Älä koskaan jätä näitä 8 tavaraa kylpyhuoneeseen
Kylpyhuone tuntuu usein olevan aamuisen elämän keskipisteessä. Saattaa tuntua siltä, että omat siivoustapasi tätä huonetta koskien ovat erittäin tehokkaat, ja että kylpyhuone on erinomaisen puhdas ja moitteettomassa kunnossa terveytesi kannalta. Kaikkea tavaraa kylpyhuoneeseen ei kannata kuitenkaan säilöä, sillä se on hyvin kostea tila.
Mitä tavaraa kylpyhuoneeseen ei kannata jättää säilytykseen?
Vaikka tältä tosiaan voikin vaikuttaa, on tärkeää muistaa, että kyseinen kodin alue kerää suuren määrän bakteereja ja vaarallisia myrkyllisiä aineita.
Kenties jo lapsuudestasi lähtien sinulla on ollut tapana esimerkiksi jättää hammasharja kylpyhuoneeseen, sillä tämä tuntuu tietysti käytännölliseltä. Itse asiassa tämä hyvin tavallinen tapa ei kuitenkaan ole ollenkaan suositeltava terveyden kannalta.
Seuraavassa kerromme, mitkä kahdeksan tavaraa kannattaisi laittaa muualla kuin kylpyhuoneeseen, vaikka useimmiten ne sijoitetaankin juuri tähän tilaan – jatka lukemista ja tee pieniä uudelleenjärjestelyjä, jotta voisit parantaa hyvinvointiasi!
1. Hammasharja
Jos on jokin sellainen tavara, joka useimmiten kylpyhuoneessa on, se on juuri tämä. On helpompaa jättää harja sinne, jotta sitä voitaisiin sitten käyttää kätevästi uudelleen. Muista kuitenkin, että tämä tapa aiheuttaa eräitä riskejä, kun kylpyhuonetta käyttävät muutkin ihmiset kuin sinä itse.
University of Quinnipiac -yliopistossa Connecticutissa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 60 %:sta niistä hammasharjoista joita pidettiin jaetuissa kylpyhuoneissa, löytyi ulostetta, ja näin oli huolimatta siitä, kuinka niitä säilytettiin.
Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka tottumuksesi olisivatkin hyviä, mikään ei estä sitä, että edistät bakteerien lisääntymistä.
Kannattaa pitää mielessä, että kylpyhuone on hyvin kostea alue. Tämä estää hammasharjaa kuivumasta täydellisesti käyttökertojen välillä. Meidän suosituksemme onkin, että hammasharjaa säilytetään makuuhuoneessa tai jossakin muussa hyvin kuivassa asunnon tilassa.
Jotta voisit välttää hammasharjan likaantumista tällä tavalla, voit myös hankkia säilytysrasian – jotkut tällaiset rasiat peittävät vain harjakset, ja toiset taas koko harjan.
2. Lääkkeet
Kuumuus ja kosteus kylpyhuoneessa vähentävät lääkkeiden tehokkuutta. Joissakin tilanteissa tuotteet saattavat jopa menettää täysin tehokkuutensa ennen parasta ennen -päiväystä.
Jotta voisit säilyttää lääkkeesi hyvin, muista seuraavat neuvot:
- Valitse sellaisia paikkoja, jotka ovat puhtaita ja kuivia. Laatikosto omassa huoneessasi on hyvä valinta, kun taas esimerkiksi keittiössä ongelmat ovat samat kuin kylpyhuoneessa, joten sitä kannattaa välttää lääkkeiden säilytyksen osalta.
- Pidä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan. Tämä tekee niiden käyttötarkoituksen selväksi. Voit myös näin nähdä parasta ennen -päiväyksen, jotta voisit välttää huonot seuraukset tai omien lääkkeidesi sekoittumisen toisten ihmisten tuotteiden kanssa.
- Säilytä lääkkeitä sellaisessa paikassa, johon lapset eivät voi päästä käsiksi.
3. Ihokarvojen poistoon tarkoitetut terät
Kosteus voi saada nämä terät ruostumaan, ja näin voi käydä jo ennen niiden käyttöä. Niitä kannattaa säilyttää kylpyhuoneessa ainoastaan silloin, kun pakkausta ei ole vielä avattu ja se on siten ilmatiivis.
Tämä neuvo on hyvä myös saksien ja muiden metalliesineiden kohdalla, jos ne voivat hapettua helposti.
4. Meikki
Kun pidät meikkituotteitasi kylpyhuoneessa, seurauksena on se, että ne menettävät käyttökelpoisuutensa nopeammin. Luultavasti meikit vanhenevat jo ennen virallista parasta ennen -päiväystä, joka pakkaukseen on painettuna.
Kuumuus ja kosteus saavat luomivärien kunnon huononemaan, kuten myös poskipunien ja meikkivoiteiden, ja tämä muutos tapahtuu pikkuhiljaa. Lisäksi bakteereja pääsee helposti meikkeihin, ja onkin parasta pitää nämä tuotteet jossakin kuivassa paikassa makuuhuoneessa. Yksi hyvä vinkki on pitää kynsilakka jääkaapissa, jotta se ei muuttuisi paksuksi ja kuivahkoksi.
5. Hajuvesi
Lempihajuvetesi saattaa muuttua epämiellyttäväksi, jos jätät sen kylpyhuoneeseen kovin pitkäksi aikaa. Korkeat lämpötilat ja höyry saattavat nimittäin aiheuttaa muutoksia tuoksussa.
Meidän neuvomme on pitää hajuvedet makuuhuoneessa laatikossa, jotta niiden ympäristön lämpötila olisi suhteellisen tasainen.
6. Kondomit
Onko sinulla kylpyhuoneessasi jokin nurkka, joka on erittäin hyvä piilopaikka näille tuotteille? Tämä on suuri virhe, sillä oikea paikka olisi yöpöydällä.
Altistuminen kuumuudelle ja kosteudelle voi vahingoittaa kondomien käyttökelpoisuutta ajan kuluessa.
7. Korut
Aivan kuten koskee ihokarvojen poistoon tarkoitettuja teriäkin, lempikorusi ja helysi voivat vahingoittua ilmassa olevan kosteuden vuoksi.
Halvemmat korut ja sellaiset, jotka on pinnoitettu metallilla, saattavat muuttaa väriä. Hopea tulee värjäytymään kaikkein helpoiten.
Olisi ihanteellista pitää koruja pienessä korulaatikossa. Nämä erityiset laatikot on helppo saada kunnolla kiinni, ja niissä on yleensä mokkavuori. Tarkoituksena on pitää pölyt loitolla ja siten säilyttää korut aina hyvässä kunnossa.
8. Kammat ja hiusharjat
Harjat ja kammat, jotka on jätetty ei-suljettuihin tiloihin, keräävät helposti bakteereja. Tämä on mahdollista myös silloin, kun ne ovat laatikossa, eikä laatikostokaan ole hyvä, sillä sielläkin saattaa olla kosteaa, kuten kylpyhuoneessa.
Kosteus ilmassa edistää sitä, että bakteerit lisääntyvät, ja lisäksi ne voivat aiheuttaa homeen kehittymistä. Pidä siis nämä tavarat vaikka makuuhuoneessasi.
Kuten voit huomata, tavaroiden säilyttäminen kylpyhuoneessa ei ole loistava idea, vaikka se olisikin monella tapaa käytännöllistä. Jos sinulla on kysymyksiä liittyen kylpyhuoneessa tapahtuvaan säilytykseen, mieti sitä, voiko bakteerien kertyminen muodostua ongelmaksi jonkin tietyn tavaran kohdalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Society for Microbiology. June 2, 2015. Toothbrush contamination in communal bathrooms.
- Guerra, Daniel. “Uso de antisépticos y desinfectantes.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 24.4 (2005): 201-203.
- Guinan, Maryellen E., Maryanne McGuckin-Guinan, and Alice Sevareid. “Who washes hands after using the bathroom?.” American Journal of Infection Control 25.5 (1997): 424-425.
- Rusin, P., P. Orosz‐Coughlin, and C. Gerba. “Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners.” Journal of Applied Microbiology 85.5 (1998): 819-828.
- Santiago, J. “Control de los Gérmenes.” Prevent the Spread of Germs 32.3 (2011): 11.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.