Antabus: käyttötavat ja vaikutukset
Antabus on lääke, jonka aktiivinen ainesosa on disulfiraami. Sitä käytetään kroonisen alkoholismin hoidossa. Vaikka se ei ole parannuskeino alkoholismiin, se on hyödyllinen työkalu, jota voidaan käyttää terapian ohessa.
Antabuksen käyttötavat ja vaikutukset
Kuten jo yllä mainitsimme, disulfiraamia käytetään siis kroonisen alkoholismin hoidossa. Sitä ei tulisi ottaa ainakaan 12 tuntiin alkoholin juomisen jälkeen, sillä se aiheuttaa epämiellyttäviä vaikutuksia, jopa silloin kun alkoholia nautitaan vain pieniä määriä.
Joitakin vaikutuksia ovat:
- Punoitus ja päänsärky.
- Pahoinvointi ja oksentaminen.
- Rintakipu.
- Heikotus.
- Sumea näkö.
- Sekavuus.
- Tukehtumisen tunne ja hengenahdistus.
- Ahdistus.
Antabuksen ottamisen jälkeen vaikutukset alkavat kymmenen minuutin päästä alkoholin nauttimisesta ja voivat kestää jopa tunnin tai pidempään.
Kuinka sitä otetaan
Antabus tulee suun kautta otettavien tablettien muodossa. Niitä tulisi ottaa yksi päivässä, lääkärin ohjeistuksen mukaan. Annostusta ei tule ylittää tai alittaa, eikä lääkettä tulisi käyttää määrättyä pidempään.
Jos tablettien nieleminen ei onnistu, ne voi murskata ja sekoittaa mehuun, veteen, kahviin tai teehen.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Onko alkoholin juominen lopetettava, jotta laihtuu?
Mitä jos unohdan ottaa lääkkeen?
Jos unohdat ottaa lääkeannoksen, pyri ottamaan se heti kun muistat. Jos kuitenkin muistat milloin on seuraavan annoksen aika, jatka lääkkeenoton aikataulua normaalisti. On tärkeää välttää ottamasta tupla-annosta unohdetun annoksen korvaamiseksi.
Erityiset varoitukset
Ennen lääkkeen aloittamista on tärkeää varmistaa, ettei potilas ole allerginen sen aktiiviselle ainesosalle.
Potilaan tulisi kertoa lääkärille myös muista käyttämistään lääkkeistä, sillä ne voivat sisältää alkoholia. Lääkärin tulee myös tietää mahdollisesta diabeteksesta tai kilpirauhas-, maksa- tai munuaissairauksista.
Naisten kohdalla lääkärin on tiedettävä, onko potilas raskaana, suunnitteleeko hän raskautta tai imettääkö hän. Jos tulet raskaaksi kuurin aikana, ota heti yhteys lääkäriin.
Jos olet menossa johonkin leikkaukseen, mukaanlukien hammasleikkaukseen, hammaslääkärille on ilmoitettava disulfiraamilääkityksestä.
Tarvitaanko Antabus-kuurin aikana erityistä ruokavaliota?
Antabus-kuurin aikana ei saa nauttia yhtään alkoholia tai käyttää alkoholia sisältäviä lääkkeitä 12 tuntia ennen ensimmäisen lääkeannoksen ottamista ja useita viikkoja lääkkeen lopettamisen jälkeen.
Lisäksi on oltava varovainen myös kastikkeiden, etikan ja kaikkien muiden ruoka-aineiden kanssa, jotka saattavat sisältää alkoholia.
Antabuksen sivuvaikutukset
Antabuksen mahdollisia sivuvaikutuksia ovat akne, päänsärky, uneliaisuus, väsymys ja impotenssi. Joillakin potilailla saattaa tuntua myös metallin tai valkosipulin makua suussa.
Lääkäriin on mentävä, jos esiintyy mitään seuraavista oireista:
- Äärimmäinen väsymys ja heikotus.
- Ruokahaluttomuus.
- Ihon ja silmämunien kellertäminen.
- Tumma virtsa.
Muita suosituksia lääkekuurin aikana
Potilaan olisi hyvä kuljettaa aina mukanaan jonkinlaista henkilökorttia, josta käy ilmi että käytät kyseistä lääkettä. On myös hyvä pitää mukana oman lääkärin, sairaalan tai terveyskeskuksen yhteystiedot, johon voi ottaa yhteyttä hätätilanteessa.
Vältä kontaktia kaikkiin alkoholia sisältäviin tuotteisiin sekä niiden hengittämistä; näitä ovat esimerkiksi maalihöyryt, väriaineet, lakat ja kiillotteet. Ole varovainen myös muiden alkoholia sisältävien tuotteiden kuten partavesien ja hajuvesien kanssa. Ne voivat aiheuttaa disulfiraamin kanssa päänsärkyä, pahoinvointia, kutinaa ja punoitusta.
Ennen kuin käytät alkoholia sisältävää tuotetta iholla, kokeile sitä ensin pienelle alueelle ja anna olla yhdestä kahteen tuntia. Jos tämän jälkeen ei ilmene punoitusta, kutinaa tai muita haittavaikutuksia, voit käyttää tuotetta.
Kannattaa lukea myös: Alkoholin liikakäyttö – mitä aivoille voi tapahtua?
Lopuksi
Vaikka Antabus ei paranna alkoholismia, se vähentää mielihalua juoda. Sitä hyödynnetään yhdessä behavioristisen terapian, psykoterapian ja neuvonnan kanssa juomisen lopettamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86
-
NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.
-
MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.