Logo image
Logo image

6 tapaa tietää onko kurkussa proppuja

2 minuuttia
Oletko koskaan tuntenut ärsytystä tai epämukavuuden tunnetta kurkussasi olematta varma oliko kyseessä proput? Jatka lukemista saadaksesi tietää enemmän.
6 tapaa tietää onko kurkussa proppuja
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Proppujen ilmestyminen kurkkuun on oire akuutista nielurisatulehduksesta, jota bakteerit, kuten esimerkiksi streptokokki, aiheuttavat. Mutta mistä tietää, onko kurkussa proppuja?

Tämä vaiva vaikuttaa aivan yhtä lailla aikuisiin kuin lapsiinkin, etenkin pienimpiin joilla on tapana laittaa tavaroita suuhunsa ja siten tulehduksen on helpompi levitä kurkussa.

Joissakin tapauksissa proput syntyvät kurkussa akuutin GABHS-nielutulehduksen kanssa, joka on nielua peittävän limakalvon tulehdus. Tuo proppu täyttyy limalla ja voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Korkeaa kuumetta
 • Korvakipua
 • Päänsärkyä
 • Kurkkukipua
 • Nielemisvaikeuksia
 • Muita oireita

Jos havaitset näitä oireita, sinun pitäisi käydä lääkärissä asianmukaisen hoidon aloittamiseksi.

Mistä tiedän jos kurkussa on proppuja?

Mikäli kurkkukipu on proppujen aiheuttamaa, voi se aiheuttaa joitakin tai kaikkia seuraavista oireista:

1. Kipua ja vaikeuksia niellä

Some figure

Kipu voi olla voimakasta ja kaikista ärsyttävintä juuri nieltäessä. Se alkaa yleensä pienellä kutinalla, joka kasvaa kunnes syömisestä, juomisesta tai syljen nielemisestä tulee vaikeaa.

Jos kyseessä on bakteeritulehdus, ovat proput laajalle levinneitä ja kipu voi olla viiltävää ja inhottavaa. Siinä tapauksessa on tärkeää seurata lääkärin määräämää antibioottikuuria.

Lue myös: Näillä mehuilla ja uutteilla hoidat kipeää kurkkuasi

2. Korvakipu

Some figure

Viruksen aiheuttamassa tulehduksessa voit tuntea kipua leuassasi ja päässäsi. Antibiootit eivät tehoa sen hoitoon. Siten on tärkeää, että kysyt lääkäriltäsi mikä lääkitys on sinulle oikea.

3. Pahanhajuinen hengitys

Some figure

Tätä ei aina esiinny, mutta kun tulehduksen aiheuttaa streptokokkibakteeri, voi se toisinaan aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Se johtuu bakteerin lisääntymisestä.

4. Tarkista kaulasi imusolmukkeet

 

Some figure
Imusolmukkeet vangitsevat ja tuhoavat bakteerit, joita kurkussasi on. Kun ne ovat tulehtuneet, ne ovat hellempiä kosketukselle, mikäli sinulla on streptokokki.
 • Käytä sormenpäitäsi tunnustellaksesi aluetta korviesi etupuolella ja liikuta sormiasi pyörivin liikkein korviesi taakse.
 • Tutki leukasi alapuolella oleva kaulan alue, sillä on yleistä löytää tulehtuneet imusolmukkeet sieltä.
 • Tarkista myös leukaluusi alapuoli leuan ja korvien välissä.
 • Liikuta sormiasi pyörivin liikkein taaksepäin kohti korviasi.

Koko imusolmukealue voi olla tulehtunut johtuen infektiosta tai kurkussasi olevista propuista.

5. Tarkista kielesi

Some figure

Streptokokista kärsivillä ihmisillä on usein nystyräisiä punaisia muhkuroita kielessä lähellä kurkkua. Ne voivat olla vaalean- tai tummanpunaisia ja ne saattavat olla tulehtuneet.

6. Tarkista nielurisat

Some figure

Yleisesti ottaen tulehdusta aiheuttavat tulehtuneet nielurisat. Nielurisat muuttuvat yleensä kirkkaanpunaisiksi ja ovat suuremmat kuin normaalisti. Ne voivat myös olla valkoisten tai keltaisten läikkien peittämiä.

Kurkussa olevat proput voivat olla virusperäisiä. Jos ne ovat kausiflunssan aiheuttamia, eivät antibiootit tehoa. Sellaisissa tapauksissa on parasta kokeilla kotihoitoja tai homeopatiaa.

Suosittelemme sinua lukemaan: Turvonneiden nielurisojen hoito

Nielutulehduksen luonnolliset hoitokeinot

Cayennepippuri ja kookosöljy

Cayennepippurilla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat ehkäisemään tulehdusta leviämästä syvälle solukkojen haavaumiin. Se lievittää tulehdusta ja vähentää polttavaa tunnetta.

Ainesosat

 • 1 tl cayennepippuria
 • 1 dl kookosöljyä

Valmistus

Tämän lääkkeen valmistamiseksi sinun tulisi sekoittaa cayennepippuria ja kookosöljyä. Kun seos on hyvin sekoittunut, levitä se kurkkusi ja imusolmukkeiden tulehtuneelle alueelle.

Salviatee

Some figure

Salviateellä on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia. Yhdistä vain tee limemehun tai omenaviinietikan kanssa ja kurlaa sitä helpottaaksesi epämukavaa tunnetta.

Muista

Streptokokki on äärimmäisen tarttuva ja sinun tulisi noudattaa joitakin hygieniavinkkejä estääksesi tartuttamasta sitä muihin:

 • Pese kätesi usein.
 • Peitä suusi kun yskit (mieluusti hartiallasi tai olkapäälläsi, ei kädelläsi).
 • Vältä ruokailuvälineiden, kuten kuppien, haarukoiden, lusikoiden ja henkilökohtaisten kylpyhuonetarvikkeiden jakamista.
 • Pidä kertakäyttöisiä nenäliinoja mukanasi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
 • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
 • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
 • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.