut vallankumouksellinen sekä diagnoosin että hoitovaihtoehtojen suhteen. Se on kehittynyt havaitsevan teknologian ja uuden suonensisäisen korjausmenetelmän käytön avulla.

Tämä on mahdollistanut sen, että pienet dissekaatiot eivät jää huomaamatta. Lisäksi se on johtanut sellaiseen kuolleisuuden tasoon, joka liittyy suoraan toimenpiteen valintaan sekä hoidon ajankohtaan.

Aortan dissekaation luonnollinen kehitys riippuu useista muuttujista. Vaikka dissekaation tyyppi onkin määräävä tekijä, ei se ole ainoa. Nämä muuttujat ehdollistavat tarpeen tai oikean ajankohdan ja hoidon.

Lyhyesti sanottuna, aortan dissekaation diagnoosissa on tapahtunut vallankumous rintakehän röntgenkuvausten parantumisen johdosta. Nyt lääkärit voivat tunnistaa pienimmänkin aortan dissekaation, joka olisi aikaisemmin pysynyt piilossa ja josta ei aina seurannut verenvuotoa.

Lue myös: Valtimoiden puhdistaminen neljällä luontaishoidolla

Hoito

On kolme tapaa, jolla lääkärit hoitavat tätä sairautta:

  • Lääkkeet, joihin kuuluvat beetasalpaajat, kalsiumkanavasalpaajat sekä vasodilataattorit verenpaineen alentamiseksi, joka usein yhdistetään antikoagulantteihin.
  • Suonensisäinen hoito.
  • Avoleikkaus.

Lääkärit voivat suorittaa toimenpiteen välittömästi tai hieman valinnaisella tai aikataulutetulla tavalla. Mitä tulee viime vuosien aikana kehittyneeseen suonensisäiseen hoitoon, se johtaa sairaalahoidon sekä verensiirron vähenemiseen verratessa avoleikkauksen saaneisiin potilaisiin.

Tämä tieto osoittaa, että kyseessä on hyvä hoitokeino potilaille, joilla on suotuisa anatomia ja jopa lapsille, joilla on rintakehän aortan dissekaatio.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Revista, & De. (2007). Estenosis aortica. Revista Argentina de Cardiologia.
  • Alva, C., Gómez, F. D., & Gutiérrez, L. Y. (2006). Estenosis valvular aórtica congénita. Actualización del tratamiento. Archivos de Cardiologia de Mexico.
  • Cuenca-Manteca, J., Salmerón-Febres, L. M., Rodríguez-Carmona, R. B., Sellés-Galiana, F., Ramos-Gutiérrez, V. E., Linares-Palomino, J. P., & Ros-Díe, E. (2006). Reparación endovascular de la rotura aórtica torácica en traumatismos cerrados. Presentación de dos casos. Angiologia. https://doi.org/10.1016/S0003-3170(06)75012-X

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.