Älä odota laivaa lentokentällä - rakkaus ilman vastakaikua
Jos rakastat toista ihmistä, mutta hän ei rakasta sinua takaisin, käyttäydyt kuin odottaessasi lunta keskikesällä. Yrität saada veneen vesille ilman purjeita, tai odotat junaa lentokentällä. Tämä on rakkautta ilman vastakaikua, eikä siitä kiinni pitäminen ole hyväksi sinulle itsellesi.
Tilanne on siis hyödytön ja kipua tuottava, ja vaikka tietäisitkin, että sinua ei rakasteta vastavuoroisesti, joskus on hyvin vaikeaa päästä eroon tästä siteestä lyhyessä ajassa.
Rakkaus, johon ei saa vastakaikua, on tavallinen ilmiö ihmiskunnalle. Ei ole olemassa mitään tiettyä hetkeä, jolloin kiinnostuksen puutteen merkitys selviää, kun olet antanut huomiosi ja saat torjunnan juuri siltä ihmiseltä, johon suuntasit kaikki unelmasi.
Jos tilanteeseen kuitenkin suhtautuu sopivalla tavalla, se voi olla oivallinen hetki henkilökohtaiselle kasvulle. Tällöin ihminen voi ymmärtää, että kaikkein tärkein asia on pitää yllä omaa itsetuntoa ja olla menettämättä itsekunnioitustaan.
Jos kuitenkin päädyt siihen tilanteeseen, että toinen on tehnyt selväksi sen että toivoa ei ole, mutta pidät silti yllä tarvettasi tulla rakastetuksi (vaikka saatkin takaisin vain “tähteitä”), tämä voi olla hyvin tuhoisaa.
Seuraavaksi kerromme aiheesta lisää – oletko itse joskus kaivannut rakkautta ja vastakaikua ihmiseltä, joka ei ole sitä antanut?
Rakkaus ilman vastakaikua: vastavuoroisuuden puute
Jos rakastat toista ilman, että saat itse rakkautta, tuloksena on yhteensopimattomuutta aivoissasi. Kaikki tunnetason panostuksesi ovat luoneet alueen, jossa on unelmia, toiveita ja uskomuksia, mutta nämä ovat ristiriidassa todellisuuden tekemän muurin kanssa: sinua ei rakasteta.
Tietysti voidaan usein sanoa, että tilanne ei ole näin yksinkertainen. Ensinnäkin voi olla hienovaraisia tekijöitä ja erityisiä tilanteita, joihin sisältyy suurta tunnetason monimutkaisuutta. Seuraavassa analysoimme näitä asioita syvällisemmin.
Kun toinen antaa sinulle turhia toiveita
“Jos rakastat, välitä, mutta jos kyse ei ole rakkaudesta, älä huiputa itseäsi.” Tämän tulisi olla tärkeintä siinä, kun määrittelet kuka olet, ja näin autat luomaan kypsemmät ja kunnioittavammat suhteet toisiin ihmisiin.
Joskus ihminen saattaa innostua sekä henkilökohtaisella että tunteiden tasolla, jos toinen antaa toivoa jostakin konkreettisesta hyödystä.
- Tällöin toinen osapuoli saattaa tuntea itsensä yksinäiseksi, ja välttääkseen eristäytymistä hän saa sinut uskomaan, että olet jotakin tärkeää hänen sydämessään, vaikka näin ei todellisuudessa olisikaan. Tämä on hyvin vaarallista.
- Turhat toiveet voivat myös johtua heikosta tunnetason voimasta sellaisella ihmisellä, joka ei voi sanoa seuraavan kaltaisia sanoja: “Ei, en rakasta sinua, en ole kiinnostunut sinusta”.
- Sen sijaan, että toinen siis lopettaisi tämän, hän antautuu vietäväksi siksi, että pelkää satuttavansa tai tuottavansa sinulle pettymyksen.
- Näin voi käydä myös romanttisten kumppaneiden suhteen. Ehkäpä jompi kumpi osapuoli ei enää rakasta toista, mutta sen sijaan että hän olisi rehellinen, hän raahaa tilannetta eteenpäin ja aiheuttaa siten epäaidon ja kivuliaan tilanteen suhteessa.
Rakkaus ilman vastakaikua ei ole hyväksi sinulle
Jos rakastat toista, kyseessä on intiimi, herkkä ja syvällinen prosessi, joka rakentuu ajan kuluessa ja eräiden hyvin tärkeiden vaiheiden kautta.
- Kun joudut kohtaamaan negatiivisuutta tai olet jo täysin tietoinen siitä, että sinua ei rakasteta eikä sinua tullakaan rakastamaan, syntyy tilanne, jossa et tiedä, kuinka sinun tulisi reagoida.
- Jos tiedät, että sinua ei rakasteta, joudut elämään umpikujassa ja kokemaan menetyksen. Yleensä ensimmäiset tunteet ovat kieltäminen ja totuuden torjuminen.
- Myöhemmin sinun on kuitenkin pakko käydä läpi seuraavat vaiheet: tietoisuus, viha, tunteiden ulos päästäminen, ja lopulta hyväksyntä.
Olet arvokas ihminen, joka ei milloinkaan ansaitse pelkkiä “tähteitä”
Aina on olemassa toivoa. Sanot itsellesi, että jos teet niin tai näin, toinen osapuoli tulee rakastamaan sinua uudelleen tai“muuttuu takaisin siksi ihmiseksi, joka joskus rakasti sinua”.
Vaikka rakkaus voikin olla kaikkein intensiivisin ja mahtavin puoli ihmisenä olemista, se voi myös olla kaikkein kivuliain haava – se voi olla se kaikkein sokein ja jopa kaikkein pakkomielteisin puoli.
- Et voi vajota hitaaseen itsetuhoisuuden kehään. Kaikkia mainittuja syvän tunnetason kivun vaiheita koskien erään vaiheen tulee olla vallitsevin: rakasta itseäsi.
- On parasta kääntyä poispäin ja antaa etäisyyden olla pelastusliivinäsi – se on kuin lääke, joka sallii sinun päästä taas yhteyteen oman itsesi kanssa.
- Tämä vetäytymisen vaihe on muutakin kuin sitä, että et enää ole yhteydessä siihen ihmiseen, jonka rakkautta et saanut. Sinun tulee katkaista kaikki siteet sosiaalisissa verkostoissa, joissa on liian helppoa antautua sille halulle, että näet toista ja jatkat hänen rakastamistaan. Saatat jakaa asioita tai saada selville sen, kenen kanssa hän tällä hetkellä seurustelee.
Tätä kaikkea tulisi välttää, jotta rakkaus ilman vastakaikua ei pitele sinua otteessaan.
Kaunis rakkaus ei satu eikä anna sinulle turhia toiveita. Siksi on niin, että jos sinua ei rakasteta, sinun tulee päästää irti, sanoa hyvästit ja liikkua eteenpäin omillasi, jotta saisit takaisin suhteen omaan itseesi – omaan identiteettiisi.
Ennemmin tai myöhemmin käy niin, että kohtaat sellaisen ihmisen, joka on sinulle oikea, ja jos näin ei vielä ole käynyt, sillä ei ole väliä. Oman itsesi rakastaminen on mahtava seikkailu, ja sitä tarvitaan aina elämästä nauttimiseksi ja eteenpäin liikkumiseksi. Älä odota, että rakkaus ilman vastakaikua tekee sinut onnelliseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Gonzaga, G. C., Keltner, D., Londahl, E. A., & Smith, M. D. (2001). Love and the commitment problem in romantic relations and friendship. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.81.2.247
McGlotten, S. (2018). What’S Love got to do with it? In A Networked Self and Love. https://doi.org/10.4324/9781315193472
Nederman, C. J. (2017). FOR LOVE AND MONEY: In Lineages of European Political Thought. https://doi.org/10.2307/j.ctt285181.12
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.