Aivokuoren atrofian diagnoosi ja hoito

Aivokuoren atrofia on neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa ihmisen näköön. Tässä artikkelissa kerromme mitkä oireet voivat hälyttää sinua sen olemassaolosta, ja lisäksi kerromme sen mahdollisista hoitokeinoista.
Aivokuoren atrofian diagnoosi ja hoito

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Aivokuoren atrofia on neurodegeneratiivinen sairaus, joka vaikuttaa ihmisen näköön. Ihminen joko menettää sen kokonaan tai vain osittain. Muistinmenetys on myös usein esiintyvä oire. Tässä artikkelissa tarkastelemme tätä sairautta ja kerromme sinulle, kuinka voit tunnistaa sen ajoissa.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että tätä sairautta ei yleensä diagnosoida niin varhain kuin pitäisi. Syy siihen on se, että se aiheuttaa oireita näköön ja ihmiset käyvät yleensä silmälääkärissä neurologin sijaan.

Tämän vuoksi uskomme, että sinun on tärkeää pystyä tunnistamaan oireet, jotka saattavat olla hälyttäviä ja kertoa aivokuoren atrofian olemassaolosta. Tarkastellaan nyt joitakin vihjeitä, joita sinun ei tulisi sivuuttaa.

Aivokuoren atrofian vaiheet

aivokuoren

Aivokuoren atrofian eteneminen alkaa näöstä. Se ulottuu myöhemmin muistinmenetykseen ja kognitiivisten toimintojen menetykseen.

Lääketieteelliset tutkimukset paljastavat useita aivokuoren atrofian vaiheita. Näistä oireista tulisi ihanteellisesti keskustella neurologin kanssa niin pian kuin mahdollista, jotta hoito voitaisiin aloittaa mahdollisimman pian.

  • Näköhäiriön asteittainen ja hidas ilmaantuminen: Ihminen saattaa nähdä varjoja tai menettää näön kokonaan ajoittain. Häiriö on niin progressiivinen ja hidas, että siihen ei kiinnitetä huomiota ennen kuin se pahenee.
  • Silmäsairauden toteamattomuus: Jos ihminen menee silmälääkäriin, ei lääkäri pysty tunnistamaan näönmenetykseen johtavaa sairautta. Ihminen jatkaa siis normaalin elämän elämistä, kunnes oireet pahenevat.
  • Pieni muistinmenetys: Kun sairaus pahenee, ilmenee pientä muistinmenetystä, jota jotkut voisivat pitää normaalina. Kun sairaus kuitenkin vielä etenee, lisääntyvät nämä muistikatkokset.
  • Dementian alku: Tästä sairaudesta kärsivä ihminen kokee huonoa aineenvaihduntaa ja hypoperfuusiota, jotka voidaan havaita aivokuvantamistutkimuksen avulla tehtävillä kokeilla. Huomaathan kuitenkin, että dementia syntyy, kun sairaus on melko pitkälle edennyt.

Diagnoosi

Kuten huomaat, aivokuoren atrofian oireet ilmestyvät erittäin hitaasti, mutta tasaisen progressiivisesti. Kun ihminen siis lopulta käy neurologilla, voi olla jo liian myöhäistä.

Jos siis huomaat muutoksia näössäsi pienen muistinmenetyksen lisäksi, älä epäröi käydä ammattilaisen tutkittavana.

Verikoe on ensimmäinen testi aivokuoren atrofian diagnosoimiseksi. Siten pystytään havaitsemaan muun muassa vitamiinivajeet. Sen jälkeen lääkäri suorittaa monimutkaisempia silmätestejä.

Diagnosoivat testit eivät kuitenkaan pääty tähän. Epäilyjen selvittämiseksi tehdään myös muita neurologisia kokeita, kuten magneettikuvaus ja tomografia. Jos kaikki viittaa siihen että sinulla voi olla aivokuoren atrofia, voidaan erilaisia hoitoja suositella.

Aivokuoren atrofian hoito

Pelien pelaaminen on hyvä terapiamuoto, sillä se voi auttaa vähentämään aivokuoren atrofian oireita ja etenemistä.

Kun saat positiivisen diagnoosin taudista, voit seurata kahta mahdollista hoitoa. Huomaathan kuitenkin, että kumpikaan niistä ei paranna sairautta. Kyseessä on siis degeneratiivinen sairaus.

  1. Ensimmäiseen hoitoon kuuluu lääkkeiden otto niiden oireiden hoitamiseksi, joita tämä sairaus saattaa aiheuttaa. Lääkkeet vähentävät ahdistusta ja helpottavat mahdollista masennusta.
  2. Sairaudesta kärsivä ihminen voi käydä kognitiivisessa terapiassa säilyttääkseen vahingoittumattomat taidot ja viivyttääkseen menetystään. Hän voi myös käydä fysioterapiassa, joka auttaa parantamaan tilannetta.

Nämä kaksi hoitovaihtoehtoa keskittyvät pääosin vain ihmisen elämänlaadun parantamiseen ja hoitavat ainoastaan oireita. Hoidon tavoitteena on viivästyttää potilaan kykyjen ja taitojen heikentymistä helpottaen siten ahdistusta ja masennusta, jota tästä sairaudesta voi seurata.

Jos epäilet sairautta, käy lääkärissä

Haluamme, että olet tietoinen näistä aivokuoren atrofiaan liittyvistä oireista. Siten pystyt tunnistamaan ensimmäiset oireet ja käymään lääkärissä niin pian kuin mahdollista.

Kuten mainitsimme aikaisemmin, voi varhainen diagnoosi tehdä suuren eron. Älä kuitenkaan huoli: apua on tarjolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Caixeta, Leonardo Ferreira, Taleb, Alexandre Chater, Ghini, Bruno Galafassi, Soares, Vânia Lúcia Dias, Caixeta, Victor de Melo, & Vargas, Ciro. (2013). Posterior cortical atrophy – a prototypical case of dementia beginning with visual symptoms: case report. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia76(5), 314-316.
  • Carvajal Castrillón, Julián, Aguirre, Daniel Camilo, & Lopera, Francisco. (2010). Perfil clínico y cognitivo de la atrofia cortical posterior y sus diferencias con la enfermedad de Alzheimer esporádica tardía y familiar precoz. Acta Neurológica Colombiana26(2), 75-86. Retrieved March 31, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482010000200004&lng=en&tlng=es.
  • Custodio, N., Alva-Diaz, C., Becerra-Becerra, Y., Montesinos, R., Lira, D., Herrera-Pérez, E., … & Valeriano-Lorenzo, E. (2016). Rendimiento en pruebas cognitivas breves, de adultos mayores con demencia en estadios avanzados, residentes de una comunidad urbana de Lima, Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública33, 662-669.
  • Delgado D, Carolina, & Donoso S, Archibaldo. (2009). Atrofia cortical posterior. Revista médica de Chile, 137(11), 1482-1487. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872009001100012

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.