9 painoa lisäävää tapaa iltaisin

Usein emme ole tietoisia siitä, että tietyt elintapamme vaikuttavat terveyteen negatiivisesti. Tällä kertaa haluamme kertoa sellaisista iltojen tottumuksista, jotka aiheuttavat painon lisääntymistä ja jotka kannattaakin muuttaa niin pian kuin vain mahdollista.
9 painoa lisäävää tapaa iltaisin
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Usein meillä on sellaisia tapoja jotka eivät todellakaan ole painon kannalta hyväksi, ja jotka itse asiassa aiheuttavat sen kertymistä. Nyt kerromme mitkä ovat yhdeksän painoa lisäävää tapaa, joita meillä on tapana tehdä iltaisin – jatka lukemista ja yritä vaihtaa nämä rutiinit terveellisempiin, mikäli terveys sekä painon pitäminen hallinnassa kiinnostaa!

9 iltaista painoa lisäävää tapaa

Muuta nämä tavat terveellisemmiksi!

1. Liian vähäinen unensaanti

Jos nukut liian vähän, aineenvaihduntasi hidastuu ja olet nälkäisempi useammin. Kortisolitasosi nousevat. Sen vuoksi sinulla ei ole energiaa liikunnan harrastamiseen, sillä se tekee sinut vieläkin väsyneemmäksi.

2. Suuret ateriat

9 iltaista painoa lisäävää tapaa: liian myöhäinen illallinen

Runsas illallinen on yksi pahimmista vihollisista painon kannalta. Jos syöt liikaa illallisella, tai kun nautit hyvin raskaita ruokia, et tule nukkumaan hyvin. Kannattaa pitää mielessä, että illalla ja yöllä kehosi käsittelee ruokaa paljon hitaammin kuin muulloin. Lisäksi television katseleminen illallisen aikana lisää syömäsi ruoan määrää, sillä huomiosi ei tällöin kiinnity vain ruokaan.

Yksi suosituksista on syödä pienempiä määriä ja mieluiten ruokaa joka sisältää runsaasti proteiinia ja kasviksia.

3. Nukkumaanmeno heti illallisen jälkeen

Toinen hyvin tavallinen virhe on mennä nukkumaan juuri illallisen syönnin jälkeen. Tämä tapa aiheuttaa rasvan kertymistä, ja se tekee mahdottomaksi ruoansulatuksen tehokkaan toiminnan. Kannattaisi siis syödä illallista ainakin 1,5-2 tuntia ennen kuin menet nukkumaan.

4. Paistetut ruoat

paistettu kananmuna

Paistetut ruoat ovat oikea vaara tähän aikaan vuorokaudesta. Ne ovat täynnä kaloreita joita et tule polttamaan, joten tuloksena on painon lisääntyminen. Lisäksi ne aiheuttavat nukkumisvaikeuksia. Syö iltaisin uunissa paistettuja, grillattuja tai höyrytettyjä ruokia.

5. Älä nauti mausteisia ruokia

Aivan kuten paistettuja ruokia, illalla ei kannata nauttia myöskään kovin mausteisia ruokia. Tämä johtuu siitä että tuliset ja mausteiset ruoat aiheuttavat huonoa ruoansulatusta, mikä tekee kunnollisen unen saannista vaikeaa.

Lisäksi tulisten ruokien nauttiminen tyhjään vatsaan voi aiheuttaa närästystä. Jos haluat nauttia tällaisia ruokia, tee se muuhun vuorokaudenaikaan – niitä ei siis tarvitse hylätä täysin! Muista siis, että vaikka maustettuja ruokia suositellaankin aineenvaihdunnan nopeuttamisen kannalta, niitä ei kannata syödä iltaisin.

6. Viljat eivät ole illalla terveellinen valinta

linssit

Ajatteletko, että kulhollinen muroja maidon kera on riittävä ja terveellinen illallinen? Me monet olemme ainakin joskus nauttineet tällaisen illallisen. Viljat sisältävät paljon hiilihydraatteja, ja ne tarjoavat kehollesi enemmän energiaa kuin mitä tulet polttamaan yön aikana.

Varsinkin murot sisältävät myös paljon jalostettuja sokereita. On parempi valita hedelmät, salaatit tai kevyet proteiinit sopivissa määrissä.

7. Älä syö jälkiruokaa

Makeat jälkiruoat ovat pelkkää sokeria, joten parasta olisi unohtaa ne täysin tässä vaiheessa päivää. S okeri ja valkoinen jauho kertyvät soluihin sekä sisältävät paljon kaloreita, etkä tule polttamaan niitä yöllä.

Jos haluat jotain makeaa, paras valinta on nauttia jokin hedelmä.

8. Älä syö iltapaloja enää illallisen jälkeen

nainen himoaa ruokaa jääkaapista

Illallisen mentyä ohitse on parasta harjata hampaat. Tällä tavoin voit paremmin estää naposteluhalun myöhemmin illalla. Tämä tapa saa sinut vain tarjoamaan kehollesi ylimääräisiä kaloreita. Erityisesti kannattaa välttää esimerkiksi leipää, keksejä ja makeita tuotteita, kun illallinen on jo syöty.

Jos olet todella nälkäinen ja haluat syödä jotain, valitse sellaista ruokaa, jossa on alle 200 kaloria – syö tässä vaiheessa vuorokautta vain kevyttä ja terveellistä ravintoa.

9. Illallisen väliin jättäminen on myös huono tapa

Vaikka tämä saattaakin kuulostaa kummalliselta, illallisen skippaaminen ei ole mikään ratkaisu, eikä se myöskään toimi silloin kun tavoitteena on painonpudotus. Tällä tavalla tulet ainoastaan vaikeuttamaan painosi vähentämistä, sillä aineenvaihdunta hidastuu ja tulet olemaan nälkäisempi seuraavalla kerralla kun syöt.

Lisäksi illallisen väliin jättäminen voi aiheuttaa ahdistusta. Muista myös, että tulet näin menettämään lihasmassaa, ja ihosi alkaa roikkua. Älä siis jätä illallista väliin! Käytä pieni hetki siihen että syöt iltaisin jotain terveellistä, äläkä mene sänkyyn tyhjällä vatsalla.

Nämä yhdeksän iltaan liittyvää huonoa tapaa ovat tavallisia, mutta painon lisääntymistä aiheuttavia tottumuksia – vältä siis niitä, mikäli haluat pitää kilosi kurissa ja elää terveellisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sáenz Duran, S., González Martínez, F., & Díaz Cárdenas, S. (2011). Hábitos y Trastornos Alimenticios asociados a factores Socio-demográficos, Físicos y Conductuales en Universitarios de Cartagena, Colombia. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/S1699-695X2011000300003
  • Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
  • Quirantes, A., López, M., Hernández, E., & Pérez, A. (2009). DEBATE Estilo de vida, desarrollo científico-técnico y obesidad Lifestyle, scientific and technical development and obesity. Revista Cubana de Salud Pública. https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.2000.tb01228.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.