5 vinkkiä hellävaraiseen suihkutteluun ja kylpemiseen

Tiesitkö, että joskus kun kylvet tai käyt suihkussa, teet tietämättäsi pieniä virheitä, ilman että tajuat niiden haitallisuutta?

Ei ole mitään mukavampaa ja rentouttavampaa kuin kunnon suihku aamulla tai lämmin kylpy illalla eteeristen öljyjen siivittämänä. Suihkun ja kylpemisen yhteydessä kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama vinkki.

1. Ole varovainen veden lämpötilan kanssa

Nainen kylpee

Tiedetään, tiedetään. Kuuma kylpy tai suihku rentouttaa ihanasti pitkän päivän tai urheilusuorituksen jälkeen. Veden lämpötilaa kannattaa kuitenkin pitää silmällä, eikä se saisi olla liian korkea. Suihkussa ei myöskään kannata oleilla varttia pidempään.

  • Jos olet pitkään kuumassa suihkussa, saattaa olo muuttua huteraksi ja pyörryttäväksi. Joskus suihkusta ulos astuessa viileä lämpötila johtaa pyörtymiseen.
  • Kuuma vesi voi haihduttaa iholta luonnollista kosteutta. Kuuma vesi avaa ihohuokoset ja haihduttaa ihon omia suojaavia kosteuttajia, mikä voi johtaa ihon kuivumiseen. Kuivaihoisten ei kannata viipyillä kuumassa suihkussa pitkään, lyhyt ja viileä suihku on paras vaihtoehto.
  • Viitisen minuuttia kuumassa vedessä oleskelu riittää, alenna lämpötilaa tämän jälkeen. Älä koskaan ota todella kuumaa suihkua, jossa iho muuttuu punaiseksi ja alkaa kirvellä.

2. Ole varovainen kuivatessasi itseäsi

Jotkut meistä ovat tottuneet kuivaamaan itsemme rivakasti ja pyyhkeellä hankaamalla. Jos pyyhe on kuiva ja karkea, voi hankaaminen ärsyttää ja vahingoittaa ihoa ja johtaa sen kuivumiseen.

On parasta käyttää pehmeää pyyhettä ja taputella iho kuivaksi hellävaraisesti, älä siis hankaa ihoa, vaan painele ylimääräinen vesi pois iholta. Kokeile kylpytakkia, sillä ne ovat mukava ja helppo tapa kuivatella suihkun tai kylvyn jälkeen ilman että vilu iskee. Kylpytakki kuivaa ihon kuin huomaamatta ja ilman hankaamista.

3. Pidä huolta pyyhkeistäsi

Pyyhkeet

Aina pyyhkeen käytön haitat eivät piile pyyhkeiden karkeudessa ja hankaamisessa, vaan siinä, että usein pyyhkeeseen pesiytyy aimo annos bakteereja. Jos pyyhe ei kuivu kunnolla jokaisen käytön jälkeen, lisääntyvät iholta pyyhkeeseen päätyneet bakteerit nopeasti kosteissa olosuhteissa.

Vaikka pyyhe tuoksuisi normaalilta, ei se välttämättä tarkoita, että se on puhdas ja bakteeriton. Pyyhkeet tulee pestä korkeassa lämpötilassa säännöllisesti. Vanhojen pyyhkeiden kohdalla pesuaineiden jäämät ja kemikaalit voivat kertyä vuosien saatossa niin, että ne aiheuttavat allergisia reaktioita iholla. Pese pyyhkeet siis usein, ja suosi hellävaraisia pesuaineita.

Suositeltua lukemista: Näin pidät pyyhkeet hajuttomina ja imukykyisinä

4. Liiallinen saippuan käyttö

Saippua

Saippuaa tulee käyttää sen mukaan, kuinka paljon hikoilee. Jos harrastat rasittavaa liikuntaa ja hikoilet paljon, on syytä käyttää kunnon annos saippuaa ja pestä kainalot ja selkä huolellisesti. Jos käyt suihkussa tavallisen työpäivän jälkeen, jonka aikana et ole hikoillut tavallista enemmän, voit käyttää vain pienen määrän saippuaa.

Jotkut käyttävät saippuaa turhan paljon, etenkin mitä tulee hyvältä tuoksuviin kaupan saippuoihin ja suihkugeeleihin. Joka kerta kun levität näitä saippuoita ihollesi, annat ihollesi annoksen kemikaaleja ja alkoholia, jotka muuntavat ihon pH-tasapainoa ja aiheuttavat iho-ongelmia, kuten ärsytystä, kuivumista, kutinaa ja tulehdusta.

Käytä siis sopiva määrä saippuaa ja vaihtele sitä sen mukaan, miten paljon olet hikoillut. Jos olet hikoillut vain kainaloista, käytä saippuaa pelkästään kainaloihin. Pelkkä vesi riittää puhdistamaan haarovälin ja muut alueet. Suosittelemme luonnollisten saippuoiden käyttöä, joihin ei ole lisättyä haitallisia kemikaaleja.

5. Ole varovainen pesusienten kanssa

Pyyhkeet ja pesusieni

Pesusientä kannattaa käyttää vain pari kertaa viikossa, ei siis jokaisella pesukerralla. Pesusieni kuorii ihoa, joten sitä ei ole tarvetta käyttää jokaisella kerralla – tämä voi ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Suosi luonnollisista aineista valmistettuja pesusieniä ja pesuhanskoja, älä muovista valmistettuja.

Muista antaa sienen kuivua kunnolla jokaisen käytön jälkeen, jätä se mieluiten aurinkoon kuivumaan – näin estät bakteerien ja sienten kertymisen pesusieneen. Jos käytät pesuhanskaa, voi hanskan pestä yhdessä kylpypyyhkeiden kanssa silloin tällöin bakteerien tappamiseksi – muista käyttää korkeaa lämpötilaa.

  • Levitä saippua kädellä iholle ja käytä sopiva määrä. Vältä koko kehon saippuoimista ja vaahdottamista. Voit käyttää luonnollisista aineista valmistettua saippuaa, joka sisältää vaikkapa glyseriiniä ja kauraa. Tämä auttaa pitämään ihon kauniina, sileänä ja puhtaana. Ohjeet hoitavien kaurasaippuapussien valmistukseen löydät täältä.
  • Kuori iho pesusienellä kaksi kertaa viikossa. Kuori kaikki kehonosat huolellisesti hellävaraisesti hieroen, älä paina liian kovaa. Kuorinta poistaa kuolleet ihosolut ja pitää ihon päällikerroksesta huolta. Voit kokeilla myös erilaisia kotikuorintamenetelmiä, joita voi muuntaa ihotyypin ja tarpeiden mukaan. Jotkut kuorintavoiteet vähentävät selluliittia, jotkut taas kosteuttavat kuivaa ihoa.
UUTISIA VERKOSSA