6 merkkiä sappirakon tulehduksesta

Tiedätkö, miten sappirakon tulehdus oireilee? Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää sappirakon toiminnasta ja siitä, miten sen tulehdus voi ilmetä.
6 merkkiä sappirakon tulehduksesta

Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2018

Sappirakko on pieni elin, jonka olemassaolosta monet eivät välttämättä edes tiedä. Sappirakko on tärkeä osa elimistön toimintaa, sillä se varastoi sappea ja auttaa ruuansulatusta toimimaan normaalisti.

Maksa erittää sappinestettä, ja sappirakko toimii nesteen tilapäisenä säiliönä. Sappirakosta sappineste kulkeutuu sappirakon tiehyttä pitkin sapenjohtimeen. Sapenjohdin puolestaan vie sappinestettä sappirakosta ja myös suoraan maksasta ohutsuoleen.

Naiset kokevat miehiä enemmän ongelmia sappirakon toiminnassa kuin miehet. Alla kerromme sinulle viisi sappirakon tulehduksen oiretta, jotta osaat tunnistaa ne ajoissa.

Mitä sappirakko tekee ja mihin sitä tarvitaan?

  • Tämä pieni päärynänmuotoinen sisäelin sijaitsee vatsan oikealla puolella, aivan maksan alapuolella. Sappirakko on pussimainen elin, joka varastoi sapen sen jälkeen, kun se on kulkenut maksan läpi. Sappirakko johtaa suolistossa sijaitsevaan ohutsuoleen.
  • Sappirakkoon varastoitu sappi on tärkeää ruuansulatuksen toiminnan kannalta, sillä se hajottaa ruuan sisältämää rasvaa. Tämä auttaa ruuansulatusta imeyttämään ruuan ja polttamaan rasvaa.
  • Sappirakon tulehdus on yleisempi naisilla kuin miehillä ja etenkin niillä yksilöillä, jotka kärsivät ylipainosta tai ruuansulatuksen ongelmista sekä korkeista kolesteroliarvoista.
  • Sappikivet ovat yleisin sappirakon tulehduksen aiheuttaja.

Sappirakon tulehduksen oireet

1. Turvotus ja ilmavaivat

sappirakko2

Sappirakko toimii osana ruuansulatusta. Jos sapen kiertäminen estyy jostakin syystä, sappirakko täyttyy, tukkeutuu ja voi tulehtua. Sappirakon tulehdus voi myös hidastaa ruuansulatusta ja aiheuttaa turvotusta, pingotusta ja painavan tunteen mahassa.

Ilmavaivat ja röyhtäily ovat normaali ilmiö, mutta jos huomaat ilman kertymisen mahaan lisääntyneen ja pahentuneen, kannattaa oireita pitää silmällä. Etenkin raskaan ruokailun jälkeinen turvotus ja ilmavaivat ovat yleinen vaiva ja voivat jatkua muutaman päivän – jos kärsit näistä vaivoista yli kymmenen peräkkäisen päivän ajan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja lähteä selvittämään, mistä oireet johtuvat.

2. Pahoinvointi ja huimaus

 

sappirakon tulehdus voi aiheuttaa huimausta

Pysähdy hetkeksi miettimään, millaiseksi tunnet olosi puolenpäivän aikaan, noin kaksi tuntia siitä, kun nautit aamiaisen. Tähän aikaan aamiaisen sulaminen on yleensä tullut päätökseen. Jos tunnet olosi heikoksi, pahoinvoivaksi tai kärsit huimauksesta, aseta käsi vatsallesi. Tuntuuko se kovalta? Jos painat mahaa, röyhtäisetkö helposti?

Jos ruuansualtuksesi vaivaa sinua päivittäin, ja kärsit pahoinvoinnista ja huimauksesta, on mahdollista, että kyseessä on sappirakon tulehdus.

3. Kovat kivut selässä, vatsassa ja oikeassa käsivarressa

 

sappirakon tulehdus voi aiheuttaa selkäkipua

Selkä-, vatsa- ja käsikivut ovat yleisiä sappirakon tulehduksen oireita. Vatsa tuntuu kivuliaan painavalta, ja selän oikealla puolella tuntuu kipua, joka säteilee oikeaan käsivarteen. Muista, että sappirakko sijaitsee vatsan oikealla puolella maksan vieressä. Jos sappirakko tulehtuu, se vaikuttaa koko vatsan alueella ja sen kipuilua ei voi olla huomaamatta.

Sappikiviä syntyy, kun sapen aineosat alkavat kiteytyä sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Lihavuus ja sappirakon tyhjenemishäiriöt lisäävät kivien muodostumista. Sappikivet oireilevat yleensä äkillisellä ylävatsakivulla, joka tuntuu oikean kylkikaaren seudulla tai keskellä ylävatsaa. Kipu saattaa säteillä yläselkään oikean lapaluun seutuun.

Potilaan on usein vaikea löytää sopivaa asentoa ja saattaa esiintyä pahoinvointia. Kipu rauhoittuu yleensä itsestään 3-6 tunnin kuluttua.

4. Pidä silmällä virtsan ja ulosteen väriä

sappirakon tulehdus voi aiheuttaa ongelmia vessassa

 

Kehosta poistuvia aineksia tarkkailemalla voi huomata muutokset elimistön toiminnassa nopeasti. Jos virtsa on väriltään hyvin vaaleaa ja uloste harmahtavaa ja löysää, voi sinulla olla sappirakko-ongelmia. Liian vähäinen sapen määrä vaikuttaa siihen, miltä uloste ja virtsa näyttävät. Sappirakon tulehdus oireilee usein myös toistuvina ripulikohtauksina.

5. Kuume ja pahanhajuinen hengitys

 

sappirakon tulehdus voi aiheuttaa kuumetta

Jos huomaat yhtäkkiä pahan tai oudon maun suussasi, joka ilmestyy ilman mitään näkyvää syytä, tarkkaile tätä oiretta. Jos outo maku suussa jatkuu yli kymmenen päivää, juttele asiasta lääkärillesi, etenkin silloin jos kärsit kuumeilusta aamuisin. Pidä kaikkia oireita silmällä, jotta voit raportoida niistä lääkärillesi tarpeen vaatiessa.

6. Keltatauti

Onko ihossasi tai silmämunissasi oudon kellertävä sävy? Jos huomaat kellertymistä, varaa viipymättä aika lääkäriin, sillä keltatauti on vakava tila, joka tulee hoitaa mahdollisimman nopeasti. Jos sappea kertyy maksaan, se voi pahimmillaan johtaa sisäiseen verenvuotoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.