7 syytä kipuun rinnoissa
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Monille naisille ajatus kivusta rinnoissa johtaa heti ajatukseen rintasyövästä, ja tämä saattaa ymmärrettävästi aiheuttaa hyvinkin paljon huolta oman terveyden puolesta. Useimmissa tapauksissa kipu rinnoissa ei kuitenkaan ole mitenkään yhteydessä tähän sairauteen.
Näin ollen olisikin hyvä, että tutustut muutamiin vaarattomiin ja myös eräisiin hiukan vakavampiin ilmiöihin, jotka voivat olla syynä rintojesi särkyyn. Tässä artikkelissa perehdymme siis seuraavaan kysymykseen: miksi rintoihin sattuu joskus?
Useimmilla naisilla on joskus kipua rinnoissa tai toisessa rinnassa, sillä tämä liittyy usein hormonaalisiin muutoksiin. Nämä taas ovat yhteydessä kuukautisiin ja raskauteen. Tulehdus tai herkkyys rinnoissa kuukautisten aikana on erittäin yleistä, eikä se liity mihinkään terveyden kannalta vakavaan syyhyn. Kipu aiheutuu tällöin yksinkertaisesti muutoksista hormonaalisissa tekijöissä.
Jos et myöskään löydä mitään epänormaaleja merkkejä silloin kun tarkastat rintasi omatoimisesti, mutta tunnet niissä silti toistuvaa kipua, on mahdollista että jokin muu harmiton tila on syynä särkyyn. Seuraavassa kerromme sinulle tarkemmin yleisimmistä syistä rintojen kipuun.
Kipu rinnoissa – 7 syytä
1. Hormonaaliset syyt
Yleisesti ottaen teini-ikäiset tytöt, joilla kuukautiskierto on alkuvaiheessa, kokevat usein jonkin verran kipua rinnoissaan. PMS eli kuukautisia edeltävä oireyhtymä saattaa myös aiheuttaa särkyä rinnoissa kuukautisia edeltävinä päivinä.
Useat naiset kärsivät rintojen kivusta ja arkuudesta hedelmällisinä vuosina, mikä on yleisempää aina kuukautiskierron puolivälissä. Tämä kipu on yhteydessä ovulaatioon, ja se ajoittuu kuukautisia edeltäviin päiviin. Nämä kaksi vaihetta liittyvät äkilliseen muutokseen naisen hormonitoiminnassa.
Myös ehkäisypillereiden käyttö tai hormonikorvaushoidon läpikäyminen saattavat aiheuttaa naiselle rintojen kipeyttä.
2. Raskaus
Eräs raskauden ensimmäisistä oireista on kipu rinnoissa. Naisilla on yleensä herkemmät rinnat silloin kun he tulevat raskaaksi suhteellisen nuorella iällä, sekä ensimmäisen raskautensa aikana. Yleisesti ottaen naisilla on kipua rinnoissa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, ja tällöin rinnat myös muuttuvat suuremmiksi. Niissä sijaitsevat siniset suonet tulevat tällöin myös näkyvämmiksi, mikä kertoo lisääntyneestä veren määrästä rinnoissa.
3. Imetys
Kun nainen on juuri saanut lapsen, on täysin normaalia tuntea kipua rinnoissa riippumatta siitä, onko hän valinnut imettää lastaan vai ei. Tämä johtuu lisääntyneestä maidon määrästä rinnoissa. On kuitenkin hyvä kiinnittää erityisen paljon huomiota tällöin tapahtuvaan rintakipuun, jos se on usein toistuvaa, voimakasta tai mikäli se ei vähene. Tällöin voi kyseessä olla myös rintatulehdus, josta kerromme seuraavassa tarkemmin.
4. Mastitis eli rintatulehdus
Kyseinen ongelma aiheutuu siitä, että rinta tulehtuu, mikä taas johtuu sen sisältämien maitotiehyiden tukkeutumisesta. Tällaisen tilanteen aiheuttajana on jokin virus, sieni tai bakteerit. Jos huomaat kokevasi seuraavat oireet, tulisi sinun hakeutua lääkärin vastaanotolle: rintojen punoittaminen ja kipu, sekä ennen kaikkea kuume.
5. Rintojen kystat
Rinnoissa sijaitsevat kystat ovat tietyn tyyppisiä pusseja jotka sisältävät nestettä, ja ne muodostuvat rintojen sisälle. Ne voivat olla kyseessä silloin kun huomaat rintojesi kasvaneen normaalia suuremmiksi, ja kystia voi olla vain yksi tai useampia. Tällaiset kystat ovat yleensä täysin vaarattomia, ja niiden oireena on rinnoissa tuntuva kipu. Kun ne ovat kooltaan suurempia, voit tuntea ne itsekin rintojasi koskettamalla, mutta joskus kystat voidaan havaita ainoastaan mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa.
6. Rintoihin kehittyvät paiseet
Rinnoissa esiintyvät paiseet ovat mätää, joka on kertynyt rintakudokseen. Tässä on siis periaatteessa kyse tulehduksesta, ja tällainen ongelma saattaa aiheuttaa kipua rinnoissa. Niissä saattaa tuntua myös pehmeitä pullistumia.
Rintojen paiseet ovat yleisesti ottaen seurausta bakteereista, jotka pääsevät sisälle nänneissä olevien halkeamien kautta tai imetykseen liittyvistä ongelmista johtuen. Riippumatta paiseiden syystä on tällaisessa tilanteessa parasta käydä lääkärin vastaanotolla, jotta saat vaadittavat tutkimukset sekä muun soveltuvan hoidon.
7. Rintasyöpä
Kuten jo mainitsimmekin artikkelin alussa, on monille naisille ajatus rintojen kivusta yhteydessä pelkoon rintasyövästä, mutta yleensä asialla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä syövän kanssa. Jos todella kärsit rintasyövästä, on kipu yksi niistä oireista, jotka ilmenevät vasta pidemmän ajan kuluttua.
On siis mahdollista, että jos nainen huomaa jotakin epänormaalia rinnoissaan ja hoitaa tämän ajoissa, ei minkäänlaista kipua ilmene rinnoissa missään vaiheessa, vaikka kyseessä olisikin syöpä.
Suosituksia rintojen kivun ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi
Yleisesti ottaen ei ole tarpeellista ottaa kipulääkkeitä, jos rintoihin sattuu. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että voit itse vaikuttaa tähän ongelmaan pitämällä kiinni erinäisistä elämäntyyliin liittyvistä tavoista. Näin saatat edistää kivun häviämistä sekä vähentää tämän ongelman ilmenemisen mahdollisuutta:
- Vältä liian pienten rintaliivien käyttöä.
- Pidä kiinni terveellisestä ruokavaliosta, joka sisältää kohtuullisesti rasvaa sekä paljon hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää.
- Älä anna painosi vaihdella kovin suuresti, sillä tasainen paino edesauttaa hormonaalista tasapainoa.
- Lisää ruokavaliossasi B6- (pyridoxine), B1- (thiamine) ja E-vitamiinin määrää.
- Voit myös kokeilla luonnollisia kotihoitoja rintojen kipuun. Näihin kuuluvat muun muassa vedestä, sitruunamehusta, etikasta ja kahvista valmistetut rinnoille laitettavat kompressit.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Suh, M. A. B., Atashili, J., Fuh, E. A., & Eta, V. A. (2012). Breast Self-Examination and breast cancer awareness in women in developing countries: A survey of women in Buea, Cameroon. BMC Research Notes. https://doi.org/10.1186/1756-0500-5-627
- Ripley, D. (1999). Mastitis. Primary Care Update for Ob/Gyns. https://doi.org/10.1016/S1068-607X(99)00004-9
- Cagnini, D. Q., Salgado, B. S., Linardi, J. L., Grandi, F., Rocha, R. M., Rocha, N. S., … Sequeira, J. L. (2012). Ocular melanoma and mammary mucinous carcinoma in an African lion. BMC Veterinary Research. https://doi.org/10.1186/1746-6148-8-176
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.