Logo image
Logo image

Andropaussi: oireet ja hoito

2 minuuttia
Andropaussin oireita alkaa ilmetä miehillä kun testosteronitasot laskevat asteittain. Se voi vaikuttaa monien miesten elämänlaatuun.
Andropaussi: oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Ikääntyessään myös miehet käyvät läpi vaihdevuosien kaltaisen prosessin. Sille on annettu nimitys andropaussi. Vaihdevuodet ja andropaussi ovat samanlaisia ​​prosesseja, sillä ne molemmat liittyvät ikään sekä tiettyjen hormonien tuotannon vähenemiseen. Niiden oireet ovat kuitenkin erilaiset.

Andropaussi tarkoittaa testosteronituotannon laskua. Testosteroni muodostuu kiveksissä ja lisämunuaisissa, ja se on vastuussa lukuisista miehen elimistön toiminnoista.

Saatat jo tietää, että testosteroni auttaa ylläpitämään seksuaalista halua. Se vaikuttaa myös luiden terveyteen ja jopa voimaan sekä energian määrään. Toisin kuin vaihdevuodet, andropaussin puhkeaminen ei kuitenkaan tarkoita, että miehet eivät ole enää hedelmällisiä.

Jotkut miehet eivät edes tiedä, että he ovat käymässä läpi tämän prosessin. Tämän päivän artikkelissa selitetään, mikä andropaussi on ja mitkä ovat sen yleisimmät oireet. Artikkelissa kerrotaan myös erilaisista hoitomuodoista.

Mikä on andropaussi?

Kuten edellä mainittiin, testosteroni on kiveksissä ja lisämunuaisissa tuotettu hormoni. Monet ihmiset yhdistävät sen vain seksuaalisiin toimintoihin, vaikka se liittyy myös moniin muihin ihmiskehon osiin ja toimintoihin.

Ensinnäkin testosteroni vaikuttaa luu- ja lihasmassaan. Se auttaa ylläpitämään lihaksia ja myötävaikuttaa energiaan ja hyvinvointiin. Se liittyy myös ihokarvojen kasvuun.

Naisilla on myös testosteronia, vaikkakin paljon vähemmän kuin miehillä. Tämän hormonin määrä alkaa vähitellen vähentyä miehillä 30. ikävuoden jälkeen.

Arviot osoittavat, että testosteronitasot ovat laskeneet riittävästi 45. ikävuoteen mennessä, jolloin mies voi havaita joitain andropaussin oireita. 50-vuotiaiden miesten testosteronitaso on noin puolet nuorempien miesten testosteronitasosta.

Kyse ei kuitenkaan ole vain ikääntymisestä. On monia muita tekijöitä, jotka voivat pahentaa andropaussia. Esimerkiksi huumeiden tai alkoholin kulutuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia. Sama koskee stressiä tai liikalihavuutta.

Some figure
Andropaussi ja vaihdevuodet muistuttavat toisiaan, mutta eivät ole sama asia.

Andropaussin oireet

Andropause on hidas ja progressiivinen prosessi. Monet miehet eivät ole edes tietoisia siitä. Toiset kokevat kuitenkin suuria muutoksia. Itse asiassa he voivat tuntea olonsa normaalia herkemmäksi tai olla huonolla tuulella.

Yksi tämän prosessin yleisimmistä oireista on energian puute. Miehet ovat yleensä väsyneempiä ja heillä on vähemmän lihasvoimaa. Lisäksi sitä seuraa usein unihäiriöitä, joten tämä väsymys korostuu entisestään.

On tärkeää huomata, että tällä prosessilla on suuri vaikutus seksuaalisuuteen. Muutokset seksuaalisuudessa ovat ensimmäinen asia jonka miehet yleensä huomaavat. On normaalia, että seksuaalinen halukkuus vähenee ja miehellä saattaa ilmetä erektiovaikeuksia.

Jopa siemensyöksyt ovat yleensä pienempiä. Jotkut miehet kokevat huimausta, päänsärkyä ja pistelyä raajoissa. Lääkäri voi määrätä lääkityksen näiden oireiden hoitoon.

Some figure
Ota yhteys lääkäriin, kun kohtaat andropaussin oireita.

Hoito

Andropaussin oireet voivat joissakin tapauksissa vaikuttaa suuresti elämänlaatuun. Tähän on olemassa erilaisia ​​hoitovaihtoehtoja. Tavoitteena on palauttaa riittävä testosteronitaso oireiden lievittämiseksi.

Testosteroni hormonia voidaan antaa eri tavoin: lihaksensisäiset injektiot, geelit, ihon laastarit ja jopa pillerit.

Se on kuitenkin vaativa hoito. On tärkeää ottaa huomioon myös muut terveyteen vaikuttavat tekijät. Eturauhasen terveys on yksi näistä. Tämä johtuu siitä, että lisääntynyt testosteroni saattaa aiheutta tiettyjä ongelmia eturauhasessa.

Sinun tulisi aina ottaa yhteyttä asiantuntijaan, koska on tärkeää kuvailla kaikki oireet mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Näin lääkärit osaavat päättää juuri sinun tarpeisiisi sopivan hoitomuodon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Cuáles son los síntomas de la andropausia? (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.icua.es/otras-enfermedades-urologicas/existe-la-menopausia-masculina-que-es-la-andropausia-y-que-sintomas-tiene/
  • Te Explicamos Todo Sobre La Andropausia. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.bostonmedicalgroup.es/estudio-salud-sexual/andropausia-los-medicos-de-boston-medical-te-explican-este-problema
  • Andropausia: 15 síntomas que todo hombre debe conocer. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.institutoneurociencias.med.ec/blog/item/15022-andropausia-15-sintomas-hombre-conocer
  • Licea Puig, Manuel E., and Lizet Castelo Elías-Calles. “Andropausia.” Revista Cubana de Endocrinología 17.1 (2006): 0-0.
  • Arrondo, Jose Luis Arrondo, et al. “Andropausia:¿ un síndrome que se debe tratar?.” Revista internacional de Andrología: salud sexual y reproductiva 2.2 (2004): 60-67.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.