Logo image
Logo image

8 hyvän aamiaisen ominaisuutta

3 minuuttia
8 hyvän aamiaisen ominaisuutta
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Moni ravitsemusasiantuntija on sitä mieltä, että aamiainen todella on päivän kaikkein tärkein ateria – saat siitä kehollesi sen energian, jonka tarvitset aloittaaksesi päivän parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kahdeksan hyvän aamiaisen ominaisuutta!

Moni jättää aamiaisen kokonaan väliin, vaikka näin ihminen aiheuttaa itselleen vain aineenvaihdunnan hidastumista. Lisäksi päivän edetessä on tällöin tyypillistä syödä paljon kaloreita sisältävää ruokaa, jotta aamiaisen puutteellisuus tulisi kompensoiduksi. Mutta vaikka aamiaisesta saa tietysti keholle tärkeitä ravinteita, antaa tämä ateria myös elinvoimaisuutta sekä auttaa parantamaan ihmisen fyysistä ja henkistä tilaa yleisesti ottaen.

On siis hyvin tärkeää, että aamiainen ei jää väliin, ja tällä kertaa kerromme tavoista, joilla pystyt nauttimaan terveellisen ja herkullisen aamiaisen päivittäin ja helposti. Jatka lukemista ja kokeile!

8 hyvän aamiaisen ominaisuutta

Energiaa antavat aamiaiset

Ennen kuin alat syömään aamiaistasi, mieti mitä lautasellesi laitat, sillä tämän aterian tulisi sisältää 25-30 % päivittäisestä kalorimäärästäsi. Se energia, jonka aamiaisesta saa, tulee päivän kuluessa käytetyksi, ja siksi onkin tärkeää syödä sellaisia ruokia, joista keho saa tarpeeksi oleellisia ravinteita ja vitamiineja.

Tee aamiaisestasi nopea

Vaikka sinulla ei olisikaan aikaa valmistaa monimutkaista aamiaista, unohda silti sellaiset helpot vaihtoehdot kuten tee ja keksit – ne ovat puutteellinen ratkaisu aamun ateriaksi. On olemassa terveellisiä ja herkullisia tapoja valmistaa nopea ja kätevä aamiainen, eikä sinun tarvitse käyttää aamun ensimmäiseen ateriaan paljoa aikaa tai rahaa. Voit esimerkiksi syödä kulhollisen kreikkalaista jogurttia ja pähkinöitä, valmistaa pinaattimunakokkelin tai syödä täysjyväleipää kalkkunalla.

Ala tekemään aamiaista kotona

Some figure

 

Ulkona syönti on joskus tietysti tarpeellista tai muutenkin paras vaihtoehto. Aamiaisen teko kotona auttaa sinua kuitenkin säästämään paljon rahaa sekä vähentämään kalorien määrää kehossasi. Lisäksi kotona valmistettu aamiainen voi olla juuri niin herkullinen ja ravitseva kuin haluat, ja tiedät myös tasan tarkkaan minkälaisia raaka-aineita suuhusi laitat.

Milloin aamiaista kannattaa syödä?

Myös se aika, jolloin aamiaistasi syöt, on hyvin tärkeä, mikäli haluat varmistaa tämän aterian terveellisyyden. Pidä siis mielessäsi, että ei kannata odottaa kovin kauaa heräämisen jälkeen ennen kuin alat syömään. Paras vaihtoehto olisi syödä aamiaista puolen tunnin sisällä siitä kun nouset, tai maksimissaan tunnin sisällä. Jos syöt vasta myöhemmin, teet itsesi vain nälkäiseksi, ja tällöin syöt ehkäpä enemmän kuin sinun oikeasti tarvitsisi.

Hiilihydraatteja aamiaisella?

Some figure

 

Eräs viimeaikainen tutkimus on todistanut, että ne ihmiset, jotka syövät aamiaisella hiilihydraattipitoista ruokaa, tulevat päivän mittaan todennäköisesti syömään vähemmän kaloreita kuin muut. Tämä on mahtava apu, jos haluat pudottaa painoasi.

Muista kuitenkin, että hiilihydraattien sisällyttäminen aamiaiseen ei tarkoita sitä, että sinun kannattaisi syödä vaikkapa kakkua tai jotakin muuta paljon rasvaa sisältävää ruokaa. Kyseisessä tutkimuksessa viitattiin terveellisiin hiilihydraatteihin, kuten esimerkiksi myslistä, kaurahiutaleista tai täysjyväviljoista saataviin, kuten myös vaikkapa hedelmien ja vihanneksien sisältämiin. Näistä hiilihydraattipitoisista ruoista saat kylläisyydentunteen sekä pystyt keräämään muitakin tärkeitä hyötyjä edellä olevaa päivää ja hyvinvointiasi ajatellen.

Entä proteiinit aamiaisella?

Yksi ravinne, jota tulisi aina olla mukana aamiaisella – mikäli haluat syödä terveellisesti – on proteiini. Se antaa sinulle kunnollisen kylläisyydentunteen, ja samalla saat proteiineista tärkeitä aminohappoja. Lisäksi niistä saa rakennusaineksia, jotka ovat välttämättömiä kehon rakenteiden luonnissa ja korjaamisessa. Autat samalla myös ruoansulatustasi. Tämän tyyppistä proteiinia saa hyvin maitotuotteista (kuten esimerkiksi jogurtista, maidosta, juustosta tai raejuustosta) sekä myös kananmunista tai vähärasvaisista lihoista.

Ovatko rasvat haitaksi aamulla?

Some figure

 

Vaikka moni ihminen luultavasti ajattelee, että rasvaa sisältävän ruoan syönti aamiaisella ei ole ollenkaan terveellistä, on totuus tästä aiheesta se, että keho tarvitsee tietyn määrän terveellisiä rasvoja, jotta se pystyisi toimimaan parhalla tavalla. Tämän tyyppinen rasva olisi kuitenkin saatava hyvistä lähteistä, eikä siis sellaisista tuotteista kuten leivonnaiset, paistetut ruoat tai keksit, joissa on suuri määrä transrasvoja. Sen sijaan kannattaakin kääntyä sellaisten rasvaa sisältävien tuotteiden puoleen kuten oliiviöljy, kookosöljy, avokado, pähkinät, siemenet tai muut vastaavat terveelliset vaihtoehdot.

Kuitua kannattaa aina ottaa mukaan

Lopuksi mainitsemme vielä yhden ravinteen, jota ei todellakaan kannata unohtaa, mikäli haluat terveellisen aamiasrutiinin. Hyvässä aamiaisessa on aina mukana kuitua, sillä se auttaa parantamaan ruoansulatusta ja on hyväksi sydämen toiminnan kannalta.

Kuitu on hyvin tärkeä asia, mikäli haluat pitää painosi terveellä tasolla. Tästä ravinteesta saat kunnollisen kylläisyydentunteen pidemmäksi aikaa, ja samalla torjut sitä mahdollisuutta, että söisit enemmän kaloreita kuin tarvitset. Paljon kuitua sisältäviä ruokia on suuri määrä, ja me suosittelemme niistä seuraavia:

  • kaura
  • raa’at porkkanat
  • pinaatti
  • parsa
  • punajuuri
  • auringonkukansiemenet
  • mantelit
  • pistaasipähkinät
  • saksanpähkinä
  • omenat
  • persikat
  • täysjyväleipä

Ala siis syömään terveellisiä ja herkullisia aamiaisia päivittäin – niin edistät hyvinvointiasi helpolla ja miellyttävällä tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rampersaud, G. C. (2009). Benefits of Breakfast for Children and Adolescents: Update and Recommendations for Practitioners. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827608327219
  • Hjartåker, A., Lagiou, A., Slimani, N., Lund, E., Chirlaque, M., Vasilopoulou, E., … Riboli, E. (2002). Consumption of dairy products in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort: data from 35955 24-hour dietary recalls in 10 European countries. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1079/PHN2002403
  • Georgala, A. (2012). The Nutritional Value of Two Fermented Milk/Cereal Foods Named ‘Greek Trahanas’ and ‘Turkish Tarhana’ : A Review. Journal of Nutritional Disorders & Therapy. https://doi.org/10.4172/2161-0509.S11-002
  • Karoui, R., De Ketelaere, B., Kemps, B., Bamelis, F., Mertens, K., & De Baerdemaeker, J. (2009). Eggs and Egg Products. In Infrared Spectroscopy for Food Quality Analysis and Control. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374136-3.00015-8
  • Williams, P. G. (2014). The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.114.006247

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.