A-vitamiinin tehtävät elimistössä
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota esiintyy luontaisesti tietyissä ruoissa. Se ilmenee retinolina eläinperäisissä tuotteissa ja provitamiini A:n muodossa hedelmissä ja vihanneksissa. Kuten kaikkia vitamiineja, ihmiset tarvitsevat A-vitamiiniakin pieniä määriä pysyäkseen terveenä. Tästä syystä sitä on saatava ruokavaliosta. Mutta mitkä ovat A-vitamiinin tehtävät ihmisen elimistössä?
A-vitamiinin tehtävät ja terveyshyödyt
A-vitamiinia tarvitaan tiettyihin kehontoimintoihin. Sillä on useita vaikutuksia lukuisissa järjestelmissä.
Immuunijärjestelmän toiminta
Tämä vitamiini torjuu infektioita, sillä se on avaintekijä immuunijärjestelmän normaalin toiminnan kannalta. Se ehkäisee infektioita erityisesti hengityselinjärjestelmässä; tähän kuuluvat kurkkutulehdukset, nielutulehdukset, poskiontelontulehdukset, keuhkoputkentulehdukset jne.
Lisääntyminen ja kehitys
A-vitamiinilla on tärkeä tehtävä alkionkehityksessä. Tämä on yksi ensimmäisistä tunnetuista A-vitamiinin tehtävistä. A-vitamiinin puute raskauden aikana voi johtaa ongelmiin alkion virtsateiden, pallean ja munuaisten muodostumisessa.
A-vitamiini suojaa silmiä
A-vitamiini on ehdoton vitamiini silmien terveydelle. Riittävä määrä mahdollistaa valon muuntumisen sähkösignaaleiksi, jotka aivot pystyvät tulkitsemaan. Se parantaa myös näkökykyä ja ehkäisee hämäräsokeutta (heikentynyt näkö hämärässä). Lisäksi se auttaa ehkäisemään joitakin silmäsairauksia johtuen sen antiksidanttisesta vaikutuksesta; näitä ovat ikänäkö, silmänpohjan ikärappeuma, kaihi, glaukooma, kaukonäköisyys, likinäköisyys ja verkkokalvon irtauma.
Käy lukemassa myös: Mitä B12-vitamiinista tarvitsee tietää?
A-vitamiini on antioksidantti
A-vitamiini on myös loistava antioksidantti. Tämän vuoksi se voi ehkäistä tiettyjä rappeumasairauksia, kuten Alzheimerin tautia, sepelvaltimotautia ja kroonisia keuhkosairauksia. Jotkut tutkijat uskovat, että se saattaa myös tarjota suojaa muita tarttumattomia tauteja, kuten syöpää, vastaan.
Iho ja limakalvot
A-vitamiini auttaa ihon terveyden ylläpidossa. Lisäksi sillä on loistava kyky suojata limakalvoja, erityisesti ruoansulatuskanavassa ja hengitysteissä. Elimistö tarvitsee sitä lisäksi kudosten uusiutumiseen, joten se on hyvä hoito ruoansulatuskanavan haavoihin, kuten mahahaavoihin ja divertikuloosiin.
Monet kosmetiikka-alan yritykset ovat lisänneet A-vitamiinia tuotteisiinsa. Sen tiedetään auttavan aknen hoidossa, ryppyjen vähentämisessä ja ihon ikääntymisen ehkäisyssä.
Mistä A-vitamiinia saa?
Olemme jo nähneet, mitkä A-vitamiinin tehtävät elimistössä ovat, ja kuinka se tarvitsee tätä vitamiinia moniin tärkeisiin toimintoihinsa. Ihmiselimistö ei pysty muodostamaan sitä itse, joten sitä on saatava ruoasta.
A-vitamiinia on kahdessa muodossa:
1. Esimuodostunut A-vitamiini
Tätä on eläinperäisessä ruoassa. Se imeytyy ja varastoituu hyvin, ja elimistö hydrolysoi sitä muodostaakseen retinolia. Sitä on erityisesti seuraavissa ruoissa:
- Naudanmaksa
- Turskanmaksaöljy
- Munankeltuainen
- Voi ja täysmaito
- Jotkut kalat kuten sardiinit, silli, makrilli, tonnikala ja lohi
2. Provitamiini A (A-vitamiinin esiasteet)
Jotkut kasvien karotenoidit toimivat A-vitamiinin esiasteina. Tämä koskee beetakaroteenia, joka muuttuu retinoliksi entsymaattisen vaikutuksen kautta suolistossa.
Karotenoideja on pääosin keltaisissa ja oransseissa kasviksissa, mutta myös joissakin lehtivihanneksissa, erityisesti tummanvihreissä sellaisissa. Karotenoidien keltaiset ja oranssit pigmentit ovat “piilossa” klorofyllin tummanvihreän värin alla. Karoteenien parhaita lähteitä ovat:
- Punaiset paprikat, bataatit, kurpitsat ja porkkanat
- Cantaloupemelonit, mangot, sekä vähemmässä määrin persikat ja nektariinit
- Pinaatti, parsakaali, lehtimangoldi ja lehtikaali
Karotenoidit imeytyvät paremmin, jos kasvikset kypsentää ja sekoittaa pieneen määrään oliiviöljyä.
A-vitamiinipuutoksen terveysvaikutukset
A-vitamiinin puutos johtuu tavallisesti pitkään jatkuneesta kehnosta ruokavaliosta. Se ei ole yleinen kehittyneissä maissa, mutta sitä esiintyy joissakin osissa Afrikkaa ja Kaakkois-Aasiaa, jossa on niukasti hyvin A-vitamiinipitoisia ruokia.
Myös jotkut häiriöt, jotka vaikuttavat rasvan imeytymiseen suolistosta, saattavat lisätä A-vitamiinipuutoksen riskiä; näitä ovat erityisesti krooninen ripuli, keliakia, jotkut haimaongelmat ja sappitiehyeen tukokset.
Joitakin merkkejä A-vitamiinin puutoksesta ovat:
- Erittäin kuiva iho, ihottumat, ihon hilseily ja rypyt
- Hauraat kynnet
- Huono näkö, hämäräsokeus ja hyvin kuivat silmät johtuen kosteuden puutteesta
- Ruokahaluttomuus ja hajuaistin heikkeneminen
- Tulehdukset
Lääkäri tekee diagnoosin oirearvion ja verikokeen tulosten perusteella. Lisäravinteet ovat hyvä keino yrittää korjata A-vitamiinin puute, mutta niitä tulee syödä aina lääkärin ohjeiden ja neuvojen mukaan, jotka lääkäri mukauttaa jokaisen potilaan tarpeisiin.
Lue myös: Avitaminoosi: vitamiinien puute
Varo liikasaantia
A-vitamiinin liikasaanti voi olla myrkyllistä. On olemassa vaiva nimeltä A-hypervitaminoosi. On laskettu, että suositellun päivittäisannoksen ylittäminen kymmenkertaisesti voi olla vaarallista.
Yleensä ruoasta on vaikea saada suuria määriä A-vitamiinia. Myrkytys voikin tapahtua pääosin silloin, kun henkilö syö paljon A-vitamiinia lisäravinteena. Noudata siis aina terveysalan asiantuntijan neuvoja.
Runsaasti provitamiini A:ta sisältävien kasvisten suuri kulutus ei tavallisesti aiheuta myrkytystä. Elimistö imee sitä vain tarvitsemansa määrän ja poistaa ylimäärän. Tosin isot määrät beetakaroteenia voivat tehdä ihosta oranssin!
Syksyllä on yleensä helppo täyttää lautanen vihreillä, oransseilla ja keltaisilla vihanneksilla. Jos lisäät mukaan vielä maitoa, kalaa ja munia, saat kaiken mitä tarvitset pitääksesi A-vitamiinipuutoksen loitolla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bastos Maia S., Rolland Souza AS., Fatima Costa M., Lins da Silva S., et al., Vitamin A and pregnancy: a narrative review. Nutrients, 2019.
- Saari JC., Vitamin A and visión. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.