5 vältettävää juomaa ja niille vaihtoehdot

· heinäkuu 5, 2015

Tunnetko jo sokeroitujen, hiilihapotettujen energiajuomien ja mehupohjaisten juomien vaikutukset? Monet ihmiset juovat niitä päivittäin tietämättä niiden vaaroja terveydelle.

Tässä artikkelissa esittelemme viisi vältettävää juomaa sekä niiden luonnolliset ja terveelliset vaihtoehdot, joilla saat samat hyödyt ilman negatiivisia terveysvaikutteita.

Sokeroidut juomat

Valkoinen sokeri ei sisällä lainkaan ravinteita ja monet ravintoasiantuntijat pitävätkin sitä tänä päivänä myrkkynä. Se sisältää niin kutsuttuja tyhjiä kaloreita, jotka ovat syypäitä lihomiseen ja osallistuvat kakkostyypin diabeteksen syntyyn sekä hampaiden tuhoamiseen. Valkoinen sokeri myös hapottaa veresi ja riisuu kehon mineraaleista. Kalsium menettää voimansa, jolloin hampaat ja luut heikentyvät.

Terveellisempiä vaihtoehtoja valkoiselle sokerille:

  • Tumma sokeri
  • Hunaja
  • Melassi
  • Vaahterasiirappi
  • Agavesiirappi
  • Täysjyvämelassi (riisi, ohra, jne.)
  • Hedelmäsiirappi (omena, päärynä, jne.)

Kevytjuomat

Kevytjuomat voivat olla vaarallisempia kuin sokeroidut, sillä ne sisältävät useimmiten aspartaamia, joka on mahdollisesti karsinogeeni. Kaloreita näissä on vähemmän, mutta se ei tee niistä terveellisempiä.

Paras vaihtoehto tällä hetkellä on stevia. Tämä kasvi sisältää monia luonnollisia ominaisuuksia, ja on huomattavasti makeampi kuin sokeri eikä sisällä kaloreita. Sen ominaismaku muistuttaa hieman lakritsia, joka sopii moneen teehen. Mikäli pidät makua turhan järeänä, voit käyttää puhdistettua steviaa. Se ei sisällä luontaisia hyötyjä, muttei ole vaarallinenkaan.

stevia

Yksinkertainen, kevyt ja maukas vaihtoehto on stevialla makeutettu limonadi. Sekoita puristettua luomusitruuna veteen ja siivilöi. Lisää sitten haluttu määrä steviaa sekä halutessasi minttua.

Hiilihapotetut juomat

Hiilihapotetut juomat lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin Bostonin yliopiston tutkimuksen mukaan. Mikäli sinulla on sydänongelmia tai perheessäsi on esiintynyt sydänongelmia, vältä näitä juomia.

Ajan kuluessa näiden juomien suurkulutus voi aiheuttaa kroonisia sairauksia munuaisiin, sydämeen tai maksaan, kuten myös aineenvaihduntasairauksia.

Keinotekoiset mehut

Jokapäiväiseen elämään valmismehut eivät ole terveellinen vaihtoehto. Ne ovat silloin tällöin hyvä vaihtoehto edellämainituille juomille, mutta älä juo niitä päivittäin. Ne sisältävät huonolaatuisia hedelmiä, säilöntäaineita sekä usein lisättyjä sokereita. Jo maistamalla tuoretta ja keinotekoista mehua huomaat niiden mauissa eron.

Voit valita kaupasta puristetun täysmehun, johon ei ole lisätty sokereita, mutta parasta on valmistaa mehu itse. Tämä on kaikista vitamiini- ja mineraalipitoisin vaihtoehto ja voit valmistaa sen vaikkapa tehosekoittimessa. Kokeile eri vaihtoehtoja ja lisää joukkoon esimerkiksi minttua, inkivääriä, kanelia, yms.

mehu

Energiajuomat

Guaranaa ja colaa sekä muita stimulantteja sisältävät juomat voivat muuttaa biorytmejäsi ja vaikuttaa hermostoon. Varsinkin lasten on tärkeää välttää energiajuomia, etenkin mikäli he ovat muutenkin yliaktiivisia tai jos heillä on keskittymishäiriöitä.

Kahvi ja tee ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja terveydellesi. Mikäli kuitenkin kärsit unettomuudesta ja hermostuneisuudesta, vältä näitäkin etenkin keskipäivän jälkeen.

Voi olla vaikea uskoa, että parhaita energiajuomia ovat luonnolliset mehut. Voit lisätä niihin myös seuraavia ravintolisiä: