6 aamuista virhettä, jotka ehkäisevät laihtumista

Aamiaisen väliinjättäminen tai epäterveellisten ruokien nauttiminen voivat estää sinua saavuttamasta ihannepainoasi. 
6 aamuista virhettä, jotka ehkäisevät laihtumista
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että saatat helposti tehdä näitä kuutta aamuista virhettä, jotka estävät sinua laihtumasta? Ehkä syöt terveellisesti ja liikut, mutta et syö aamiaista tai valikoit vääriä ruokia aamulla nautittavaksi.

Aamiainen on kiistatta päivän tärkein ateria, sillä se aloittaa ruuansulatusprosessin ja aineenvaihdunnan, ja se antaa energiaa koko päivän ajalle. Jokaisen laihduttajan tulisi tarkastella sitä, mitä he nauttivat aamuisin, etenkin jos laihtuminen ei tunnu jostain syystä onnistuvan – syy tähän saattaa piillä aamiaisessa tai sen puutteessa.

Monet eivät välttämättä osaa yhdistää laihtumisen menestystä aamiaiseen, mutta se mitä suuhusi laitat heräämisen jälkeen vaikuttaa pitkälti energiatasoon ja aineenvaihduntaan koko päivän ajan.

Yksi suurimmista laihtumista hidastavista tekijöistä voi olla se, mitä syömme aamuisin. Aamupalan skippaaminen tai epäterveellisten ruokien syöminen aamulla voi hidastaa laihtumista, vaikka söisit muutoin terveellisesti ja liikkuisit riittävästi.

Tästä syystä on tärkeää tietää mitkä virheet voivat olla laihtumisen esteenä, näin voit välttää niitä ja varmistaa, että sekä ruokavaliosi että liikuntasuunnitelmasi tuo sinulle parhaat mahdolliset tulokset.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle 6 pahinta aamuista virhettä, jotka voivat estää laihtumisen.

1. Torkuttaminen

torkuttaminen

 

Moni torkuttaa lähes joka päivä, sillä ajatus unien jatkamisesta 5-10 ylimääräisen minuutin ajan tuntuu lohdulliselta. Moni kokee, että unien jatkaminen vielä hetken verran takaa sen, että olemme energisempiä ja aktiivisempia päivällä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä tutkimusten mukaan torkuttaminen tekee olon entistä väsyneemmäksi ja kellon soidessa aamulla kannattaa nousta saman tien, eikä jäädä sänkyyn köllimään.

Torkuttaminen ei myöskään tee hyvää laihdutustavoitteillesi, sillä sängyssä vietetyt ylimääräiset minuutit voisi käyttää paremminkin: joko terveellisen aamiaisen valmistuksessa tai liikuntaa harrastaen.

Mikäli haluat tehostaa laihtumista, on suositeltavaa herätä 15 minuuttia tavallista aikaisemmin. Näin voit varata aikaa terveelliselle aamiaiselle tai venyttelylle ja liikkumiselle, mikä tehostaa aineenvaihduntaa ja saa olon energiseksi.

Tämän lisäksi on tärkeää nukkua vähintään 7 tuntia yhtäjaksoisesti joka yö. Tutkimusten mukaan unettomuudesta kärsivät ihmiset kärsivät hyvin nukkuvia useammin ylipainosta.

2. Nestepuutos

Tämä on yksi yleisimmistä virheistä, joka on helppo jättää huomioimatta. Ikävä kyllä se on myös yksi niistä virheistä, jolla on suurin negatiivinen vaikutus.

Unen aikana elimistö hyödyntää nesteitä moniin eri tarkoituksiin ja elimistö ehtii kuivua, tästä syystä nesteytys on erityisen tärkeää aamuisin.

Nauttimalla reilun annoksen vettä heti herättyäsi nesteytät kehoa ja varmistat, että aineenvaihdunta lähtee kunnolla käyntiin. Voit tehostaa veden vaikutuksia lisäämällä tilkan sitruunamehua tai jotakin puhdistavaa kasvista veden joukkoon.

3. Epäterveellinen aamiainen

niukka lounas

 

On tärkeää varata riittävästi aikaa terveellisen, monipuolisen aamiaisen nauttimiseen. Huonosti suunniteltu tai hätäinen aamiainen johtaa usein laihtumisen hidastumiseen, jolloin jäät tavoitteestasi.

Päivän ensimmäinen ateria tulee suunnitella tarkoin, sillä se vaikuttaa siihen, miten aineenvaihduntasi toimii koko päivän ajan. Hyvästä aamiaisesta saa myös runsaasti energiaa.

Älä korvaa aamiaista pelkällä kahvikupillisella tai epäterveellisellä croissantilla, sillä tämä johtaa aineenvaihdunnan hidastumiseen. Aamiaisesta tulisi saada neljännes eli 25 % koko päivän kaloritarpeista, älä siis koskaan jätä aamiaista väliin ja uskottele itsellesi, että se auttaa sinua laihtumaan.

Aamiaisen tulisi sisältää proteiinia, kuitua ja hiilihydraatteja. Lisäksi olisi hyvä saada antioksidantteja ja Omega-3 -rasvoja.

4. Aamiaisen huono ajoitus

Se, mihin aikaan syöt aamiaisen, vaikuttaa pitkälti ravinnon antamiin terveysvaikutuksiin sekä aineenvaihduntaan.

Jos syöt aamiaisen liian myöhään, aktivoituvat nälkähormonit liiallisesti ja päädyt helposti tekemään huonoja päätöksiä ruuan suhteen: saatat napostella epäterveellisesti tai syödä turhan runsaan lounaan nälissäsi.

Aamiaisen huono ajoitus voi myös hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin kaloreiden ja rasvan palaminen hidastuu.

5. Epäterveellisten välipalojen syöminen

vältä näitä kuutta aamuista virhettä: älä syö kakkua sängyssä

Pitääksesi aineenvaihdunnan aktiivisena ja välttääksesi liiallisen väsymyksen aamuisin, on suositeltavaa syödä välipala ennen lounasta. 

Pieni välipala antaa keholle energiaa ja ravinteita, ja jaksat tehdä töitä lounaaseen asti energisenä.

Ongelma syntyy tapauksissa, joissa nälkä yllättää ennen lounasta, eikä saatavilla ole terveellisiä välipaloja ja päädyt syömään herkkuja tai epäterveellisiä ruokia, jotka sisältävät turhan paljon kaloreita.

  • Vältä leipää, paistettuja ruokia ja kermaisia, kaloripitoisia juomia.
  • Suosi hedelmiä ja pähkinöitä: pidä aina pussi pähkinöitä ja hedelmiä työpöydällä – näin voit nälän iskiessä tarttua terveelliseen välipalaan.

6. Töissä stressaantuminen

Päivän ensimmäiset tunnit töissä voivat tuntua stressaavilta, kun sähköposti on täynnä ja hoidat tärkeitä tehtäviä. To do -lista on usein päivän alussa suuri ja saatat stressaantua siitä tiedosta, että päivästä on tulossa kiireinen.

Stressiin tulee suhtautua viileästi ja varmasti, eikä paniikille saa antaa valtaa, sillä tämä voi johtaa painonnousuun. On tärkeää, että osaat suhtautua stressiin oikealla tavalla, sillä muutoin laihdutuskuurisi on vaarassa.

  • Stressaantuneena elimistö vapauttaa stressihormoni kortisolia. Kortisoli on tarpeellinen hormoni todellisissa vaaratilanteissa, mutta pitkään jatkunut stressi johtaa kohonneeseen kortisolitasoon, mikä voi vaikuttaa mielialaan ja aineenvaihduntaan.
  • Jatkuva kortisolille altistuminen johtaa rasvakudoksen kertymiseen elimistöön, etenkin vatsan seudulla.

Tunnustatko, että sinäkin toistat näitä kuutta aamuista virhettä, tai joitakin niistä? Jos tiedät sortuvasi näihin virheisiin, yritä muuttaa käyttäytymistäsi – näin varmistat, ettet hidasta laihtumista.

Terveelliset elintavat, etenkin terveellinen ravinto ja fyysinen rasitus ovat paras tie pysyvään painonpudotukseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Stookey JD, Constant F, Popkin BM, Gardner CD. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring). 2008 Nov;16(11):2481-8.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.