7 oiretta stressistä - älä sivuuta näitä
Stressi on yksi kehon luonnollisista prosesseista. Kun koet ulkoisen tekijän vaikutuksen, tämä luo sinussa vastustusreaktion, joka saattaa olla fysiologinen tai psykologinen. Tämä reaktio on sarja oireita, jotka voivat häiritä normaalia tunne-elämän tasapainoa. Tähän kuuluu nimittäin fyysisiä, henkisiä ja käytöksen reaktioita, jotta voisit hallita sellaista tilannetta, joka on uhka tai haaste. Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän oiretta stressistä, joita ei tule jättää huomiotta.
Nämä oireet ovat lähtöisin ihmisen vaistosta jäädä henkiin, ja ne liittyvät myös sellaisiin elimiin, kuten aivoihin ja sydämeen.
Vaikka joskus stressi saattaakin olla vain reaktio muutoksiin ympäristössä, se voi monissa tapauksissa muuttua vakavaksi ongelmaksi, jos oireet ovat toistuvia.
Se, mikä asiassa on todella huolestuttavaa, on että nykyisin moni stressin merkki jätetään yksinkertaisesti huomiotta, ja siitä tulee monen kohdalla krooninen häiriö. Siksi haluammekin tällä kertaa esitellä seitsemän oiretta stressistä, jotta voisit tunnistaa kehosi reaktiot.
Jatka lukemista ja paranna hyvinvointiasi hallitsemalla stressiä paremmin – asialla on suuri merkitys hyvinvointisi kannalta!
7 oiretta stressistä, joita ei tule jättää huomiotta
1. Päänsäryt
Nykypäivänä on niin, että toistuvat päänsäryt aikuisilla ovat monessa tapauksessa yhteydessä jatkuvaan altistumiseen stressille.
Ihmisen tunnetason tila aiheuttaa tällöin verisuonien supistumisen, mikä vähentää veren virtausta aivoihin sekä lisää yleisesti ottaen jännitettä.
Kun tätä tapahtuu kroonisesti tai säännöllisesti, sen ohella saattaa ilmetä herkkyyttä valolle, ärtyneisyyttä ja ongelmia näkökyvyn kanssa.
2. Ongelmat ruoansulatuksen kanssa
Ruoansulatuksen oireet jätetään usein huomioimatta, mitä tulee stressiin. Useimmat yhdistävät tämän ilmiön vatsan ongelmiin tai huonoihin ruokailutottumuksiin.
Tosiasiassa on kuitenkin niin, että näillä kahdella asialla on tiivis yhteys, sillä ruoansulatusjärjestelmällä on vahva linkki aivojen välittäjäaineiden kanssa.
- Liiallinen kortisoli-stressihormonin tuotanto lisää happojen eritystä sekä aiheuttaa sellaisia ongelmia kuten happorefluksia ja huonoa ruoansulatusta.
- Se voi myös saada aikaan toistuvaa vatsakipua, joka johtaa pahoinvointiin ja oksenteluun.
3. Liiallinen hiustenlähtö
On normaalia, että hiuksia lähtee tietty määrä joka päivä. Stressin vuoksi voit kuitenkin huomata liiallista hiustenlähtöä, ja hiuksia on kenties vaikea saada kasvamaan takaisin terveinä.
Hormonaaliset muutokset, joita jatkuva stressi saa aikaan, voivat vaikuttaa päänahan verenkiertoon. Tämä estää happea pääsemästä soluihin kunnolla, jotta se voisi tuoda ravinteita hiuksillesi.
Stressiin liittyvä hiustenlähtö voi vaikuttaa koko päähän, tai sitä voi ilmetä vain tietyillä alueilla.
Alueesta huolimatta tulet huomaamaan, että menettämäsi hiusten määrä lisääntyy nopeasti. Vaikka tietyt tuotteet voivatkin auttaa torjumaan hiustenlähtöä, tulee lievittää taustalla olevaa ongelmaa, jotta se voitaisiin saada täysin hallintaan.
4. Kipu alaselässä
Alaselän kipu on tavallinen oire niillä, joiden työ tai elämäntyyli edellyttää sitä, että pysytään yhdessä asennossa hyvin pitkään. Tämä kipu aiheutuu lihasten jännityksestä ja huonosta verenkierrosta, mikä on tyypillisesti yhteydessä huonoon ryhtiin.
Stressi voi myös olla yksi taustalla olevista syistä, sillä se lisää tunnetta jäykkyydestä tai kivusta.
5. Iho-ongelmat
Stressi on asia, joka usein unohdetaan syynä moneen sellaiseen iho-ongelmaan, joka voi vaikuttaa ulkonäköön.
Vaikka nämä tyypillisesti aiheutuvatkin ympäristössä olevista tekijöistä, kuten esimerkiksi altistumisesta auringolle tai myrkyllisille aineille, ihmisen fyysinen ja tunne-elämän tila voivat myös saada aikaan iho-ongelmia.
Stressi heikentää vähitellen ihoa, ja se tekee siitä herkemmän. Tämän vuoksi stressi voi näkyä monen erilaisen iho-ongelman kautta, joihin kuuluvat seuraavat:
- ekseema
- psoriasis
- ärtyminen ja punoitus
- allergiat ja aknen jaksot
6. Käsien tulehtuneisuus
Huono stressinhallinta voi lopulta saada aikaan kehon tulehtuneisuuden prosessien käynnistymisen.
Kipeät ja turvonneet kädet silloin kun tähän ei ole mitään selkeää syytä, voi olla merkki siitä, että henkilöllä on hallitsematonta stressiä.
Vaikka onkin tärkeää määrittää, voiko oire olla syytä muista ongelmista, kuten esimerkiksi niveltulehduksesta, moni näistä ongelmista saattaa kadota silloin, kun stressi häipyy.
Lue aiheesta lisää: 6 öljyä niveltulehduksen hoitoon
7. Muutokset ruokahalussa
Vaikka onkin sellaisia ihmisiä, jotka menettävät ruokahalunsa stressin ilmaantuessa, toisilla taas on jatkuvaa halua syödä paljon kaloreita sisältävää ruokaa.
Tämä johtuu siitä, että hermostossa on epätasapainoa, mikä saa aikaan sen, että aivot vastaavat kyseisillä mielihaluilla. Tähän tulee kiinnittää huomiota, sillä se voi johtaa ravinnepuutoksiin, kuten myös toisaalta ylipainoon ja liikalihavuuteen.
Oletko itse huomannut näitä ilmiöitä, jotka voivat olla merkkejä stressistä? Varmista, että teet tarvittavat muutokset, jotta voisit hallita tilannetta niin pian kuin vain mahdollista. Vaikka pieni stressi silloin tällöin onkin normaalia, sitä tulee hoitaa, jotta voisit välttää sen tuomia vakavampia terveysongelmia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chrousos, G. P. (2009). Stress and disorders of the stress system. Nature Reviews Endocrinology. https://doi.org/10.1038/nrendo.2009.106
- Taíz and Zeiger, & Physiology, S. (1982). Stress Physiology. Plant Physiology.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.