”Peilin laki” on avain onneen

· kesäkuu 16, 2015

Niin kutsuttu peilin laki kuuluu näin: se, minkä me näemme toisissa ihmisissä on itse asiassa heijastus siitä, mitä on oman itsemme sisällä. Tästä siis seuraa, että jos haluaa olla onnellinen, ei tämä onni riipu muista ihmisistä, vaan meistä itsestämme.

Tässä artikkelissa käsittelemme siis ilmiötä nimeltä peilin laki, joka opettaa meille kuinka käsitellä omaan itseemme kohdistuvien harjoitusten avulla sellaisia ongelmia, jotka liittyvät muihin ihmisiin. Nämä ihmiset voivat olla esimerkiksi perheenjäseniä, ystäviä tai työtovereita.

Itseäsi muissa ihmisissä häiritsevät asiat

Tulet aina huomaamaan asioita, jotka häiritsevät sinua toisissa ihmisissä: kälysi sanoo saman asian joka ikisessä perhetapaamisessa, vanhempasi haluavat kontrolloida elämääsi liikaa, lapsesi eivät ole rehelllisiä sinua kohtaan, sinua ei arvosteta töissä, veljesi ovat itsekkäitä, ystäväsi eivät tue sinua kuten haluaisit… ja niin edelleen. 

Kaikilla meillä on omat ongelmamme, mutta usein ihmiset odottavat toisten käyttäytyvän tietyllä tavalla, ja sitten pettyvät kun tämä ei toteudu. Niinpä me itsekin luultavasti tuotamme toisille pettymyksiä samalla tavalla, samaan aikaan, ja ilman että edes olisimme siitä itse tietoisia.

Ensimmäisenä harjoituksena ehdotamme seuraavaa: tee lista kaikista niistä asioista, jotka sinua häiritsevät lähipiirissäsi olevissa ihmisissä.

lista

Muita ihmisiä häiritsevät asiat sinussa itsessäsi

Seuraavaksi tee sama harjoitus toisinpäin, eli tee lista kaikista niistä asioista sinussa, jotka saattavat häiritä muita ihmisiä, tai jotka ovat jollakin hetkellä häirinneet. Pystyäksesi tekemään tämän täytyy sinun olla vilpitön ja itsekriittinen. Et ole täydellinen, vaan olet ihminen, ja tiedät, että olet tehnyt virheitä monen monta kertaa. Siksi onkin tärkeää oppia olemaan empaattinen. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy laittaa itsesi jonkun toisen asemaan.

Mitä ”peilin laki” siis itse asiassa opettaa?

”Peilin laki” kertoo, että jos sinulla on joitakin negatiivisia tunteita toista ihmistä kohtaan, aiheutuu tämä jostakin sellaisesta, joka on sinussa itsessäsi sisällä. Aiheuttajana ei siis ole tämä toinen ihminen. Jos esimerkiksi loukkaannut jostakin toisen sanomasta kommentista, johtuu tämä siitä, että myös sinä itse asiassa loukkaat jotakin henkilöä, et ehkä tätä kyseistä, mutta jotakuta.

Jos opit käsittämään – sekä erityisesti välttämään – tämän ilmiön, saatat mahdollisesti myös saada aikaan toisten loukkaamisen loppumisen. Onkin kiinnostavaa, että kaikki ihmiset eivät reagoi samalla tavalla samassa tilanteessa. Tämä johtuu siitä, että ihmiset eivät ole sisimmässään samanlaisia.

Käytännön harjoitus

Valitse tätä harjoitusta varten kaksi henkilöä, joilla on jokin piirre jota et voi sietää: jotain, joka saa sinut tuntemaan itsesi haavoitetuksi, loukatuksi tai vihaiseksi.

Sitten teet listan kaikista niistä asioista, joista haluat heitä kiittää. Joskus tämän tekeminen saattaa yllättää tai jopa ärsyttää sinua, ja siksi sinun todella täytyykin panostaa tähän tehtävään. Tulokset ovat sen arvoisia. Epäilemättä nämä ihmiset ovat joskus esimerkiksi tehneet jonkin palveluksen sinulle tai perheenjäsenellesi, tai auttaneet sinua jollakin pienellä tavalla. Käytä tähän niin paljon aikaa kuin tarvitset.

Seuraava vaihe on vaikeampi. Tee listä kaikista niistä asioista, joiden puolesta haluaisit pyytää kyseisiä ihmisiä antamaan sinulle anteeksi, vaikka nämä asiat olisivat pieniäkin. Olet esimerkiksi saattanut katsoa heitä epämiellyttävällä tavalla, kritisoida heitä selkänsä takana, osoittaa kunnioituksen puutetta, sanoa jotakin ilkeää, tai unohtaa kiittää heitä jostakin. Tämä harjoitus on todella hyödyllinen nöyryyden näkökulmasta katsottuna.

Seuraava eli kolmas vaihe vaatii jo paljon rohkeutta: ota yhteyttä kyseisiin ihmisiin (henkilökohtaisesti, puhelimitse tai kirjoittaen). Kiitä heitä kaikesta siitä, jonka ensimmäisessä listassa luettelit, ja pyydä heidän anteeksiantoaan kaikesta toisessa listassa mainitsemastasi.

puhelu

Harjoituksen tulokset

Kuvaamamme harjoitus saattaa tuntua sinusta absurdilta. Monet ihmiset ovat liian ylpeitä toteuttaakseen sen, tai he ajattelevat, että harjoituksen pitäisi itse asiassa olla käänteinen, eli jonkun toisen ihmisen toteuttama. Heidän mielestään anteeksipyynnön pitäisi kohdistua heihin itseensä, ja anteeksiannon tulisi olla heidän tekemänsä. Tällä harjoituksella on kuitenkin todella yllättäviä tuloksia, ja ne ihmiset, joihin otetaan yhteyttä, yllättyvät suuresti tällaisen viestin saatuaan. Yleisesti ottaen he reagoivat hyvin positiivisesti ja innostuneesti.

Missä, miten ja kenen kanssa?

Tämän käytännön harjoituksen voi tehdä milloin tahansa ja keneen tahansa kohdistuen, ja se tuottaa lähes aina hyviä tuloksia. Se on erittäin yksinkertainen, mutta silti kovin haasteellinen toteuttaa. Onkin vaivan arvoista kokeilla tätä harjoitusta etenkin sellaisten ihmisten kanssa, joita eniten rakastat, tai sellaisissa tilanteissa, jotka vahingoittavat sinua tai joista haluat päästä ylitse.

Kuvat: kiwanja, M Car