9 unta parantavaa luonnontuotetta

Jotta voisit saada kunnollisen yöunen, sinun tulisi syödä illallista vähintään kaksi tuntia ennen kuin menet nukkumaan. Tällä tavalla saamasi ravinto tulee käsitellyksi ruoansulatuksessasi, eikä se häiritse untasi.
9 unta parantavaa luonnontuotetta

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Uni on yksi kaikkein tärkeimmistä ihmisen biologisista aktiviteeteista sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta. Jos et lepää kunnolla, ehkä sinunkin on syytä lisätä näitä yhdeksää unta parantavaa luonnontuotetta ruokavalioosi.

Vaikka moni jättääkin asian huomioimatta, levon aikana kehossa tapahtuu sarja toimintoja. Nämä ovat tärkeitä elinten optimaalisen toiminnan kannalta sekä tunnetason terveyden vuoksi.

Ongelmana on se, että moderni elämäntyyli on lähes jokaisen ihmisen kannalta tässä mielessä haitallinen. Se aiheuttaakin vaikeuksia, jotka näkyvät myös mielialoissa ja yleisessä terveydentilassa.

Unettomuus ja unihäiriöt ovat tiiviisti yhteydessä keskittymiskyvyn puutteeseen, ärtyneisyyteen, masennukseen ja moneen sellaiseen sairauteen, jotka vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun.

Tämän vuoksi onkin elintärkeää ottaa huomioon ja omaksua sellaisia elintapoja, jotka parantavat unen laatua sekä mahdollistavat paremman unensaannin ajoissa.

9 unta parantavaa ruokaa

Tietyt luonnolliset tuotteet ovat avuksi, jos haluat saada kunnollisen yöunen. Seuraavassa kerrommekin yhdeksästä tällaisesta unta tehokkaasti edistävästä luonnontuotteesta; kokeile itsekin!

1. Maito

 

nauti unta parantavaa lämmintä maitoa

Lämmin maito on yksi kaikkein tehokkaimmista hoidoista unettomuuteen ja univaikeuksiin. Tämä johtuu siitä, että siinä on runsaasti kalsiumia ja tryptofaania. Viimeisin on elintärkeä aminohappo, ja se lisää melatoniinin tuotantoa, joka on unihormoni.

Jotta voisit hyötyä tästä juomasta unesi kannalta, kannattaa nauttia kupillinen lämmintä maitoa ennen kuin menet nukkumaan.

2. Salaatinlehdet

Herkullinen salaatti, jossa on runsaasti salaatinlehtiä, on luonnollinen vaihtoehto lääkkeille, jos haluat taistella niitä tekijöitä vastaan, jotka estävät sinua saamasta kunnollista yöunta.

Tässä kasvissa on rentouttavia ja kipua lievittäviä ainesosia, jotka vähentävät jännitettä sekä helpottavat päänsärkyä ja stressiä.

3. Virmajuuri

 

virmajuuritee

Virmajuuren rauhoittavat ominaisuudet ovat tieteellisestikin todetut. Moni lääkeyhtiö käyttääkin tätä kasvia tuottaakseen lääkkeitä unettomuuden, masennuksen ja kivun lievitykseen.

Jos nautit virmajuuriuutetta, pystyt edistämään hyvänolontunnettasi, ja samalla voit lisätä unihormonien tuotantoa kehossasi.  

Tämän kasvin juuri sisältää aktiivisia lähteitä, jotka rentouttavat lihaksia, lisäävät tunnetason tasapainoa sekä pidentävät lepoa.

4. Mantelit

Mantelit ja kuivatut hedelmät ovat unta parantavaa ruokaa, ja ne edistävät sitä, että voisit nukkua yöllä ilman unesi keskeytymistä.

Tämä johtuu siitä, että näissä tuotteissa on runsaasti tryptofaania, joka on aminohappo ja lisää melatoniinin tuotantoa kehossa. 

Mantelit myös oletetusti tarjoavat merkittävän määrän magnesiumia, joka on elintärkeä mineraali ja rentouttaa lihaksia. Se auttaakin siten paremman unen saannissa.

5. Hunaja

 

unta parantavaa hunajaa

Hunajassa on erään tyypistä luonnollista sokeria, joka viestittää aivoille, että niiden tulisi jättää huomiotta orexin-A:n toiminta. Tämä aine on yhteydessä kyvyttömyyteen nukkua ilman unen keskeytymistä. Laita hunajaa kuumaan teehen tai sekoita sitä veteen.

6. Tumma suklaa

Pieni määrä tummaa suklaata antaa sinulle lisäannoksen antioksidantteja, jotta voisit nukkua yöllä paremmin.

Tämä herkullinen ruoka stimuloi serotoniinin tuotantoa. Tämä on hormoni, joka rentouttaa sekä kehoa että mieltä.

7. Banaani

 

nauti banaania

Moni luonnollisen terveyden asiantuntija on sitä mieltä, että banaani on paras lääke, mikäli haluat nukkua yösi kunnolla. 

Luonnollisten hoitojen hyöty verrattuna tavallisiin lääkkeisiin on se, että niillä ei ole ollenkaan sivuvaikutuksia, ja saat niistä ravinteita, jotka parantavat terveyttäsi.

Banaanit ovat luonnollinen tryptofaanin lähde, ja ne stimuloivat serotoniinin tuotantoa. Lisäksi niistä saa runsaasti kaliumia ja magnesiumia, jotka ovat kaksi sellaista elintärkeää mineraalia, jotka rentouttavat lihaksia ja hermostoa.

8. Kärsimyskukka

Kärsimyskukka (Passiflora incarnata) on perinteinen yrtti, jota käytetään monessa kulttuurissa hermojen rauhoittamiseksi sekä uneen vaipumiseksi.

Se sisältää aktiivista ainetta, harmiinia, ja se lisää serotoniinin ja melatoniinin tuotantoa kehossa.

Tämä luonnontuote ei saa aikaan haitallisia reaktioita hermostossa, ja kärsimyskukkahauduketta voidaan antaa muun ikäisten lisäksi myös lapsille, jos henkilöllä ilmenee stressiä, jännittyneisyyttä ja vaikeuksia nukkua kunnolla.

Älä kuitenkaan käytä kärsimyskukkaa liiaksi, sillä se saattaa aiheuttaa uneliaisuutta päivän aikana.

9. Kamomilla

Kamomillahauduke vähentää jännittyneisyyttä, ja niissä on rauhoittavia ainesosia, jotka edistävät unensaantia.

Nämä hoidot ovat hyvin hellävaraisia kehoa kohtaan, ja niiden ominaisuudet vähentävät stressiä, kipua ja ruoansulatuksen ongelmia. 

Kun nautit näitä yhdeksää unta parantavaa ruokaa, luo myös makuuhuoneeseesi miellyttävä ilmapiiri ja tee tästä kotisi tilasta niin mukava kuin vain mahdollista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Tiesitkö, että yksinäisyys voi aiheuttaa unettomuutta?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Tiesitkö, että yksinäisyys voi aiheuttaa unettomuutta?

Yksinäisyys ja unettomuus ovat tiiviimmässä yhteydessä toisiinsa kuin kenties luulet. Lue kuinka yksinäiset ihmiset voivat kärsiä unettomuudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ghorbani, A., Rakhshandeh, H., & Sadeghnia, H. R. (2013). Potentiating Effects of Lactuca sativa on Pentobarbital-Induced Sleep. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 12(2), 401-6.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813237/
 • Kitano, N., Tsunoda, K., Tsuji, T., Osuka, Y., Jindo, T., Tanaka, K., & Okura, T. (2014). Association between difficulty initiating sleep in older adults and the combination of leisure-time physical activity and consumption of milk and milk products: a cross-sectional study. BMC geriatrics, 14, 118. doi:10.1186/1471-2318-14-118
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247642/
 • Zeng, Y., Yang, J., Du, J., Pu, X., Yang, X., Yang, S., & Yang, T. (2014). Strategies of Functional Foods Promote Sleep in Human Being. Current signal transduction therapy, 9(3), 148-155.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440346/
 • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005-12.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
 • Meng, X., Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Gan, R. Y., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients, 9(4), 367. doi:10.3390/nu9040367
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/
 • Zick, S. M., Wright, B. D., Sen, A., & Arnedt, J. T. (2011). Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: a randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine, 11, 78. doi:10.1186/1472-6882-11-78
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.