6 syytä syödä parsaa
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Kuinka usein sinulla on tapana syödä parsaa?
Parsa on ruohokasvi, joka voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi. Sen nimi tulee kreikan kielen sanasta asparagos.
Parsa voi olla valkoinen tai vihreä, riippuen siitä, kuinka se on kasvanut. Jos se on peitetty mullalla, tulee se olemaan korjuun aikaan valkoinen. Mutta jos se on jätetty kasvamaan luonnollisesti auringonvalossa, tulee siitä vihreä.
Parsan ominaisuudet
Kuten voit luultavasti jo kuvitella, parsa on erittäin terveellinen vihannes. Siinä on runsaasti:
- Kuitua
- C- ja E-vitamiinia
- Beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste) ja luteiinia
- Antioksidantteja
- Mineraaleja, kuten rautaa, fosforia ja kaliumia
- Lignaaneja ja flavonoideja
Lue myös: Mitä tehdä, jos lapsi ei syö kasviksia?
Terveyshyödyt
Tämän todella ravinteikkaan vihanneksen etuja ovat muun muassa:
1. Se on luonnollinen diureetti
Tässä vihanneksessa on runsaasti vettä ja asparagiinia, aminohappoa, jota virtsatessa erittyy. Sillä on myös diureettisia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään veressä olevan glukoosin määrää. Lisäksi se auttaa vähentämään rasvaa ja sokeria.
2. Se hidastaa ikääntymistä
Parsa sisältää antioksidantteja, jotka taistelevat iholle haitallisia radikaaleja vastaan. Siinä on myös A-, C- ja E-vitamiinia, jotka ravitsevat kehoa ja nopeuttavat paranemisprosessia.
3. Siinä on paljon sinkkiä
Parsa on proteiinipitoinen vihannes. Tämä vihannes sisältää myös paljon sinkkiä ja foolihappoa, hermojärjestelmää vahvistavia aineita.
Sen käyttö auttaa pitämään kehon terveenä, ehkäisemään henkistä uupumusta ja lisäämään seksuaalista suorituskykyä.
4. Se parantaa ruoansulatusta
Tällä vihanneksella on laksatiivisia vaikutuksia, jotka edistävät suoliston kulkua johtuen sen suuresta selluloosakuidun määrästä. Samalla tavalla se auttaa myös alentamaan kolesterolia ja kiihdyttää nopeutta, jolla sokeri kulkeutuu vereen ehkäisten siten sydän- ja verisuonitauteja.
5. Parsa on monien ravintoaineiden lähde
Parsa on vihanneksena monivitamiini, sillä se sisältää B-, C- ja E-vitamiinia. Mineraalit kuten kalium, fosfori, rauta ja magnesium tekevät siitä loistavan ravintoaineiden lähteen.
Se myös parantaa immuunijärjestelmän vastustuskykyä, koska se sisältää folaattia, joka auttaa luomaan vasta-aineita sekä puna- ja valkosoluja. Lääkärit suosittelevat sitä aneemisille potilaille.
Raskaana olevien naisten kannattaa syödä parsaa, sillä se auttaa ehkäisemään syntymävikoja ja ennenaikaista synnytystä.
6. Hormonitasapaino
Parsassa on myös fytokemikaaleja, jotka ovat vastuussa immuunijärjestelmän vahvistamisesta. Mainitut ainesosat sisältävät saponiineja, jotka auttavat vakauttamaan hormoneita, sillä ne stimuloivat kasvua ja lisäävät testosteronia.
Suosituksia
- Älä keitä parsaa yli 7 minuutin ajan, jotta et menetä sen ominaisuuksia. Se ei tarvitse paljon vettä keittämiseen.
- Jos haluat saada kaiken irti sen ravintoaineista ja ainesosista, käytä sen juurista saatua mehua.
- Jos laitat parsan keitinveteen minuutin ajaksi ja sitten jään joukkoon, tulee siitä kirkkaampaa.
- Säästä liemi, sillä se sisältää puhdistavia ominaisuuksia.
- Tämä vihannes voidaan keittää vedessä. Se voidaan myös höyryttää tai grillata.
- Mikäli haluat vahvistaa sen vaikutusta, syö sitä aina 3 päivän ajan putkeen.
- Ota huomioon, että ohut parsa valmistuu nopeasti. Se on rapea ulkoa ja sisältä pehmeä. Paksulla parsalla kestää kuitenkin pidempään valmistua ja sen rakenne on kova.
- Jotta parsa säilyy jääkaapissa, laita se muovipussiin. Huomaa, että parsa maistuu paremmalta ensimmäisen kolmen päivän ajan.
- Vältä syömästä purkkiparsaa, sillä siinä ei ole samanlaista määrä ravintoaineita, eikä se maistu samalta.
Parsan valmistus
Voit syödä parsaa lisukkeena minkä tahansa aterian ohessa, tai voit sisällyttää sen ainesosana eri ruokalajeissa.
Ainesosat
- 1 nippu parsaa
- 2 l vettä
- 2 rkl suolaa
Valmistus
- Huuhtele parsaa juoksevan veden alla muutaman sekunnin ajan.
- Laita parsa vedellä täytettyyn astiaan mahdollisen lian poistamiseksi.
- Leikkaa kantojen kovin osa pois, sillä se ei maistu kovin hyvältä.
- Kiehauta kattilallinen vettä.
- Lisää 2 rkl suolaa.
- Laita parsa kattilaan.
- Anna kiehua 3 minuutin ajan.
- Testaa maistamalla onko parsa valmista! Sen pitäisi olla rapeaa.
Oletko valmis nauttimaan tästä superruoasta?!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fuentes-Alventosa, J. M., Jaramillo, S., Rodríguez-Gutiérrez, G., Cermeño, P., Espejo, J. A., Jiménez-Araujo, A., … Rodríguez-Arcos, R. (2008). Flavonoid profile of green asparagus genotypes. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(16), 6977–6984. https://doi.org/10.1021/jf8009766
- Sanae, M., & Yasuo, A. (2013). Green asparagus (Asparagus officinalis) prevented hypertension by an inhibitory effect on angiotensin-converting enzyme activity in the kidney of spontaneously hypertensive rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(23), 5520–5525. https://doi.org/10.1021/jf3041066
- Stelmach-Mardas M, Rodacki T, Dobrowolska-Iwanek J, et al. Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults. Nutrients. 2016;8(4):229. Published 2016 Apr 20. doi:10.3390/nu8040229
- Czeizel, A. E., Dudás, I., Vereczkey, A., & Bánhidy, F. (2013, November 21). Folate deficiency and folic acid supplementation: The prevention of neural-tube defects and congenital heart defects. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu5114760
- Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013;5(4):1417–1435. Published 2013 Apr 22. doi:10.3390/nu5041417
- Al-snafi, A. E. (2015). The Pharmacological Importance of Asparagus Officinalis . A review. Journal of Pharmaceutical Biology, 5(2), 93–98.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.