7 vinkkiä ahdistukseen - vähennä stressinlähteitä
Syy siihen, miksi emme pysty olemaan vastaanottavaisia useille ahdistuksen hallintaa koskeville vinkeille on se, että mielemme toimivat toisella tasolla: rajat estävät keskittymisemme, jota hallitsee täysin liika huolestuneisuus, negatiivisuus ja itsekontrollin puute. On vaikeaa “hidastaa” silloin, kun mieli on tässä tilassa. Lisäksi voi käydä niin, että vaikka olisit esimerkiksi lomalla, saatat olla erittäin uupunut ja “ihan pihalla”, ja tuloksena voi olla ahdistuskohtaus. Tässä artikkelissa tarjoamme seitsemän vinkkiä ahdistukseen – jatka lukemista, jos koet tarvitsevasi tukea!
On tarpeen huomioida se, että moni strategia ja ahdistuneisuuden hallintaa koskeva vinkki on rajattu oireiden hoitoon, mutta ei itse ongelman syyn hoitoon.
Meditaatio, ulos kävelylle lähteminen tai jopa rauhoittavan lääkkeen ottaminen voivat olla avuksi oireiden lievittämisessä, mutta ne ongelmat, jotka saavat aikaan ahdistuksen, ovat silti läsnä ihmisessä. Siksi onkin välttämätöntä tietää, mitä tulee välttää silloin kun kärsit ahdistuksesta.
Näin pystyt paremmin ymmärtämään sen “demonin” olemusta joka sisälläsi on, jotta voisit hallita ja heikentää sitä sekä ottaa oman elämäsi takaisin hallintaasi.
Jatka lukemista, jos aihe koskettaa sinuakin – kokeile näitä seitsemää vinkkiä ahdistukseen!
7 vinkkiä ahdistukseen
1. Älä märehdi asioissa – laita loppu vaeltaville ajatuksille jo alussa
Jätä nämä ajatukset! Riko se sinnikkäiden ajatusten sykli, joka vie sinulta rauhan ja vakauden koko päivän ajaksi.
- Tulee olla tietoinen niistä hetkistä, jolloin jokin ajatus, kuva, lause tai muisto alkaa olla mielessä sinnikkäämmin.
- Kun olet tunnistanut vaeltavan ajatuksen, tulee kiinnittää huomio johonkin sellaiseen, joka on rennompaa ja positiivisempaa.
Urheilu, mandaloiden maalaaminen tai jutteleminen sellaisen ihmisen kanssa, johon luotat, ovat esimerkkejä asioista, jotka voivat olla parhaita ahdistuksen hallinnan keinoja.
2. Älä pakene tai piiloudu ongelmiltasi
Ehkäpä työsi aiheuttaa sinulle niin paljon ahdistusta, että olet päättänyt lopettaa. Tai kenties sinulla on ongelmia puolisosi kanssa, ja ne ovat niin vakavia, että mieluummin vietät enemmän aikaa poissa kotoa ja tulet illalla vasta myöhään takaisin.
- Nämä käytösmallit ovat suoria tapoja paeta sitä, mikä sinua huolestuttaa ja hämmentää.
- Älä kanna tämän päivän ongelmia huomiseen. Jos näin teet, tulet keräämään yhä enemmän huolta, ahdinkoa ja turhautuneisuutta mieleesi, eikä siellä voi olla tilaa millekään muulle.
3. Älä murehdi asioita, jotka eivät ole vielä tapahtuneet
Jos teen näin, seurauksena on se… Tai jos sanon näin, siitä seuraa sitä… Ja jos esimerkiksi muutan tuon, sitten ehdottomasti tulee tapahtumaan se, minkä en halua tapahtuvan…
Jos tämän tyyppiset ajatukset kuulostavat tutuilta, muista, että ne ovat perusasia kaikkein haitallisimmassa ja halvaannuttavimmassa ahdistuksen tyypissä, josta ihminen voi kärsiä. Katastrofiajatukset estävät ihmistä elämästä täydellä ja vastaanottavaisella tavalla.
Kenelläkään ei ole kristalllipalloa, josta voisimme nähdä, mitä tulee tai ei tule tapahtumaan huomenna. Suuntaa huomiosi nykyhetkeen ja hallitse negatiivisuutta.
Lue aiheesta lisää: Vähennä stressiä näillä 5 kotihoidolla
4. Rentoudu, äläkä tarkkaile itseäsi niin kovasti…
Ne, joilla on ollut useampi kuin yksi ahdistuskohtaus, pelkäävät, että tilanne saattaa toistua. Joskus he ovat niin huolestuneita kohtausten toistumisesta, että pelko itse aiheuttaa uusia tällaisia kohtauksia.
- Liiallista itsensä tarkkailua tulisi välttää, sydämen lyöntinopeuden mittaamista ja sellaisia ajatuksia, kuten “jos menen sinne, tulen hermostuneeksi” tai “jos teen sen, menetän hallinnan”.
- Meidän täytyy pystyä muuttamaan tämä tapa sekä antaa itsemme elää avoimesti ja varmasti, pelot kohdaten, sillä näin tekemällä pystymme löytämään rauhan ja vakauden.
5. Älä yritä elää ilman ahdistusta: se ei ole ratkaisu ongelmaasi
Tämä on hyvin tavallinen virhe: ajattelemme, että ahdistus on vihollinen, jota tulisi välttää kaikin keinoin.
- Yksi parhaista ahdistuksen hallinnan vinkeistä koskee tasapainon löytämistä. On hyväksyttävää elää ahdistuksen kanssa, mutta välttäen sitä, että se hallitsee sinua.
- Meidän tulee ymmärtää, että ahdistus on osa jokaista ihmistä. Se auttaa selviytymään ja ottamaan tarpeettomia riskejä, ja se jopa antaa energiaa ja motivaatiota, jotta saisimme sen, mitä haluamme.
- Kun ahdistus sen sijaan muuttuu tunteeksi, joka saa sinut halvaannuksiin, ja kun se hallitsee sinua ja vie onnellisuutesi, on aika tarttua toimeen.
Tässä tulee löytää ongelman lähtökohta. Tulee istua alas ja käydä keskustelua itsensä kanssa sekä muuttaa negatiiviset tunteet positiivisiksi.
6. On ihmisiä, joita sinun tulee välttää, jos kärsit ahdistuksesta
Tämä saattaa tuntua kummalliselta, mutta joskus ahdistuksen ydin saattaa johtua tietystä ihmisestä, joka vie sinulta onnellisuutesi päivittäisessä elämässä.
- Tämä ihminen voi olla vaikkapa kumppani, tai kyseessä voi olla vaikka monimutkainen ja haitallinen suhde, joka muuntaa sinut joksikin sellaiseksi, jota et ole.
- Tämä voi olla kokonainen tilanne, kuten työympäristö, johon et ole täysin tottunut.
- Voi myös olla niin, että olosi on epämukava tai haavoittuvainen omassa ydinperheessäsi.
Parasta näissä tapauksissa on tunnistaa ahdistuksen keskeinen lähde sekä luoda mahdollisia pakoreittejä tai toimintamalleja, jotta voisit ratkaista ongelman.
7. Älä lakkaa elämästä – ahdistus vie sinulta arvokkaan aikasi
Vaikka ahdistuksesta kärsivä ihminen ei kenties tätä tiedostakaan, näin tapahtuu. Ahdistus vie sinulta elämäsi, tahtosi, toivosi ja jopa identiteettisi.
- Ahdistuksen hallinnan vinkit auttavat sinua estämään ahdistuksen muuttumisen joksikin muuksi. Tämä lopputulos voi olla sellainen ihminen, josta et pidä ja joka ei ole yhtään samanlainen kuin se tyyppi, joka aiemmin olit.
- Älä anna tämän tapahtua! Älä salli sitä, että tämä “identiteettivaras” ottaa persoonallisuutesi ja onnellisuutesi sekä jättää sinut ilman mitään. Ota hallinta, tartu ohjaksiin ja tee etsintää itsessäsi, jotta voisit löytää ongelman ja mahdolliset ratkaisut.
Kokeile näitä seitsemää vinkkiä ahdistukseen. Muista, että mitä tulee ahdistuksen hallintaan, on tarpeen käyttää moniulotteista lähestymistapaa.
Lääkkeet ovat hyödyllisiä, mutta hoitoon tulee myös sisällyttää jonkin verran kognitiivista käyttäytymisterapiaa, rentoutustekniikoita ja tukea perheeltä ja ystäviltä, jotta saataisiin aikaan paras tasapaino ahdistuksen hallinnan ohjeiden hyödyntämisessä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in human neuroscience, 7, 203.
-
Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt, A. A., & Oh, D. (2010). The effect of mindfulness-based therapy on anxiety and depression: A meta-analytic review. Journal of consulting and clinical psychology, 78(2), 169.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.