Akustiset paneelit: sisustus ja toiminnallisuus

Akustisten paneelien avulla voidaan saavuttaa parempi äänenlaatu, sillä ne vähentävät kaikua. Lisäksi ne on helppo asentaa ja mukauttaa erilaisiin sisustustyyleihin.
Akustiset paneelit: sisustus ja toiminnallisuus

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Joillakin tiloilla on erityisiä äänivaatimuksia. Harjoitushuoneissa, meditaatiohuoneissa tai äänitysstudioissa käytetään erilaisia äänieristystekniikoita, joiden avulla voidaan minimoida äänen kaikumista. Akustisia paneeleja on mahdollista asentaa myös jokapäiväisiin ympäristöihin. Akustiset paneelit parantavat tilan akustiikkaa ja sisustusta.

Tämäntyyppinen päällyste seinillä vähentää melusaastetta. Lisäksi ne toimivat myös sisustuselementtinä.

Toimistot, opiskelutilat ja muut tilat, joissa toteutetaan keskittymistä vaativia aktiviteetteja, voidaan päällystää akustisilla paneeleilla. Samalla parannetaan tilojen toimivuutta.  Tässä artikkelissa kerromme niistä!

Mihin akustisia paneeleja käytetään?

Akustiset paneelit ovat erimuotoisia ja -värisiä paneeleja, jotka vaimentavat ääntä. Toisin sanoen ne vähentävät kaikua, jota äänet tuottavat ympäristössä. Näin parannetaan huoneen akustiikkaa. Materiaali, joista suurin osa akustisista paneeleista on valmistettu, on PET-huopa.

Niitä käytetään erityisesti tiloissa, joissa toteutetaan keskittymistä vaativia aktiviteetteja, kuten työhuoneissa tai työtiloissa. Äänenvaimennuskyky saavutetaan huokoisella ja pehmeällä materiaalilla. Akustiset paneelit ovat huoneen seiniin ja kattoon kiinnitettäviä elementtejä.

Akustisten paneelien tulisi vähentää äänen kaikumista häiritsemättä tilan sisustusta. Akustisten paneelien koko vaihtelee yleensä puolesta metristä metriin, ja niiden paksuus on 3 tai 4 senttimetriä.

Ne on erittäin helppo asentaa kattoon tai seinille. Tällä tavalla voidaan saavuttaa hyvä akustiikka ilman monimutkaista asennusprojektia tai muuttamatta huoneen sisustusta.

Akustiset paneelit työpaikalla.

Akustisten paneelien edut

Kaiun ja melusaasteen vähentämisen lisäksi akustisten paneelien käytöllä on useita etuja, jotka tekevät niistä ihanteellisen vaihtoehdon mihin tahansa huoneeseen. Monipuoliset mallit ja muunneltavuus mahdollistavat niiden asentamisen mihin tahansa ympäristöön.

  • Imukyky. Ne estävät homeen muodostumisen, koska ne imevät itseensä kosteutta ja kuivuessaan taas vapauttavat kosteuden huoneilmaan.
  • Räätälöinti. Akustiset paneelit tarjoavat erilaisia ​​muotoja, tekstuureja ja värejä, joten niitä voidaan käyttää myös huoneen sisustuksessa.
  • Kestävä. Materiaali, josta ne on valmistettu, estää niitä kulumasta. Ne eivät menetä väriä tai muuta muotoaan ajan myötä.
  • Ympäristöystävällinen. Ne eivät vapauta minkäänlaisia ​​kemikaaleja tai päästöjä ja auttavat ylläpitämään terveellistä ympäristöä.
  • Helppo asentaa. Akustisten paneelien asennus on hyvin yksinkertaista eikä vaadi monimutkaista seinä- tai kattotyötä.
  • Akustiikan muuntelu. Ne eroavat ääntä vaimentavasta äänieristyksestä, joka on tyypillinen harjoitustiloissa käytettävä työkalu.

Akustisten paneelien tyypit sen mukaan, mihin ne asennetaan

Paneeleita on tarjolla laaja valikoima. Suurin ero erilaisten akustisten paneelien välillä on kuitenkin se, mihin ne asennetaan. Jotkut on suunniteltu peittämään seiniä, kun taas toiset on suunniteltu kattoon kiinnitettäväksi.

Seinäpaneelit

Seinän koristelu akustisilla paneeleilla auttaa vähentämään melua ja lisää huoneeseen persoonallisuutta. Nämä paneelit kiinnittyvät helposti ja tarjolla on useita eri malleja. Tarjolla on suorakulmion muotoisia akustisia paneeleita, jotka luovat tilaan visuaalisesti yhtenäisen ilmeen.

Toiseksi yleisin vaihtoehto on pyöreät akustiset paneelit, jotka peittävät seinätilaa ja näyttävät erittäin trendikkäiltä. Sinun on mahdollista valita akustisia paneeleja useissa eri väreissä ja yhdistellä niitä mielesi mukaan.

Akustiset paneelit seinällä.

Kattopaneelit

Toinen akustinen paneelityyppi on se, jonka asennat kattoon. Tässä tapauksessa se on kevyestä ja kestävästä materiaalista valmistettu esine, jonka tarkoitus on imeä kosteutta. Nämä paneelit voidaan asentaa ruuveilla, nauloilla tai jättää ne roikkumaan katosta, mikä saa aikaan dramaattisemman koristeellisen vaikutelman.

Materiaalit voivat olla akustista vaahtoa, kivivillaa tai lasikuitua. Tämän lisäksi akustisia paneeeleita voidaan valmistaa PET-huovasta, kierrätyselementeistä sekä erilaisista tekstiileistä.

Tämäntyyppinen paneeli sopii suuriin tiloihin, joissa on vähän huonekaluja. Näissä tiloissa äänen pomppiminen on yleensä voimakkaampaa ja se saattaa häiritä keskustelua.

Akustisten paneelien huolto

Näiden elementtien tärkein huoltotehtävä on puhdistus ja pölynpoisto. Vältä liiallisen lian ja pölyn kerääntymistä paneelin pinnalle puhdistamalla sitä varovasti siivousliinalla.

Voit myös käyttää mietoa saippua-vesisekoitusta akustisten paneelien pyyhkimiseen. Tämä puhdistusmenetelmä on tarkoitettu pääasiassa kattopaneeleille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pinargote Cantos, Mayra Elizabeth, Suanny Daniela Ramírez Rodríguez, and Victoria Kety Obando Ponce. “Propiedades Acústicas Del Aserrín y Fibra de Coco En Un Panel Acústico Para El Interior de Las Edificaciones.” Sinergia Académica 4.2 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.51736/sa.v4i2.55
  • MEZA MARÍN, LEONARDO G. , RECUERO LÓPEZ, MANUEL ,  Análisis y Comparación de Aislamiento Acústico en Viviendas y Edificios de Nueva Construcción. Revista de la Construcción [Internet]. 2008;7(1):20-26. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=127612580002
  • Carbajo, Jesús et al. “Una Alternativa Para El Estudio Acústico de Paneles Perforados.” VIII Congreso Ibero-Americano de Acústica. N.p., 2012. 1–11. Disponible en: http://ftp.sea-acustica.es/fileadmin/publicaciones/101.pdf
  • Rodríguez, Antonio, Medina, Eduardo, Díaz, Cesar, Caballol, David,  Aislamiento acústico entre recintos superpuestos de gran volumen con forjados autárquicos. Revista de la Construcción [Internet]. 2013;12(3):47-52. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=127631072005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.