6 luonnollista tapaa parantaa kilpirauhasen toimintaa
Kilpirauhanen on suhteellisen pieni, perhosen muotoinen elin kaulan etupuolella. Sen tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hormonaalisten sekä aineenvaihdunta- ja kasvuprosessien säätely.
Kilpirauhanen sisältää proteiinia nimeltä tyreoglobuliini. Se toimii jodin kanssa hormonierityksen stimuloimisessa, mikä mahdollistaa elinten, kudosten ja solujen optimaalisen toiminnan.
Lisäksi kilpirauhanen osallistuu proteiinisynteesiin, solujen hapensaantiin ja muihin tärkeisiin tehtäviin, jotka pitävät meidät terveinä.
Kuten muut elimet, kilpirauhanenkin altistuu kuitenkin monille eri tekijöille, jotka voivat saada sen epätasapainoon. Luonnollisestikin tämä voi aiheuttaa ongelmia sen toiminnassa. Tämä ei johda ainoastaan erilaisiin muutoksiin elimistössä, vaan voi ajan myötä aiheuttaa myös vakavia sairauksia.
Tästä syystä sinun tulisi aina pyrkiä suojelemaan kilpirauhastasi, erityisesti antamalla sille niitä ravintoaineita, joita se tarvitsee pysyäkseen terveenä.
Paranna kilpirauhasen toimintaa luonnollisesti
Tänään hyödynnämme tilaisuuden ja jaamme kanssasi 6 hyvää tapaa parantaa kilpirauhasen toimintaa luonnollisesti.
1. Lisää jodia ruokavalioosi
Jodin puute on kilpirauhasen vajaatoiminnan, eli kilpirauhashormonien vähäisyyden, tavallisin syy.
Elimistö ei pysty tuottamaan sitä itse. Tästä syystä on tärkeää varmistaa, että saat sitä riittävästi syömistäsi ruoista.
Tässä joitakin jodipitoisia ruoka-aineita:
- Kananmunat
- Äyriäiset
- Rasvainen kala
- Juusto
- Pöytäsuola
Pöytäsuolaa on nautittava kohtuudella. Sen liiallinen syöminen voi nimittäin aiheuttaa ongelmia.
Haluatko tietää lisää? Paranna kilpirauhasen toimintaa jodia sisältävillä juomilla
2. Lisää seleenin määrää
Seleeni on yksi tärkeimmistä hivenaineista, joilla voi olla positiivinen vaikutus kilpirauhasongelmien hoidossa.
Se kontrolloi stressiä ja auttaa myrkkyjen poistamisessa. Lisäksi se auttaa säätelemään hormonien toimintaa.
Seleeni koostuu proteiineista, jotka auttavat säätelemään aineenvaihduntatoimintoja ja niitä mekanismeja, jotka vastaavat ruoan muuttamisesta energiaksi.
Joitakin luonnollisia seleenin lähteitä ovat:
- Pähkinät
- Pellavan- ja auringonkukansiemenet
- Kananmunat
- Jogurtti
- Sienet
3. Syö enemmän sinkkiä
Alhaiset sinkkitasot on yhdistetty kahden tavallisimman kilpirauhasongelman syntyyn: kilpirauhasen vajaatoimintaan ja liikatoimintaan.
Kilpirauhasen epätasapaino, johtui se sitten liiallisesta tai liian vähäisestä hormonien tuotannosta, laukaisee joukon negatiivisia reaktioita koko elimistössä.
Tätä tärkeää hivenainetta esiintyy luontaisesti monissa ruoissa. Sitä voi kuitenkin saada myös lisäravinteena.
Sinkin tärkeimmät lähteet ovat:
- Vähärasvainen naudanliha
- Osterit
- Sianliha
- Kana
- Pinaatti
- Siemenet ja pähkinät
- Tumma suklaa
- Saksanpähkinät
4. Muista magnesium
Yksi erittäin tärkeä aine kilpirauhasen hyvän toiminnan kannalta on magnesium. Se on hivenaine, joka ei imeydy helposti ja jolla on oma tehtävänsä monissa elimistön järjestelmissä.
Elimistösi tarvitsee sitä jodin muuttamiseksi kilpirauhashormoneiksi. Tästä syystä magnesiumin syöminen on avaintekijä kaikenlaisten komplikaatioiden välttämisessä.
Magnesiumia saa magnesiumöljystä. Sitä löytyy myös ruoista kuten:
- Sokerimaissi
- Avokadot
- Banaanit
- Pinaatti
- Rusinat
5. Käytä kookosöljyä
Yksi tai kaksi ruokalusikallista kookosöljyä päivittäin voi auttaa parantamaan kilpirauhasen toimintaa. Kookosöljyn keskipitkät rasvahapot nimittäin tukevat aineenvaihduntaa.
Runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja sisältävä kookos on täydellinen ruoka-aine epätasapainossa olevan kilpirauhasen aiheuttamien vaikutusten ehkäisemisessä.
Vaikka kookosöljyn terveysvaikutusten varmistamiseksi tarvitaankin vielä lisätutkimuksia, jotkut asiantuntijat neuvovat lisäämään sitä ruokavalioon kilpirauhashoitojen oheen.
Käy lukemassa: Mitä kookosöljy voi tehdä hiuksillesi
6. Vältä stressiä
Lopuksi, jatkuva altistuminen stressille edistää omalta osaltaan merkittävästi kilpirauhasen toiminnan häiriöitä.
Stressi tuntuu vaikuttavan aluksi vain mielialaan. Ajan myötä se kuitenkin laukaisee ketjun kemiallisia reaktioita, jotka vaikuttavat terveyteen. Tämä johtuu siitä, että se lisää kortisolin tuotantoa. Se on aine, joka estää kilpirauhashormonien pääsyn soluihin.
Oletko huolissasi kilpirauhasesi terveydestä? Ota nämä tavat osaksi elämääsi. Muista lisäksi käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa tarkemmissa tutkimuksissa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pardo Calderón, S. G. (2016). El uso de plantas medicinales en las enfermedades de la glándula tiroides (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/17969/1/BCIEQ-T-0162%20Pardo%20Calder%c3%b3n%20Steven%20Gregorio.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.