Älä tuomitse ennen kuin olet kävellyt kengissäni
Toisten tuomitseminen on inhimillinen piirre. Kuinka monta kertaa olet joutunut kohtaamaan lähipiirin tuominnan? Aina et ole valmis poikkeamaan valitsemaltasi polulta, mutta sinun on silti kestettävä kolmansien osapuolien arvostelu ja mielipiteet siitä mitä teet ja mitä jätät tekemättä. Valehtelisit, jos väittäisit, etteivät muiden sanat satuta tai ärsytä sinua.
On vaikeaa olla kuuntelematta muiden neuvoja ja arvostelua, etenkin jos kommentit tulevat sinulle läheisiltä ihmisiltä. Ystävät, kumppani tai perheenjäsenet eivät välttämättä ymmärrä tekemiäsi päätöksiä ja valintoja, tämä voi tehdä elämästä hankalaa. Toisten tuomitseminen kuitenkin on luonollista, ja kaikki olemme siihen syyllisiä.
Tosiystävä ei kuitenkaan koskaan tuomitse tai arvostele sinua sokeasti. Joskus ystävä voi tarkoittaa hyvää, kun hän kyseenalaistaa päätöksiäsi. Ystävä tuntee sinut ja läpikäymäsi asiat. Ihmiset voivat kuitenkin toimia myös itsekkäistä syistä, eikä heillä aina ole sinun paras etusi mielessään.
Muista, että vain sinä tiedät, millaista elämäsi on, mitä olet joutunut kokemaan ja miten kivuliaita esteitä tiellesi on osunut. Vain sinä itse osaat arvostaa kaikkia elämäsi hetkiä: niitä kertoja, kun olet puskenut eteenpäin pyytämättä apua muilta ja niitä pieniä voittoja, jotka muiden silmissä eivät välttämättä ole merkittäviä.
Valitsemamme tie ja rakentamamme polut määrittävät meitä
Et ole pelkkä kuva peilissä. Sinua ei voi lokeroida sen perusteella, mihin pukeudut, mitä sanot tai mitä teet muiden ihmisten eteen.
Olet jatkuvasti työn alla, kehittymässä ja kerryttämässä kokemuksia. Muodostat jalustaa sille, kuka olet, ja muutut jatkuvasti. Sisälläsi myllää voimia, joista muut eivät tiedä.
Kukaan tuskin liikkuu läpi elämän jauhaen pelkästään kaikesta siitä kamalasta, jota he ovat kohdanneet, kukaan tuskin valittaa jatkuvasti pettymyksistään, menetyksistään tai voitoistaan. Miksi siis jotkut ihmiset luulevat voivansa tuomita toisen tuntematta heitä ollenkaan?
Suositeltua lukemista: 7 tunneälykkään ihmisen ominaisuutta
Miksi tuomitaan toista?
- Sellaiset yksilöt, jotka ovat tottuneet tuomitsemaan muita, ovat yleensä turhautuneita omaan elämäänsä.
- Onnettomat ja itseensä tyytymättömät ihmiset projisoivat oman kontrollintarpeensa muiden ihmisten elämiin.
- Perheen sisäinen tuomitseminen on yleistä; vanhemmat, isovanhemmat, serkut tai sisarukset voivat tuomita toisiaan nopeasti ja estoitta: “Olet liian itsevarma, sen takia sinulle tapahtuu inhottavia asioita,” tai “Aloitat kaikki asiat ihan väärin, luulet, että voit tehdä mitä vain, mutta se ei ole totta.”
- Perheenjäsenet saattavat tuomita, koska uskovat olevansa avuliaita tai tarjoavansa sinulle neuvoja. Joskus he kuvittelevat antavansa sinulle tärkeän opetuksen elämästä. Joskus sanojen ja tuominnan takana on halu kontrolloida elämääsi ja varmistaa, että noudatat heidän toiveitaan, sääntöjään ja tapaansa elää.
- Joskus joku voi tuomita elämäntapaasi vain voidakseen oikeuttaa oman, sinusta poikkeavan elämäntyylinsä. He etsivät vahvistusta omille valinnoilleen arvostelemalla muita. Tämä on yleinen ilmiö.
Suositeltua lukemista: 5 asiaa, joita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan
Toisten tuomitseminen pohjautuu omaan turhautumiseen
- Toisten tuomitseminen pohjautuu omaan pahaan oloon, ja ihmisillä jotka sen tekevät eivät löydä perusteita kommenteilleen. Yleensä kommentit ovat vain tekosyy ja mahdollisuus hyökätä, loukata tai osoittaa halveksuntaa.
- Usein tuomitsevilta ihmisiltä puuttuu kyky itsekriittisyyteen. He eivät pysty arvioimaan omia tekojaan ja sanojaan, ja he ovat sokeita omille puutteilleen. He suojaavat itseään kritisoimalla muita.
- Ihmiset, jotka ovat tottuneet tuomitsemaan muita, kärsivät usein itseluottamusongelmista, eikä heidän elämänsä ole sellaista kuin he toivoisivat sen olevan. Heillä ei ole intohimoa ja hauskoja harrastuksia, jotka veisivät heidän ajatuksensa muualle muiden puuhista. He viettävät aikaansa ihmetellen ja kritisoiden muiden elämää, sillä heillä on runsaasti aikaa siihen.
Näin puolustat itseäsi muiden kriittisyyttä vastaan
Joskus hoemme itsellemme: “Tuo ei päde minuun.” Joskus se on totta, etenkin jos kommentit ja kriittisyys tulevat kollegoilta tai muilta ihmisiltä, joiden kanssa et ole kovinkaan läheinen. Voit suhtautua heidän sanoihinsa olankohautuksella ja unohtaa koko jutun.
Mutta mitä tapahtuu, kun inhottavat kommentit tulevat kumppaniltasi, rakkaalta ystävältä tai perheenjäseneltä?
Näissä tapauksissa voit tuntea olosi loukatuksi. Läheisten kommenteilla on meihin syvä vaikutus, sillä haluamme kuunnella heitä. Aivan aluksi sinun on pysyttävä rauhallisena ja keskittyä vaikka seuraaviin mantroihin:
“Tiedän kuka olen, tiedän mitä olen käynyt läpi ja olen ylpeä jokaisesta ottamastani askeleesta ja tekemistäni virheistä ja oppimistani asioista,” tai “Kenelläkään ei ole oikeutta tuomita minua, sillä vain minä itse tiedän, miten onnellinen olen elämässäni ja miten paljon arvostan niitä asioita, joita minulla on.”
Kaikki tekee virheitä
- Vaikean tilanteen keskellä on hyvä kokeilla näitä positiivisia mantroja, sillä ne suojaavat itseluottamustasi ja estävät sinua reagoimasta satuttaviin kommentteihin. Jos reagoit vihalla tai halveksunnalla, voit aiheuttaa itsellesi enemmän vahinkoa. Kerro toiselle, mitä ikävät kommentit saavat sinut tuntemaan ja ajattelemaan, ehkä kyseessä on pelkkä väärinkäsitys.
- Kerro toisille pettymyksestäsi. Ilmaise, ettei heillä ole oikeutta tuomita sinua ja etteivät he tunne sinua kunnolla. Kerro heille, että olet pettynyt heidän kommenteihinsa.
- Jos joku kritisoi sinua jatkuvasti, ei hän ymmärrä sinua ja sinun on aika miettiä suhteen jatkuvuutta. Jos toinen ei osaa tehdä muuta kuin ihmetellä valintojasi, on ehkä aika pistää suhde jäähylle – tämä koskee ketä tahansa elämäsi ihmistä: äitiä, veljeä tai kumppania.
- Jos lähipiirisi ihminen ei pysty hyväksymään sitä, että joskus teet virheitä ja he tuomitsevat sinua ankarasti kaikesta mitä teet väärin, voi hyvin olla, että he pitävät itseään sinua arvokkaampana ja parempina ihmisinä. He saattavat uskoa, etteivät he koskaan tee huonoja päätöksiä tai virheitä, eivätkä he osaa suhtautua itseensä terveellä itsekriittisyydellä. Heiltä puuttuu empatiakyky ja toisten tuomitseminen on heille ihan normaalia.
Suositeltua lukemista: 6 askelta lapsuuden haavojen parantamiseksi
Jos koet, että kohtaat arvostelua elämäsi jokainen päivä lähipiiriltäsi, voit taipua lopulta heidän tahtonsa alle. Älä anna muiden alistaa sinua tai saada sinua luopumaan itsellesi tärkeistä asioista. Älä anna sen tapahtua.
Kysy itseltäsi näissä tilanteissa, löytyisikö ratkaisu siitä, että otat etäisyyttä elämääsi kontrolloiviin ihmisiin. Pidä kädenmitan päässä sellaiset yksilöt, jotka eivät arvosta sinua sellaisena kuin olet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Buchenau, M., & Suri, J. F. (2000). Experience prototyping. In Proceedings of the conference on Designing interactive systems processes, practices, methods, and techniques – DIS ’00. https://doi.org/10.1145/347642.347802
Reinhard, H. J. (2018). Comparison. In Long-Term Care in Europe: A Juridical Approach. https://doi.org/10.1007/978-3-319-70081-6_15
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.