6 vinkkiä nenän tukkoisuuden helpotukseen
Nuha voi ilmestyä mihin vuodenaikaan tahansa, mutta usein nuhaa ja flunssaa podetaan kausina, jolloin lämpötiloissa tapahtuu suuria muutoksia. Flunssalle altistuu helposti etenkin keväisin ja syksyisin, ja flunssa oireilee yleisenä huonovointisuutena, nenän vuotamisena, paineena nenäonteloissa ja nenän tukkoisuutena.
Tukkoinen nenä tekee hengittämisestä hankalaa, mikä voi haitata etenkin nukkumista. Nenän tukkoisuutta voi kuitenkin helpottaa muutamilla näppärillä kotikonsteilla, ja ohjeet tukkoisuuden poistoon löydät alta.
1. Syö mausteista ruokaa nenän avaamiseksi
Tuliset ja mausteiset ruuat auttavat irrottamaan limaa, mikä puolestaan avaa tukkoiset nenäontelot minuuteissa. Vaikutus ei välttämättä kestä pitkään, mutta sillä voi helpottaa oloa nopeasti. Usein tukkoinen nenä heikentää makuaistia, joten tulisia ruokia syömällä voit taas nauttia ruokailusta ja maistaa ruoka-aineet kunnolla.
Lisää ruokiin sipulia ja valkosipulia ja nauti niitä etenkin raakana. Kokeile myös tulisia mausteita, kuten chiliä ja wasabia – nämä avaavat tukkoisen nenän taatusti! Jos et ole chilin ystävä, voit lisätä mausteisuutta myös käyttämällä inkivääriä tai neilikkaa.
2. Hiero nenäonteloita
Nenäontelot sijaitsevat nenän väliseinän kummallakin puolella. Onteloihin kertyy helposti limaa flunssaa sairastettaessa, ja hieronta voi auttaa irrottamaan sitä ja poistamaan tukkoisuuden.
Miten onteloita voi hieroa?
- Aseta etusormi ja keskisormi suoraan silmäkuopan alapuolelle nenän viereen ja hiero aluetta pyörivin liikkein.
- Jatka hierontaa 20-30 sekuntia ja hiero etenkin nenän läheiset alueet kunnolla.
- Viimeistele hieronta painamalla peukalot poskipäille ja hieromalla niitä ulospäin pyörivin liikkein.
3. Säätele hengitystäsi
Tämä hengitystekniikka voi auttaa avaamaan tukkoisen nenän ja poistamaan sen aiheuttaman paineen.
Näin teet sen:
- Hengitä syvään sisään ja paina sieraimet kiinni sormillasi. Yritä puskea ilmaa ulos nenän kautta ja kävele samanaikaisesti rauhalliseen tahtiin ympäriinsä. Puske ilmaa ulos siihen saakka, että se alkaa tuntua epämukavalta.
- Päästä irti nenästä ja hengitä normaalisti. Istu alas hetkeksi ja muutaman minuutin kuluttua huomaat, että nenä on auennut.
4. Perinteinen hoitokeino: käytä suolavesiliuosta
Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit joko ostaa suolavesiliuosta apteekista tai valmistaa sen itse kotona. Kumpikin näistä on yhtä toimiva keino, mutta helpoiten ja nopeiten saat suolaliuoksen käyttöösi valmistamalla sen itse. Kaada vettä kattilaan, lisää suolaa, kiehauta ja anna nesteen jäähtyä.
Kun neste on huoneenlämpöistä, käytä lääkeruiskua ja ruiskuta se sieraimiisi. Suolavesiliuos hajottaa limaa ja aukaisee tukkoisen nenän välittömästi.
5. Minttu on liman pahin vihollinen
Minttua käytetään usein hengitysteiden avaamiseen ja sillä hoidetaan mm. flunssaoireita, sillä se sisältää terveellisiä happoja. Mintun sisältämät raikkaan tuoksuiset hapot ovat niin tehokkaita, että jo muutaman sisäänhengityksen jälkeen nenän tukkoisuus poistuu ja ilma kulkee nenän kautta vapaammin. Kokeile minttuöljyä tai muita minttua sisältäviä valmisteita.
6. Käy kuumassa suihkussa
Vesihöyry tunkeutuu tukkeutuneisiin nenäonteloihin, hajottaa limaa ja helpottaa oloa huomattavasti. Kun nenän tukkoisuus on pahimmillaan, käy kuumassa suihkussa ja anna höyryn avata nenäontelot. Pieni määrä kuumaa vettä nenäonteloissa voi myös lievittää tukkoisuutta.
Monet pelkäävät kylmettymistä ja flunssaoireiden pahentumista jatkuvia suihkuja otettaessa, mutta kunhan muistat kuivata itsesi huolella suihkun jälkeen, ei flunssa pääse pitkittymään. Suihku ja kunnollinen peseytyminen on myös tärkeää siksi, että kuuraat samalla bakteerit käsistä ja kasvoilta aivastelun ja nenän niistämisen jälkeen.
Voit kokeilla vesihöyryn avaavaa vaikutusta myös ilman suihkua: kaada kuumaa vettä kattilaan tai kulhoon, aseta se pöydälle ja kasvot suoraan astian yläpuolelle. Peitä pääsi pyyhkeellä ja hengittele sisään nenän kautta. Voit lisätä muutaman tipan minttu- tai eukalyptusöljyä veteen, mikä tehostaa hoidon vaikutusta.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.