8 terveystarkastusta, jotka voi tehdä kotona
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Voit suorittaa kotona monta yksinkertaista terveystarkastusta ja tarkistaa mm. näkösi, ruoka-allergioita ja ruoansulatuksen terveyttä. Jos suoritat näitä terveystarkastuksia säännöllisesti, luot itsellesi vertailupohjaa ja pystyt tarkkailemaan terveydentilaasi pitkällä aikavälillä. Näin myös huomaat nopeasti, jos jotakin on vialla ja voit hakeutua lääkäriin ajoissa.
8 kotona suoritettavaa terveystarkastusta
1. Maku
Tätä terveystarkastusta varten tarvitset sinistä elintarvikeväriä, joka levitetään kielen päälle. Katso sitten kieltäsi suurennuslasin läpi: huomaat heti pienet nyppylät kielen pinnalla, jotka tunnetaan myös makusilmuina. Laske kielen etuosan makusilmujen määrä. Osalla ihmisistä on erityisen paljon makusilmuja kielessään, jonka ansiosta he kykenevät herkästi aistimaan makuvivahteita. Jos makusilmuja on yli 20, tarkoittaa se sitä, että makuaistisi on hyvin herkkä ja saatat olla jopa ns. “supermaistaja”. Supermaistajat ovat erityisen herkkiä mauille ja niiden vivahteille ja eivät aina pysty syömään mausteista tai kovin suolaista ruokaa.
Tutkimusten mukaan supermaistajat voivat olla suuremmassa riskissä tietyntyyppisten syöpäsairauksien kehittymiselle, sillä supermaistajat välttelevät voimakkaan makuisten kasvisten syömistä. Kasvikset ovat täynnä syöpää vastaan taistelevia antioksidantteja ja vitamiineja, ja jos supermaistaja ei niitä syö, hän voi altistua herkemmin syövälle.
Kasvikset kuten parsakaali ja kaali sisältävät happamia yhdisteitä, jotka voivat auttaa suojaamaan kehoa syöpää vastaan, mutta ikävä kyllä tällaiset ruuat voivat olla supermaistajalle liian voimakkaan makuisia.
2. Turvotus ja nesteen kertyminen
Jos epäilet kärsiväsi nesteen kertymisen aiheuttamasta turvotuksesta, voit testata tämän helposti. Painele peukalolla kolmea tai neljää paikkaa jalkojen alaosissa, jos painelualue pysyy valkoisena muutaman sekunnin ajan sen jälkeen, kun vedät peukalosi pois, on kudoksissa ylimääräistä nestettä.
Tämän pystyy usein myös toteamaan nilkkoja ja polvia tutkimalla: jos ne vaikuttavat turvonneilta, on kyseessä luultavasti nestekertymä. Tässä tapauksessa kannattaa sinun huolehtia siitä, että saat tarpeeksi vettä päivän aikana ja sinun tulee rajoittaa suolan määrää ruokavaliossa. Jätä pois myös prosessoitu ruoka.
3. Anemia
Raudanpuute eli anemia johtuu raudan vähäisyydestä ravinnossa. Jos epäilet kärsiväsi anemiasta, voit testata sen helposti. Aseta käsi suorana eteesi, kämmenpuoli ylöspäin, venytä sormia lattiaa kohti toisen käden avulla. Pidä asento muutaman sekunnin ajan. Jos huomaat kämmenen muuttuvan kalpeaksi, voi kyseessä olla anemia. Älä diagnosoi sen enempää itse itseäsi, vaan käänny lääkärin puoleen. Anemia todetaan helposti verikokeella. Lääkärisi voi määrätä sinulle rautatabletteja ja sinun kannatta myös lisätä punaisen lihan ja vihreiden lehtivihannesten määrää ravinnossasi.
4. Mahan toiminta
Sekoita lusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä ja juo se. Jos röyhtäiset heti juoman nauttimisen jälkeen, se on hyvä merkki. Kun emäksistä nestettä päätyy mahaan, se synnyttää kaasua, joka yleensä johtaa röyhtäilyyn. Jos et röyhtäile ruokasoodan nauttimisen jälkeen, voi se olla merkki siitä, että mahahapot ovat vähissä, eivätkä kaikki ravinnosta saadut ravintoaineet imeydy elimistöön.
5. Näkö
Näköä voi testata monella eri tavalla. Kokeile tätä joko parkkipaikalla tai pihalle parkkeeratun autosi kanssa. Ota 20 askelta poispäin autosta, käänny ja lue rekisterinumero. Jos näet kaikki kirjaimet hyvin, ei hätää. Jos taas kirjaimet näyttävät sumuisilta ja epäselviltä, on näkökykysi heikentynyt. Varaa aika optikkoliikkeeseen näöntarkastukseen ja hanki itsellesi silmälasit.
6. Kolesteroli
Haluatko tietää ovatko kolesteroliarvosi korkealla? Sinun tarvitsee vain tutkia silmiä ympäröivää ihoa. Jos huomaat pieniä keltaisia läikkiä silmien ala- tai yläpuolella, voi se olla merkki korkeasta kolesterolista. Keltaiset läiskät ovat nimittäin rasvataskuja. Käänny lääkärin puoleen ja yhdessä voitte katsoa, mitä kolesterolin laskemiseksi voidaan tehdä. Useimmiten ruokavaliomuutokset auttavat parhaiten ja laskevat kolesterolia nopeasti.
7. Ruoansulatuksen terveys
Joskus tietynlaisten ruokien nauttiminen aiheuttaa turvotusta ja raskaan, inhottavan tunteen mahaan. Jos haluat tietää johtuvatko tuntemukset ruokayliherkkyydestä, voit suorittaa seuraavan testin:
Mittaa pulssisi ennen turvotusta aiheuttavan ruuan syömistä. Nauti tavallinen annos ruokaa ja mittaa pulssi uudestaan. Jos huomaat, että pulssi on kohonnut yli 10 lyöntiä minuutissa, saattaa syynä olla ruokayliherkkyys.
8. Keuhkojen toiminta
Jos haluat testata keuhkojesi toimintaa esimerkiksi astman varalta, kokeile tätä: sytytä kynttilä ja asetu seisomaan noin 30 sentin päähän siitä. Hengitä sisään voimakkaasti suun kautta. Kuuletko kummallisen, pihisevän äänen keuhkoistasi? Tämä voi olla merkki astmasta, etenkin jos heräät öisin yskimään. Jos et kärsi astmaan viittaavista oireista, mutta koet, että keuhkosi eivät ole niin joustavat kuin niiden pitäisi, saattaa olla, että olet huonossa fyysisessä kunnossa. Keuhkojen toimintaa ja tilavuutta voi parantaa aerobisella liikunnalla, kuten juoksulla, pyöräilyllä ja tanssilla.
Tee nämä kahdeksan terveystarkastusta kotona itsellesi silloin tällöin, ja jos epäilet ettei terveytesi ole täysin kunnossa, käy sitten lääkärintarkastuksessa!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Newman, J. D., & Turner, A. P. F. (2005). Home blood glucose biosensors: A commercial perspective. Biosensors and Bioelectronics. https://doi.org/10.1016/j.bios.2004.11.012
- Chase, H. Peter, Fiallo-Scharer, R. (2003). Blood Sugar (Glucose) Testing. Monitoring Diabetes (Testing Blood Sugar).
- Billman, G. E. (2011). Heart rate variability – A historical perspective. Frontiers in Physiology. https://doi.org/10.3389/fphys.2011.00086
- Petersen, P. E. (2008). Oral health. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-012373960-5.00527-X
- Køsters, J. P., & Gøtzsche, P. C. (2008). Regular self-examination or clinical examination for early detection of breast cancer. International Journal of Epidemiology. https://doi.org/10.1093/ije/dyn218
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.