Antiravintoaineiden piirteet

Antiravintoaineet häiritsevät tiettyjen elementtien imeytymistä suolistosta. Niillä on periaatteessa negatiivinen konnotaatio, mutta todellisuudessa niillä on tärkeä merkitys hyvinvoinnin kannalta. Miten näin voi olla? Jatka lukemista.
Antiravintoaineiden piirteet
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Antiravintoaineet ovat yhdisteitä, jotka häiritsevät aineiden imeytymistä suolistosta, ja ne voivat joko luonnollisia tai synteettisiä. Lisäksi ne ovat viime vuosina olleet tutkimuksen kohteena johtuen siitä, että monet säännöllisesti syömämme ruoat ja juomat sisältävät niitä.

Näitä elementtejä on luonnossa eivätkä ne ole elimistölle haitallisia. Mitkä ovat yleisimmät antiravintoaineet? Mitä niistä tulisi tietää? Se selviää tästä artikkelista.

Tärkeimmät antiravintoaineet ruoissa ja juomissa

Antiravintoaineet herättävät hämmennystä ihmisissä, jotka yrittävät pitäytyä terveellisessä ruokavaliossa. Näitä yhdisteitä sisältävien ruokien hyödyt ylittävät kuitenkin niiden mahdolliset negatiiviset vaikutukset, ainakin Harvard School of Public Healthin julkaiseman artikkelin mukaan.

Tanniinit

Nämä ovat yhdenlaisia polyfenoleja, jotka estävät joidenkin proteiinien ja raudan imeytymistä. Niitä on viinirypäleissä, joissa on runsaasti resveratrolia, ja niillä on usein kitkerä maku. Niillä on kuitenkin antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka ovat terveydelle välttämättömiä huolimatta niiden rautaa kelatoivasta vaikutuksesta.

Lisäksi niiden kulutus näyttäsi ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia, kuten kerrotaan British Journal of Pharmacology -lehdessä julkaistussa artikkelissa. Tästä syystä näitä yhdisteitä on oltava ruokavaliossa.

Raudan ja C-vitamiinin säännöllisestä saannista tulee myös huolehtia syömällä muita ruokia, jotta vältetään anemiaan liittyvät ongelmat.

Tanniinien runsas saanti voi olla riskitekijä vegaanien kohdalla. Syynä on se, että kasviperäisen raudan biosaatavuus on itsessään alhaisempi kuin eläinperäisellä raudalla. Tämän mineraalin saantia ruokavaliosta onkin näin ollen tarpeen valvoa, jos henkilö ei syö eläinperäisiä tuotteita.

Tanniineja on hedelmissä, kuten viinirypäleissä. Ne voivat estää raudan imeytymistä, mutta ovat loistavia antioksidantteja.

Fytiinihappo

Tätä on pääasiassa siemenissä, viljoissa, pähkinöissä ja joissakin palkokasveissa. Sen kulutus saattaa vaikuttaa sinkin, raudan ja kalsiumin imeytymiseen. Lisäksi se voi estää joitakin proteolyysiin liittyviä ruoansulatusentsyymejä.

Se auttaa kuitenkin säätelemään glukoosipiikkejä ja vähentämään insuliiniresistenssiä. Se saattaa myös vähentää rasvamaksan kehittymistä vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan.

Toistaiseksi ihmisillä tehdyt kokeet puuttuvat, eikä vahvaa näyttöä voi näin ollen antaa. On silti selvää, että tällä yhdisteellä on suotuisia terveysvaikutteita.

Kalsiumoksalaatti

Tätä yhdistettä on joissakin vihreissä lehtivihanneksissa. Se sitoutuu kalsiumiin ja voi vähentää sen imeytymistä. Se voi vaikuttaa myös muihin mineraaleihin, kuten rautaan ja magnesiumiin.

Kaiken tämän lisäksi sen runsas saanti saattaa edesauttaa munuaiskivien muodostumista. Munuaiskivet johtuvat kuitenkin varsinaisesti kuivumisesta ja mahdollisesti tietystä geneettisestä riskitekijästä.

Suoliston mikrobiotan monimuotoisuus voi merkittävästi vähentää tällaisen sairauden riskiä. Lactobacillus-suvun bakteerien vastuulla on ehkäistä kiviä hajottamalla oksalaattisuoloja, kuten kerrotaan Microbial Pathogenesis -lehdessä julkaistussa katsauksessa.

Kuitu

Kuidun runsas saanti saattaa haitata joidenkin ravintoaineiden imeytymistä ruoasta. Normaaleina määrinä se hidastaa glukoosin imeytymistä ja estää osittain kolesterolin imeytymistä. Suurempina määrinä se saattaa häiritä proteiinin imeytymistä.

Kuitua tarvitaan kuitenkin kaikenlaisissa ruokavalioissa, sillä se parantaa kylläisyydensäätelymekanismia sen lisäksi, että se vähentää suolen toimintaan liittyviä ongelmia.

Sen kulutus on yhteydessä myös mikrobiotan selektiiviseen kasvuun fermentaatioprosessin kautta. Myös kardiovaskulaarinen riski pienenee, kun kuitua saadaan riittävästi.

Antiravintoaineet häiritsevät ravintoaineiden imeytymistä suolistosta.
Kuidun liian runsas saanti saattaa häiritä proteiinisynteesiä, mutta se on esimerkiksi ruoansulatuksen sekä sydän- ja verisuoniterveyden kannalta ehdoton elementti.

Antiravintoaineet eivät haittaa monipuolisessa ruokavaliossa

Antiravintoaineet voivat häiritä tiettyjen yhdisteiden imeytymistä suolistosta. Niitä tarvitaan kuitenkin elimistön pitämiseksi terveenä, eli niitä on oltava ruokavaliossa.

Parasta on pitäytyä tasapainoisessa, terveellisessä ruokavaliossa. Se turvaa elimistön tarvitsemien ravintoaineiden saannin ja vähentää mahdollista antiravintoaineiden vaikutusta.

Yksi strategia tämän saavuttamiseksi on huolehtia kuidunsaannistaSe on loistava tapa saada kylläisyysmekanismi toimimaan optimaalisesti, mikä vähentää ruokahalua ja siten napostelua aterioiden välillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Sekita A., Okazaki Y., Katayama T., Dietary phytic acid prevents fatty liver by reducing expression of hepatic lipogenic enzymes and modulates gut microbiota in rats fed a high sucrose diet. Nutrition, 2016. 32(6): 720-2.
  • Sadaf H., Irfan Raza S., Waqas Hassan S., Role of gut microbiota against calcium oxalate. Microb Pathog, 2017. 109: 287-291.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.