5 aktiivista ainesosaa, jotka auttavat uudistamaan akneihoa

On olemassa aktiivisia ainesosia, jotka voivat elvyttää ja uudistaa aknesta kärsivää ihoa. Salisyylihappo, bentsoyyliperoksidi ja retinoidit ovat joitakin niistä. Lue lisää täältä.
5 aktiivista ainesosaa, jotka auttavat uudistamaan akneihoa
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 19 syyskuuta, 2023

Oikea ihonhoito on tärkeää ihon ulkonäön ja terveyden edistämiseksi. Tässä artikkelissa keskitymme aktiivisiin ainesosiin, joiden on osoitettu olevan tehokkaita uudistamaan akneihoa.

Akne on ihosairaus, jolle on ominaista tulehduksellisten ja ei-tulehduksellisten leesioiden esiintyminen. Käsittelemissämme paikallisissa tuotteissa olevat aktiiviset ainesosat vaikuttavat useilla eri mekanismeilla:

  • Vähentävät tulehdusta.
  • Edistävät paranemista.
  • Edistävät solujen uusiutumista.

Ainesosat, jotka auttavat uudistamaan akneihoa

Aknen syyt ovat monitekijäisiä, kuten Mayo Clinic selittää. Niitä ovat muun muassa hormonaaliset tekijät, geneettinen alttius, liiallinen talintuotanto ja bakteerikolonisaatio.

Yksi suurimmista huolenaiheista ovat arvet ja jäljet, jotka jäävät vammojen parantumisen jälkeen.

On kuitenkin rohkaisevaa tietää, että on olemassa aktiivisia ainesosia, jotka ovat tieteellisesti perusteltuja ja jotka voivat tuoda merkittäviä hyötyjä aknesta kärsivän iholle. Katsotaanpa tarkemmin.

1. Salisyylihappo

Salisyylihappo on aktiivinen ainesosa, jota käytetään aknenhoitotuotteissa sen kuorivien ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi. Se toimii tunkeutumalla huokosiin ja liuottamalla ylimääräistä talia, kuolleita ihosoluja ja tukoksia, jotka edistävät komedojen muodostumista.

Kuorimalla hellävaraisesti ihon ulointa kerrosta salisyylihappo vapauttaa huokoset ja ehkäisee tulevia tukoksia. Sillä on myös tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka vähentävät ärsytystä ja punoitusta.

Salisyylihappoa on saatavana useissa eri muodoissa. Kasvojenpuhdistusaineita, kasvovesiä, seerumeita, voiteita ja jopa osana aktiivisten aineiden yhdistelmää samassa tuotteessa.

Journal of the American Academy of Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 2 % salisyylihappoa sisältävien kasvojenpuhdistusaineiden käyttö voi vähentää aknevaurioiden määrää. Toinen, Clinical Therapeuticslehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että käyttö vanulapuissa vähentää lievään tai keskivaikeaan akneen liittyvien leesioiden määrää.

2. Bentsoyyliperoksidi

Bentsoyyliperoksidin vaikutusmekanismi perustuu sen kykyyn torjua Cutibacterium acnes –bakteeria vastaan, joka on yksi tärkeimmistä aknen kehittymisen aiheuttajista. Bentsoyyliperoksidi auttaa vapauttamaan happea ihohuokosiin, mikä luo mikro-organismille epäsuotuisan ympäristön. Vähentämällä tämän bakteerin pesäkkeitä se vähentää tulehdusta.

Vaikka se on tehokas vaikuttava aine, on tärkeää olla tietoinen joistakin varotoimista sitä käytettäessä. Se voi aiheuttaa ihon kuivumista, hilseilyä ja punoitusta erityisesti hoidon alussa.

On suositeltavaa aloittaa pienemmällä pitoisuudella ja käyttää tuotetta säästeliäästi. Lisäksi on tärkeää käyttää aurinkovoidetta päivisin, sillä se voi lisätä herkkyyttä UV-säteille.

3. Retinoidit

Retinoidit ovat A-vitamiinin johdannaisia, ja niitä käytetään aknen hoidossa niiden kuorivien ja solujen uusiutumista stimuloivien ominaisuuksien vuoksi. Lisäämällä solujen vaihtuvuutta ne auttavat pääsemään eroon kuolleista soluista ja estävät huokosten tukkeutumista. American Academy of Dermatology (AAD) ja European Dermatology Forum (EDF) ovat yhtä mieltä siitä, että niiden käytöllä on keskeinen merkitys.

Niitä on saatavilla paikallisessa muodossa, kuten seerumeina, voiteina ja naamioina, sekä suun kautta nautittavina. Paikallisesti käytettävät retinoidit levitetään puhtaalle, kuivalle iholle ennen nukkumaanmenoa, koska ne voivat myös herkistää valolle.

On suositeltavaa aloittaa pienemmällä pitoisuudella ja lisätä sitä vähitellen ihon sietokyvyn mukaan.

Aluksi voi esiintyä kuivuutta, hilseilyä ja punoitusta, mutta nämä vaikutukset yleensä vähenevät ajan myötä. Suun kautta otettavia retinoideja määrätään vain keskivaikeaan tai vaikeaan akneen ihotautilääkärin valvonnassa.

4. Glykolihappo

Glykolihappo on alfahydroksihappojen (AHA) perheeseen kuuluva vaikuttava aine, joka auttaa uudistamaan aknesta kärsivää ihoa. Sen alhaisen molekyylipainon ansiosta se tunkeutuu syvälle ihoon ja kuorii hellävaraisesti pintakerroksia.

Se myös stimuloi kollageenin ja elastiinin tuotantoa, mikä auttaa parantamaan ihon yleistä rakennetta ja ulkonäköä. Italiassa sijaitsevan Cagliarin yliopiston ihotautien laitoksen 80 naiselle tekemässä tutkimuksessa todettiin, että “glykolihappoa sisältävä kemiallinen kuorinta on tehokas hoito kaikenlaiseen akneen”.

5. Niasiiniamidi

Niasiiniamidi, joka tunnetaan myös B3-vitamiinina, on monipuolinen ja hyödyllinen vaikuttava aine akneiholle. Tämä yhdiste vaikuttaa monin tavoin edistääkseen ihon uudistumista ja parantaakseen sen ulkonäköä.

Ensinnäkin sillä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, mikä auttaa vähentämään punoitusta. Lisäksi se säätelee talintuotantoa, mikä estää huokosten tukkeutumista ja komedojen muodostumista.

Se stimuloi myös kollageenin ja elastiinin tuotantoa, mikä parantaa ihon kimmoisuutta ja kiinteyttä.

Practical Dermatology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan sen talineritystä säätelevä vaikutus ja kyky korjata suojaavaa kerrosta tekevät siitä tehokkaan ainesosan. Mutta ei ainoastaan puhkeamisen aikaisessa hoidossa, vaan myös tukena sen jälkeen, kun vauriot on saatu poistettua.

Milloin ihotautilääkärin vastaanotolle?

Vaikka edellä mainitut aktiiviset ainesosat ovat lupaavia aknesta kärsivän ihon elvyttämisessä, on tärkeää huomata, että jokainen tapaus on erilainen vakavuudeltaan ja vaatii yksilöllistä lähestymistapaa. On suositeltavaa hakeutua ammattilaisen hoitoon, jos akne on vaikea, jatkuva tai se ei reagoi tavanomaisiin lähestymistapoihin.

Lisäksi, jos esiintyy voimakasta kipua, merkittävää tulehdusta tai laajoja arpia, suun kautta otettava lääkitys voi olla tarpeen. Samoin, jos elämänlaatu ja itsetunto kärsivät, asiantuntijan ohjaus on tärkeää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Voiko lauriinihappoa käyttää aknen hoitoon?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Voiko lauriinihappoa käyttää aknen hoitoon?

Kookosöljyn erilaiset käyttömahdollisuudet ja sovellukset tunnetaan hyvin. Voidaanko lauriinihappoa käyttää myös aknen hoitoon?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.