5 teetä paksusuolen puhdistukseen
Paksusuoli on tärkeä osa ruoansulatusjärjestelmää. Se on pitkä, ontto putki ruoansulatuskanavan loppuosassa, jossa elimistö muodostaa ja varastoi ulosteen. Tänään jaamme parhaat vinkit kotona tehtävään paksusuolen puhdistukseen – suolen puhdistus on suositeltavaa tehdä vähintään kahdesti vuodessa.
Paksusuoli on suurimmalla osalla selkärankaisista suoliston viimeinen osa, joka erottelee veden ja suolat kiinteästä jätteestä ennen jätteen poistamista elimistöstä.
Merkit, jotka kertovat olevan aika paksusuolen puhdistukseen
Oireet, jotka kertovat olevan aika paksusuolen puhditukseen, eivät yleensä jää huomaamatta. Tässä niistä joitakin:
- Päänsärky
- Pahanhajuinen hengitys
- Energianpuute ja väsymys
- Raskas tunne
- Suolen tulehdus
- Ummetus
- Painonnousu
Miksi paksusuoli pitäisi puhdistaa?
Elimistön pitäminen puhtaana ei ole ainoastaan vaihtoehto, vaan ensisijainen asia, sillä sieltä on poistettava myrkyt, huonosti sulanut ruoka, tyydyttyneet rasvat, virukset, loiset ja sienet. Suoli tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, jos sen haluaa toimivan kunnolla.
5 teetä paksusuolen puhdistukseen
1. Fenkolinsiementee
Fenkolinsiementeellä on ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan ruoansulatusjärjestelmää. Lääkärit suosittelevat sitä vatsan turvotukseen ja epämukavuuteen.
Ainekset
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 5 dl vettä
- 1 tl hunajaa
Valmistus
- Lämmitä vettä ja lisää fenkolinsiemenet.
- Anna kiehua hetki ja ota pois liedeltä.
- Kaada lasiin ja lisää hunaja.
- Anna hautua vielä 7 minuuttia ja juo.
Suosittelemme juomaan tätä teetä joka päivä lounaan jälkeen, sillä se edistää ruoansulatusta.
2. Timjamitee
Timjamilla on puhdistavia ominaisuuksia, jotka auttavat huuhtomaan pois suoleen jumiin jäänyttä jätettä. Se edistää myös ruoansulatusta sekä ehkäisee vatsakramppeja, ilmavaivoja ja mätääntyneiden ainesosien jäämistä suoleen. Tämä auttaa lievittämään ärtyvän suolen oireita.
Ainekset
- 1 rkl timjamia
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Keitä timjamia vedessä joitakin minuutteja.
- Ota sitten pois liedeltä ja anna hautua 7 minuuttia ennen juomista.
3. Kamomillankukkatee
Kamomillankukkateellä on tulehdusta rauhoittavia ja puhdistavia ominaisuuksia. Se lievittää tehokkaasti suolen epämukavuutta, painetta, ilmavaivoja ja ruoansulatushäiriöitä.
Kamomillalla on myös kouristusta ehkäiseviä ominaisuuksia ja se on lievästi sedatiivinen kasvi, joka rentouttaa suolen lihaksia. Se vähentää ruoansulatuskanavan ärsytystä ja kramppeja. Se on lisäksi antiseptinen, tulehdusta lievittävä, sieniä tuhoava ja antibakteerinen.
Ainekset
- Kourallinen kamomillankukkia
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Keitä vettä ja kamomillankukkia.
- Ota liesi pois päältä ja anna hautua 5 minuuttia.
- Suosittelemme juomaan tätä teetä ennen nukkumaanmenoa.
4. Minttutee
Minttutee rauhoittaa, edistää ruoansulatusta ja suoliston terveyttä, sekä auttaa ravintoaineiden imeytymisessä.
Mintunlehdet sisältävät runsaasti mentolia ja metyylisalisylaattia. Näillä kahdella aktiivisella ainesosalla on tehokkaita kouristuksia ehkäiseviä ja rauhoittavia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat vatsaan ja suoliston lihaksiin. Ne auttavat lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymään liittyviä oireita.
Ainekset
- 1 rkl mintunlehtiä
- 5 dl vettä
Valmistus
- Lämmitä vesi kiehuvaksi.
- Lisää mintunlehdet ja anna olla kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.
- Ota hella pois päältä ja anna hautua vielä 5 minuuttia.
- Suosittelemme juomaan yhden kupillisen tyhjään vatsaan ja toisen ennen nukkumaanmenoa.
5. Rohtopaatsamatee
Rohtopaatsama (Rhamnus purshiana) on laksatiivisia ominaisuuksia sisältävä kasvi. Se auttaa vahvistamaan suolen seinämän lihaksia, ehkäisten näin ummetusta.
Ainekset
- 1 rkl rohtopaatsaman runkoa
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Lämmitä vettä ja lisää sinne rohtopaatsama.
- Kun vesi kiehuu, poista liedeltä ja anna olla noin 5 minuuttia.
- Tämä tee on parasta juoda ennen nukkumaanmenoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Fonseca, R., & Lowe, E. (1976). Large intestine. Review (United Kingdom). https://doi.org/10.1080/08905767608593930 Louis, P., & Flint, H. J. (2009). Diversity, metabolism and microbial ecology of butyrate-producing bacteria from the human large intestine. FEMS Microbiology Letters. https://doi.org/10.1111/j.1574-6968.2009.01514.x Mowat, A. M., & Agace, W. W. (2014). Regional specialization within the intestinal immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri3738
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.