6 myrkyllistä suhdetyyppiä, joita tulisi välttää
Puhutaan myrkyllisistä suhteista. Epäilemättä sinulla on jo ajatus siitä, mitä suhdetyyppiä tulisi välttää. On jopa mahdollista, että olet kokenut enemmän kuin yhden sellaisen elämäsi aikana, joten tiedät minkälainen valtava henkinen kulutus ja taakka se on terveydellesi.
Kaikesta huolimatta, myrkyllisten suhteiden kanssa tapahtuu aina oudosti: tiedät mitä ne ovat, mutta et näe sitä kun olet itse sellaisessa. Miksi et? Olet henkisesti liian osallisena. Rakkaus ja tunteet on kuin pitäisi silmälappuja, jotka estävät näkemästä tilanteen oikean laidan.
6 myrkyllistä suhdetyyppiä
Sen vuoksi kirjoitan, mitkä ovat kuusi myrkyllistä suhdetyyppiä, jotka jokaisen tulisi pystyä tunnistamaan pystyäkseen välttämään niitä ja asettamaan rajat suojellakseen itseään. Meidän tulisi myös huomioida, että kun puhumme tällaisesta ongelmasta, emme puhu ainoastaan romanttisista suhteista: sinulla voi olla myrkyllisiä ystäviä ja jopa myrkyllisiä perheenjäseniä.
1. Suhteet, joissa vain yksi henkilö on vallassa
Joskus on helpompaa antaa hetken viedä, ja antaa kumppanin tehdä tärkeät päätökset – hän saa olla vastuussa siitä mitä sinä teet. Uskot, että hän pitää huolta sinusta. Mutta etene varauksella. Jos annat toisen olla vallassa koko ajan, tulee päivä jolloin hän alkaa tehdä kaikki päätökset puolestasi.
Älä anna tämän tapahtua, on kyse sitten suhteesta kumppanin kanssa tai ystävän kanssa. Sinulla tulisi aina olla tasapaino etujen ja henkilökohtaisten sijoitusten kanssa. Heti, kun toinen teistä alkaa tekemään enemmän kuin toinen, tai aloittaa tekemään päätöksiä molempien puolesta, ongelmat voivat alkaa syntyä.
2. Ihmiset, jotka eivät ota sinun tarpeitasi huomioon
“Näin on minusta parempi – tämä on mistä minä pidän – tarvitsen – toivon, että sinä…” Ihmiset, jotka toistuvasti unohtavat että suhteessa on toinenkin osapuoli jolla on mielipiteitä ja tarpeita, voivat epäilemättä olla kaikista vahingollisimpia persoonallisuustyyppejä, tämän johtaessa klassiseen esimerkkiin myrkyllisestä suhteesta.
He, jotka ovat kykenemättömiä näkemään oman pienen maailmansa ulkopuolelle, eivät voi koskaan tarjota sitä kunnioitusta jota ansaitset. Muista tämä!
3. He, joihin ei voi luottaa
Ihmiset, joilta puuttuu luottamus tai ymmärrys, heiltä puuttuu myös henkinen avoimuus näyttää toiselle kunnioitusta, myötätuntoa ja empatiaa. Suhteet, jotka on rakennettu epäluottamuksessa, tulevat aina olemaan täynnä mustasukkaisuutta ja väärinkäsityksiä jotka ilmenevät ainaisena riitelynä, ja mikä lopulta kuluttaa itsetuntosi päivä toisensa jälkeen. Se on noidankehä, eikä siinä kannata pysyä.
4. Pakkoon perustuvat suhteet
“Kaiken sen jälkeen mitä olen tehnyt sinulle, sinä kieltäydyt nyt tekemästä tämän minulle?” “Jos rakastaisit minua oikeasti, olisit minun kanssani juuri nyt – joten sinä varmasti vihaat minua.” Jos olet koskaan kuullut vastaavaa lausetta, epäilemättä tiedät miten kauhealta se tuntuu, kuinka paljon sattuu kuulla nuo sanat sellaisen suusta jonka pitäisi rakastaa sinua.
Mutta älä mene lankaan. Ihmiset, jotka luottavat manipulaatioon ja pakkoon, jotka käyttävät yllä mainittuja tekniikoita käyttääkseen suhdetta hyväkseen, eivät oikeasti tunne rakkautta eivätkä he kunnioita tai ymmärrä sinua. Se on selvä merkki myrkyllisestä suhteesta.
5. Valheisiin perustuvat suhteet
Jotkut ihmiset valehtelevat patologiseen tapaan. He tekevät niin saavuttaakseen tavoitteensa, kontrolloidakseen täydellisesti ympärilleen rakentamaansa maailmaa ja pitääkseen aina yliotteen suhteissaan jotka perustuvat petokseen.
He saattavat sanoa, että rakastavat sinua, että olet parasta mitä heidän elämässään on tapahtunut. Mutta he näyttävät kaikkea muuta kuin tuota rakkautta, he käyttäytyvät vahingoittaen ja nöyryyttäen sinua, jättäen sinut jälkeen. Heidän valheensa paljastuvat lopulta ja saatat antaa anteeksi joitakin niistä. Mutta pitkällä aikavälillä tuhoudut sisältä päin. Älä anna tämän tapahtua sinulle.
6. Uhriutumiseen perustuvat suhteet
Tämä on hyvin yleinen myrkyllinen suhde, sekä romanttisen kumppanin että perheenjäsenen kanssa. Näyttelemällä uhria henkilö voi vaatia paljon hyötyjä – esimerkiksi voittamalla huomiosi takaisin tai tekemällä sinut syyllisyydentuntoiseksi ja näin vahvistaa dominoivaa asemaansa.
“Jätät minut aina kun tarvitsen sinua eniten.” “Tänä viikonloppuna olen ollut kipeä etkä ole edes soittanut – selvästikin sinulla on muita asioita etusijalla.” Jos olet käynyt läpi tälläisen tilanteen, tiedät miten kipeää nuo tunteet tekevät ja kuinka ne synnyttävät sekoituksen vihaa, häpeää ja pelkoa.
Yhteenvetona, tiedämme kaikki, että myrkyllisiä suhteita on olemassa ja silti ne ovat hyvin yleisiä. Miten voit parhaiten puolustautua tämänkaltaiselta käytökseltä ja välttää myrkyllistä suhdetyyppiä?
Pidä huoli, että asetat selkeät rajat itsellesi. Artikuloi mitkä ovat tarpeesi ja miten paljon toinen henkilö voi sinulta odottaa. Hänen tulee ymmärtää, että rakkauttasi ei voi pakottaa sinulta, etkä laita hänen tarpeitaan aina omasi edelle. Rakkautta on kunnioitus ja ymmärrys.
Jos huomaat joitakin näistä piirteistä suhteessasi ja kumppanisi silti käyttäytyy samalla tavalla, ehkä olisi hyvä ottaa hieman etäisyyttä välillenne. Tee se oman fyysisen ja henkisen terveyden vuoksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Howard, L. M., Trevillion, K., & Agnew-Davies, R. (2010). Domestic violence and mental health. International Review of Psychiatry. https://doi.org/10.3109/09540261.2010.512283
- Leoni, J. (2016). Domestic violence and abuse. SecEd. https://doi.org/10.12968/sece.2016.9.4
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.