9 merkkiä myrkkyjen kertymisestä maksaan
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Maksa on yksi kaikkein tärkeimmistä elimistä kehossasi. Se on toisiksi suurin elin ihon jälkeen, ja se vastaa eräiden hyvin olennaisten terveyttä ylläpitävien toimintojen toteutumisesta elimistössä.
Jokainen elämäsi päivä maksasi vastaa veresi suodattumisesta, jotta myrkyt voisivat poistua kehostasi, kuten myös sellaiset solut, joita et enää tarvitse. Maksa vastaa myös hiilihydraattien ja lipidien yhdistämisestä.
Maksa on myös elin, joka varastoi A-, D-, E- ja K-vitamiineja – nämä ovat perustekijöitä hyvän fyysisen ja henkisen energian ylläpidon kannalta.
Vaikka kyseessä on aineita poistava elin, on kuitenkin niin, että liian suuri määrä myrkkyjä voi estää maksan kunnollisen toiminnan, ja tällä voi olla huomattavia seurauksia terveydellesi.
Maksa on kyllä kykenevä puhdistamaan itsensä joka ikinen päivä, mutta jos se joutuu liian suuren rasituksen kohteeksi, sen toiminnot vaikeutuvat. Siten maksasi ei voi enää pitää yllä normaaleja prosessejaan optimaalisella tavalla.
On siis tärkeää tunnistaa maksan myrkyttymisen oireet ja reagoida niihin ajoissa ottamalla käyttöön sopiva elimistöä puhdistava suunnitelma.
Seuraavaksi haluammekin kertoa 9 oireesta, jotka osoittavat että maksa on kerännyt itseensä liikaa myrkyllisiä aineita. Kannattaa jatkaa lukemista, sillä aihe on tärkeä!
Aloitetaan sitten – seuraavat ilmiöt antavat merkin maksasi kuormittumisesta.
1. Muutos virtsan ja ulosteen värissä
Muutokset virtsan ja ulosteen hajussa ja värissä voivat olla merkkejä vakavista sisäisen terveyden ongelmista. Vaikka kyseessä voikin olla virtsatietulehdus tai jokin suoliston ongelma, voi tämä olla myös oire, joka mahdollistaa maksan ongelmien hoitamisen ajoissa.
Huomaa myös, että jos maksassa on liikaa myrkyllisiä aineita, uloste voi olla väriltään vaaleampaa tai toisaalta lähes mustaa.
2. Krampit ja vatsan tulehtuneisuus
Vaikka onkin vaikeaa päätellä, ovatko krampit ja vatsan tulehtuneisuus maksaan liittyvien ongelmien aiheuttamia, tämä mahdollisuus kannattaa pitää mielessä.
Jatkuvat krampit kertovat siitä, että maksa ei toimi kunnolla ja että sillä on ongelmia kuona-aineiden poistamisessa kehosta. On tavallista huomata jatkuvaa tulehtuneisuutta, jonka ohella ilmenee lähes aina myös ilmavaivoja.
3. Ihon herkkyys
Jos maksaan kertyy jätettä, tämän seurauksena ilmenee lähes aina iho-oireita. Selittämätön kutina, ärtyneisyys ja kuivuus saattavat olla oireita myrkyttyneisyydestä maksan järjestelmässä.
Oireesi luultavasti lievittyvät hyvän kosteuttavan voiteen avulla, mutta ongelma on kuitenkin sisäinen, joten oireet tulevat ilmestymään taas uudelleen.
4. Refluksi
Refluksi liittyy sellaisiin sairauksiin, jotka vaikuttavat ruoansulatukseen ja maksaan.
Vaikka ne ovatkin lähes aina huonojen ruokailutottumusten syytä ja johtuvat tietyistä ravinteista, kyseinen oire voi joskus tarkoittaa sitä, että maksaan on kertynyt liikaa jätettä.
5. Ripuli
Ripuli voi olla syytä monesta eri ongelmasta, ja näihin kuuluvat myös maksaan ja sappirakkoon liittyvät vaivat.
Kun ripuli muuttuu jatkuvaksi, ja jos sille ei ole havaittavissa mitään selkeää syytä, maksasi saattaa tarvita kipeästi puhdistusta.
6. Uupuneisuus
Uupuneisuus on tila, joka ei ainoastaan tee ihmistä väsyneeksi, vaan lisäksi se saa aikaan heikkoutta, uneliaisuutta ja kyvyttömyyttä hoitaa päivittäiset asiat kunnolla.
Kun maksaa on rasitettu liikaa myrkyllisten aineiden vuoksi, se menettää kykyään suodattaa verta eikä enää pysty kunnolla pitämään yllä hyvää solujen hapettumista. Tämän seurauksena ihmisen henkinen ja fyysinen suorituskyky heikkenee, ja siten tarvitaan enemmän lepoa.
7. Äkillinen ruokahalun väheneminen
Vaikka onkin normaalia monissa erilaisissa olosuhteissa menettää ruokahalunsa, kannattaa tähän asiaan kiinnittää suurta huomiota etenkin silloin, jos tilasta tulee jatkuva. Tällöin tuloksena voi olla ravitsemuksen heikkeneminen ja muita ei-toivottuja seurauksia.
8. Nesteen kertyminen kehoon
Nesteen kertyminen elimistöön on tavallisempaa niillä ihmisillä joilla on munuaissairaus, mutta se voi olla myös maksan ongelmien aiheuttamaa.
Tulehtuneisuus näkyy yleisesti ottaen jaloissa, säärissä, reisissä ja muissakin kehon osissa. Nesteitä on kertynyt kehoosi, jos painaessasi sormesi ihoon jälki jää paikoilleen muutamaksi sekunniksi.
9. Keltainen iho
Keltatauti, tai ihon kellastuminen, on tulosta bilirubiini-nimisen aineen kertymisestä kehoon. Tämä on pigmentti, jota on sappinesteessä. Sappineste muodostuu maksassa, ja sillä on eräs hyvin tärkeä rooli ihmisen ruoansulatuksessa.
Kun maksalla on ongelmia veren puhdistamisessa myrkyllisistä aineista, bilirubiinia kertyy vereen, ja tämän vuoksi ihon väri muuttuu keltaisemmaksi.
Onko sinulla joitakin näistä maksan myrkyttymisen oireista? Jos sinulla on havaittavissa kahta tai useampaa näistä ilmiöistä, kannattaa harkita kehon puhdistamista suunnitelmallisesti, ja lisäksi on suositeltavaa käydä lääkärin vastaanotolla varmistamassa asia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.
- García-Cortés, M., et al. “Hepatotoxicidad secundaria a” productos naturales”: análisis de los casos notificados al Registro Español de Hepatotoxicidad.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 100.11 (2008): 688-695.
- Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.