Logo image
Logo image

6 parasta lääkekasvia, jotka on tieteellisesti todettu toimiviksi

4 minuuttia
Useat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet lääkekasvien lääkinnälliset ominaisuudet. Siksi niitä pidetään hyödyllisenä apukeinona monien sairauksien hoidossa. Oletko jo kuullut näistä?
6 parasta lääkekasvia, jotka on tieteellisesti todettu toimiviksi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On olemassa laaja valikoima lääkekasveja, joiden toimivuudesta on olemassa tieteellistä näyttöä. Siksi asiantuntijat ovat tutkineet niiden osia ja ominaisuuksia, ja on todettu että niistä on apua joidenkin sairauksien hoidossa.

Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan jopa, että laaja valikoima välttämättöminä pidettävistä lääkkeistä valmistetaan kasviperäisistä uutteista. Jotkut kuitenkin arvostavat enemmän kasvien ominaisuuksia niiden luonnollisessa muodossa.

Mitkä ovat 6 parasta lääkekasvia? Jatka lukemista saadaksesi selville!

6 parasta lääkekasvia, joiden ominaisuuksista on tieteellistä näyttöä

Lääkekasveja on käytetty muinaisista ajoista lähtien erilaisten sairauksien hoitoon. Ajan myötä on tehty lukuisia tieteellisiä tutkimuksia niiden ominaisuuksien testaamiseksi.

Tieteelliset tutkimukset ovat auttaneet määrittämään, minkälaisissa annoksissa ne ovat turvallisia, mitkä voivat aiheuttaa haittavaikutuksia ja missä tilanteissa ne ovat vasta-aiheisia. Lista lääkekasveista on melko laaja, mutta seuraavaksi esittelemme 6 parasta lääkekasvia, joiden terveyttä edistävät ominaisuudet on tieteellisesti todistettu.

1. Kamomilla

Some figure
Ihmiset käyttävät kamomillaa infuusiona monien sairauksien hoitojen täydentämiseksi.

Tällä lääkekasvilla on monia käyttötarkoituksia. Kuten Molecular Medicine Reports -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, sen pääasialliset käyttötarkoitukset liittyvät ahdistuksen, stressin ja vatsaongelmien lievittämiseen. Jotkut ihmiset käyttävät sitä kuitenkin myös kipuun ja iho-ongelmiin.

Kasvi on tunnettu pienistä valkeista kukistaan. Sitä löytyy yleensä kahtena lajikkeena: “saksalainen kamomilla” ja “roomalainen kamomilla”. Sitä nautitaan usein teen muodossa, mutta sitä on saatavana myös eteerisinä öljyinä ja uutteissa muiden ainesosien lisäksi.

Electronic Physician Journal -lehdessä julkaistussa katsauksessa se mainitaan “monikäyttökasvina”, koska todisteet ovat osoittaneet, että sillä on tulehdusta ehkäiseviä ja antimikrobisia ominaisuuksia, sekä masennusta, ripulia ja diabetestä hoitavia ja maksaa suojaavia ominaisuuksia. Sitä käytetään mm. seuraavien sairauksien/vaivojen hoitoon:

Lääkärit pitävät kamomillaa turvallisena useimmille aikuisille henkilöille. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin välttämään sen liiallista kulutusta. Lisäksi on raportoitu allergisista reaktioista ja yhteisvaikutuksista verenohennuslääkkeiden kanssa.

2. Laventeli

Laventeli on yksi suosituimmista ja yleisimmistä lääkekasveista, jonka toimivuudesta on tieteellistä näyttöä. Se on erityisen hyödyllinen rauhoittavien ominaisuuksiensa vuoksi, sen avulla voidaan vähentää stressin ja ahdistuksen aiheuttamia oireita. Mental Health Clinician -lehdessä julkaistu tutkimus tukee näitä ominaisuuksia ja toteaa, että sillä on suotuisa teho ja sen käyttö on turvallista.

Sen luonnolliset öljyt tukevat ahdistuneisuushäiriöiden hoitoa aiheuttamatta riippuvuutta tai merkittäviä sivuvaikutuksia. Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt laventelin käytön tähän tarkoitukseen.

Muita mahdollisia käyttötapoja:

  • Antibakteerisena ja sienilääkkeenä
  • Sileän lihaksen relaksantti (karminatiivinen)
  • Rauhoittava ja masennuslääke
  • Ihon hoivaaja palovammojen ja hyönteisten puremien yhteydessä

3. Auringonhattu

Asiantuntijat ja suuri yleisö tuntevat auringonhattu-uutteet melko hyvin. Sen silmiinpistävien violettien kukkien lisäksi ihmiset ovat käyttäneet tätä kasvia teiden, mehujen ja uutteiden muodossa immuunijärjestelmän vahvistamiseksi ja terveyden parantamiseksi.

Pharmacognosy Reviews -lehden tutkimuksessa korostetaan, että se on yrtti, jolla on immunostimuloivia ja tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia.

Tarkemmin sanottuna ihmiset käyttävät sitä flunssan, vilustumisen ja muiden hengityselinsairauksien hoitoon. Samoin se toimii kivunlievittäjänä hampaiden, suoliston, ihosairauksien ja niveltulehduksen tapauksissa muiden sairauksien ohella.

Sen mahdollisista sivuvaikutuksista on erimielisyyksiä. Joissakin kokeissa on todettu että se on turvallinen, toiset ovat kuitenkin todenneet että se voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten vatsakipua ja allergioita. Näin ollen käytä sitä varoen.

4. Neidonhiuspuu

Neidonhiuspuu eli ginkgo biloba tunnetaan monista lääkinnällisistä käyttötarkoituksistaan, ja sen ominaisuuksista on tieteellistä näyttöä. Se on yrtti, jota ihmiset käyttävät laajalti itämaisessa lääketieteessä, kapseleina, tabletteina, uutteina, lehtien muodossa yms.

Viimeaikaiset tutkimukset kertovat, että tämä kasvi on osoittanut potentiaalia liittolaisena ikääntymiseen liittyvien sairauksien ehkäisemisessä. Se näyttää edistävän erityisesti aivojen terveyttä vähentämällä dementian riskiä.

Toisaalta eräs toinen tutkimus on todennut, että neidonhiuspuu sisältää myös ainesosia, jotka edistävät 2-tyypin diabeteksen hoitoa. Enemmän tutkimuksia sen turvallisuuden ja tehokkuuden arvioimiseksi on kuitenkin tehtävä.

Toistaiseksi on havaittu seuraavia haittavaikutuksia:

  • Maksavaurio, jonka vuoksi maksaentsyymien hallinta on välttämätöntä.
  • Vuorovaikutus verenohennuslääkkeiden ja muiden lääkkeiden kanssa.
  • Sen siemenet ovat myrkyllisiä nieltynä.
  • Asiantuntijat yhdistävät pitkäaikaisen liikakäytön lisääntyneeseen kilpirauhasen ongelmien ja maksasyövän riskiin (havaittu rotilla).
  • Lopuksi, joillakin ihmisillä se aiheuttaa päänsärkyä, ruoansulatuskanavan häiriöitä, huimausta tai allergisia reaktioita.

5. Mäkikuisma

Some figure
Mäkikuisma voi olla hyödyllinen mielialahäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, hoidossa.

Mäkikuisma on lääkekasvi jolla on rauhoittavia vaikutuksia, koska sillä on masennusta ehkäiseviä ja anksiolyyttisiä toimintoja. Systematic Reviews -lehdessä julkaistussa katsausartikkelissa todetaan, se sisältää hyperisiiniä ja hyperforiinia.

Nämä aineet ovat vaikuttavia aineita, joita on masennuslääkkeissä ja jotka ovat suosittuja muun muassa ahdistuksen lievittämiseen. Sillä on myös antibakteerisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia, ja sitä käytetään vaihdevuosien oireiden hoitoon.

Seuraavia haittavaikutuksia voi esiintyä:

  • Levottomuus
  • Polttava ja kihelmöivä tunne
  • Huimaus
  • Valoherkkyys
  • Ärsyttävyys
  • Vatsavaivat

6. Piparminttu

Kun puhumme parhaista lääkekasveista, emme voi jättää piparminttua pois listalta. Ominaisuuksiensa vuoksi se on yksi maailman yleisimmin käytettyjä kasviperäisiä ainesosia. Sitä on tapana käyttää rauhoittamaan ruoansulatuskanavan epämukavuutta, päänsärkyä ja hengityselinten sairauksia.

Tältä osin Phytotherapy Research -lehdessä julkaistussa tieteellisessä artikkelissa todetaan, että piparmintun lehdet tiivistävät fenolikomponentteja, kuten rosmariinihappoa ja erilaisia ​​flavonoideja, joiden yhdistelmä auttaa ylläpitämään terveyttä. Sillä on anti-inflammatorinen, antioksidanttinen, antimikrobinen, kipua lievittävä ja immuniteettiä parantava vaikutus.

Kaiken kaikkiaan sen kohtalainen käyttö on turvallista useimmille terveille aikuisille. Liiallinen määrä voi kuitenkin olla haitallinen. Tämä lääkekasvi voi myös haitata joidenkin lääkkeiden toimintoja. Mikäli sinulla on säännöllinen lääkitys päällä, on parasta keskustella lääkärin kanssa ennen kuin käytät piparminttua.

Noudata varovaisuutta lääkekasvien käytössä

Tiede on osoittanut monien edellä mainittujen kasvien ominaisuudet terveyttä edistäviksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voimme käyttää niitä ensimmäisenä vaihtoehtona sairauksien hoidossa. Suurimmaksi osaksi ne toimivat sairauksien oireiden lievittämisessä.

Niiden vaikutukset ovat yleensä väliaikaisia ​​eivätkä aina niin kuin henkilö odottaa. Joka tapauksessa todisteet osoittavat, että niistä voi olla hyötyä monille ihmisille. Näin ollen niitä on hyvä kokeilla oman terveyden edistämiseksi.

Jos olet epävarma, kysy neuvoa lääkäriltäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Veeresham C. Natural products derived from plants as a source of drugs. J Adv Pharm Technol Res. 2012;3(4):200-201. doi:10.4103/2231-4040.104709
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
  • Reider N, Sepp N, Fritsch P, Weinlich G, Jensen-Jarolim E. Anaphylaxis to camomile: clinical features and allergen cross-reactivity. Clin Exp Allergy. 2000 Oct;30(10):1436-43. doi: 10.1046/j.1365-2222.2000.00902.x. PMID: 10998021.
  • Segal R, Pilote L. Warfarin interaction with Matricaria chamomilla. CMAJ. 2006;174(9):1281-1282. doi:10.1503/cmaj.051191
  • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
  • López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK. Explorando los mecanismos farmacológicos del aceite esencial de lavanda ( Lavandula angustifolia ) en los objetivos del sistema nervioso central.
  • Manayi A, Vazirian M, Saeidnia S. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev. 2015;9(17):63-72. doi:10.4103/0973-7847.156353
  • Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):66-86. doi: 10.1078/094471103321648692. PMID: 12622467.
  • Zuo W, Yan F, Zhang B, Li J, Mei D. Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases. Aging Dis. 2017;8(6):812-826. Published 2017 Dec 1. doi:10.14336/AD.2017.0615
  • Aziz TA, Hussain SA, Mahwi TO, Ahmed ZA, Rahman HS, Rasedee A. The efficacy and safety of Ginkgo biloba extract as an adjuvant in type 2 diabetes mellitus patients ineffectively managed with metformin: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Drug Des Devel Ther. 2018;12:735-742. Published 2018 Apr 5. doi:10.2147/DDDT.S157113
  • Zhang L, Mao W, Guo X, et al. Ginkgo biloba Extract for Patients with Early Diabetic Nephropathy: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:689142. doi:10.1155/2013/689142
  • Hashiguchi M, Ohta Y, Shimizu M, Maruyama J, Mochizuki M. Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. J Pharm Health Care Sci. 2015;1:14. Published 2015 Apr 10. doi:10.1186/s40780-015-0014-7
  • Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016;5(1):148. Published 2016 Sep 2. doi:10.1186/s13643-016-0325-2
  • Grube B, Walper A, Wheatley D. St. John’s Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin. Adv Ther. 1999 Jul-Aug;16(4):177-86. PMID: 10623319.
  • McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.
  • Nath SS, Pandey C, Roy D. A near fatal case of high dose peppermint oil ingestion- Lessons learnt. Indian J Anaesth. 2012;56(6):582-584. doi:10.4103/0019-5049.104585

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.