6 monelle yllättävää syytä niskakipuun
On olemassa monta syytä niskakipuun. Niskakipu on epämukava oire, joka syntyy yleensä lihasten supistumisesta tällä alueella. Se alkaa voimakkaalla jännityksen ja jäykkyyden tuntemuksella, joka tekee monelle tavallisesta pään liikuttamisestakin vaikeaa arjen askareissa.
Ilmiö on tavallinen istuma-asentoon painottuvaa elämää viettävillä, mutta sitä voi kehittyä myös niille, jotka tekevät töitä toimistossa tai joiden aktiviteetit vaativat paljon voimankäyttöä.
Vaikka vaiva ei olekaan vakava, ja vaikka sitä yleensä ilmenee vain hetkittäin, on tärkeää tunnistaa niskakivun syyt, jotta sitä voidaan torjua ja jotta muita komplikaatioita voidaan välttää.
Koska moni ei tiedä mitkä kaikki asiat niskakipua voivat aiheuttaa, haluamme nyt jakaa kuusi tavallisinta syytä niskapkipuun. Tunnistatko näitä asioita omasta arjestasi?
6 arkipäiväistä syytä niskakipuun, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi
1. Liikaa tietokoneen ääressä
Kärsitkö niskakivusta silloin, kun olet viettänyt paljon aikaa tietokoneen ääressä? Jos näin on, voi olla että istut huonossa ryhdissä.
Alueen lihakset väsyvät ja jännittyvät, ja näin käy etenkin silloin, kun olet samassa asennossa pitkään.
Suosituksia
- Pidä ryhtisi hyvänä istuessasi, ja lisäksi pidä aina silloin tällöin taukoja ja venyttele.
- Nosta tietokoneen ruutua sellaiselle korkeudelle, joka ei vaadi niskan koukistamista.
2. Mobiililaitteiden käyttö väärin
Yksi syy siihen, että kovin monella on nykyisin niskakipuja, johtuu liiallisesta mobiililaitteiden käytöstä.
Puhelimia ja tabletteja tuijotettaessa pitkiä aikoja keho, ja etenkin niska ja hartiat, ovat monesti huonossa asennossa.
Tämä tuloksena niskan lihakset jännittyvät.
Suosituksia
- Rajoita tällaisten laitteiden käyttöä niin paljon kuin mahdollista.
- Jos et voi olla käyttämättä niitä, varmista että asentosi on hyvä, eli ettet koukista niskaasi liikaa.
- Venyttele välillä vähentääksesi jännitystä.
3. Huono asento nukkuessa
Hyvä uni mahdollistaa lihasten rentoutumisen ja seuraavaan päivään valmistautumisen. Mutta jos asentosi on huono nukkuessasi, on hyvin todennäköistä että niskan ja selän kipu lisääntyy.
Suosituksia
- Ota huomioon, että näiden ongelmien hoitamiseksi niskan tulisi olla samassa linjassa selkärangan kanssa, huolimatta siitä nukutko kyljelläsi, vatsallasi vai selälläsi.
- Pääsi ei tulisi olla liian korkealla, sillä tämä lisää vammojen mahdollisuutta niskan alueella.
4. Liian painava reppu tai laukku
Ole varovainen tämänkin asian kanssa, sillä vaikka reput ja laukut ovat arkipäivää, niiden huono käyttö voi aiheuttaa niskakipua.
Liika paino tai huono kantotapa voi haitata tämän alueen lihaksia.
Suosituksia
- Vältä laukkujen pakkaamista liian painaviksi etenkin silloin, jos joudut kantamaan niitä pidemmän aikaa.
- Älä kanna reppua vain toisella olkapäällä.
- Rajoita paino 10 %:iin kehosi painosta – etenkin lapsilla tämä on tärkeää.
5. Tupakointi
Tupakan myrkyt eivät vaikuta haitallisesti vain keuhkoihisi sekä sydämeen ja verisuoniin, vaan ajan kuluessa ne häiritsevät myös lihasten toimintaa.
Ne estävät lihasten hapettumista sekä lisäävät nesteytyksen puutetta ja lihaskipua.
Myrkkyjen kertyminen kehoon voi heikentää selän välilevyjä. Tämä lisää välilevyn tyrän, niskan jäykkyyden sekä lihasten ja nivelten ongelmien riskiä.
Suosituksia
- Yritä lopettaa tupakointi niin pian kuin mahdollista!
- Hankkiudu eroon niistä myrkyistä, jotka ovat jo päässeet kertymään kehoosi.
- Vältä itsesi altistamista tupakansavulle.
6. Vatsalihasliikkeiden tekeminen väärin
Ei voida kieltää sitä, etteikö vatsalihasliikkeillä olisi monet hyödyt kehon hyvinvoinnille. Mutta jos ne tehdään väärin, tuloksena voi olla kipua selässä ja niskassa.
Vaikka ensin et tätä kipua kenties huomaakaan, niskaa ympäröivät lihakset voivat kärsiä siitä, että kyseiselle alueelle kohdistetaan voimaa.
Suosituksia
- Kohdista voima vatsalihaksiisi, ei siis niskaan.
- Pidä katse ylöspäin suunnattuna. Jätä tilaa leuan ja rinnan välille.
Etsitkö syytä niskakipuun? Jos vastaat myöntävästi, kenties syynä on jokin näistä arjen tottumuksista. Yritä tehdä tarvittavat muutokset vähentääksesi kipua, ja lisäksi kokeile liikuntaa, jotta voisit voimistaa ja tukea tätä aluetta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Croft, P. R., Lewis, M., Papageorgiou, A. C., Thomas, E., Jayson, M. I. V., Macfarlane, G. J., & Silman, A. J. (2001). Risk factors for neck pain: A longitudinal study in the general population. Pain. https://doi.org/10.1016/S0304-3959(01)00334-7
- Falla, D., Jull, G., Russell, T., Vicenzino, B., & Hodges, P. (2007). Effect of Neck Exercise on Sitting Posture in Patients With Chronic Neck Pain. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20060009
- Gitkind, A. I., & Gritsenko, K. (2017). Neck pain. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_119
- Gross, A., Forget, M., St George, K., Fraser, M. M., Graham, N., Perry, L., … Brunarski, D. (2012). Patient education for neck pain. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005106.pub4
- Gross, A., Kay, T. M., Paquin, J. P., Blanchette, S., Lalonde, P., Christie, T., … Santaguida, P. L. (2015). Exercises for mechanical neck disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004250.pub5
- Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
- Sihawong, R., Janwantanakul, P., Sitthipornvorakul, E., & Pensri, P. (2011). Exercise therapy for office workers with nonspecific neck pain: A systematic review. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2010.11.005
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.