5 tapaa hoitaa närästys nopeasti
Vatsalaukussasi on luonnollisia happoja, jotka ovat vastuussa syömäsi ruoan pilkkomisesta osana ruoansulatusprosessia. Toinen vatsahappojen tehtävä on ehkäistä myrkyllisten tai pilaantuneiden ruokien aiheuttamia tartuntoja.
Liiallinen määrä happoja voi kuitenkin saada aikaan polttavaa tunnetta. Hapot kulkeutuvat vatsasta ruokatorveen ja voivat nousta jopa suuhun asti.
Ennen kuin puhumme eri tavoista hoitaa närästys, sinun on hyvä tietää, että sen yleisimmät aiheuttajat ovat:
- Huono tai yksipuolinen ruokavalio
- Liiallinen mausteisten ruokien syöminen.
- Stressi
- Liiallinen alkoholin kulutus.
Kuinka hoitaa närästys tehokkaasti
1. Ota närästyslääkettä
Närästyslääkkeiden pääasiallinen tehtävä on neutralisoida vatsahappoja ja antaa näin lyhytaikaista helpotusta.
Vaikka monia närästyslääkkeitä myydäänkin ilman reseptiä, niillä voi olla lieviä sivuvaikutuksia, jotka kyllä yleensä häviävät nopeasti. Tavallisimmat sivuvaikutukset ovat:
- Päänsärky
- Ripuli
- Pahoinvointi
On kuitenkin huomautettava, että joidenkin ihmisten ei tulisi käyttää närästyslääkkeitä:
- Ihmiset, joilla on munuaisongelmia ja jotka syövät kalsiumkarbonaattia tai alumiinihydroksidia sisältäviä närästyslääkkeitä.
- Naiset, joilla on vaihdevuodet, sillä närästyslääkkeet heikentävät kalsiumin imeytymistä ruoasta tai lisäravinteista, lisäten näin osteoporoosin riskiä.
- Vanhemmat ihmiset tai kuka tahansa, jolla on jokin autoimmuunisairaus.
Jos saat pahaa närästystä mutta närästyslääkkeet aiheuttavat sinulle sivuvaikutuksia tai kuulut johonkin edellämainittuun ihmisryhmään, kokeile jotakin seuraavista luonnollisista vaihtoehdoista närästyksen hoitoon.
2. Basilika
Basilika on yrtti, jota käytetään usein kastikkeissa ja ruokien maustamiseen. Joitakin sen suurimmista hyödyistä ovat:
- Närästyksen lievittäminen ja ruoansulatuskanavaan ja vatsaan kerääntyneen kaasun vähentäminen.
- Ruoansulatuksen parantaminen, mikä tuo helpotusta närästykseen ja siihen liittyviin ongelmiin.
- Basilikan eteeriset öljyt, linaloli ja terpineoli, säätelevät vatsahappoja.
- Antibakteeristen vaikutustensa ansiosta se poistaa haitallisia bakteereja hapon vaurioittamista kudoksista.
- Basilika voi ehkäistä vatsakramppeja ja pitää närästyksen tiessään.
Vois nauttia basilikaa teen muodossa tai yksinkertaisesti pureskelemalla sen lehtiä närästyksen ilmaantuessa.
3. Aloe vera
Aloe vera -mehun juominen auttaa närästykseen, sillä se rentouttaa ruokatorven alaosan sulkijalihasta auttaen näin ruoansulatuksen kanssa. Tämä on tärkeää, sillä tällöin vatsalaukku tarvitsee vähemmän happoja ruoan sulattamiseen.
Samalla aloe vera –mehu muodostaa ruokatorveen suojaavan kerroksen. Tämä minimoi happojen nousun aiheuttamia vaurioita.
Tulehdusta lievittävien vaikutustensa ansiosta mehu antaa ruoansulatusjärjestelmälle hieman lepoa. Lisäksi se estää sitä tuottamasta liikaa happoa.
Ihanteellista olisi nauttia aloe veraa mehuna tai vain syömällä sitä sellaisenaan ruokalusikallisen verran (15 g). Jos et pidä sen mausta, voit sekoittaa sitä hunajan tai jonkin hedelmän kanssa saadaksesi siitä siedettävämmän makuista.
4. Ruokasooda
Ruokasoodalla on emäksinen pH-arvo, joka auttaa kontrolloimaan elimistön pH-arvoa ja toimii näin luonnollisena närästyslääkkeenä.
Tätä hoitoa voidaan käyttää närästyksen ja ruoansulatusvaivojen lievittämiseen. Seuraavista vaivoista kärsivien ihmisten ei kuitenkaan tulisi käyttää sitä:
- Mahakatarri
- Korkea verenpaine
- Sydänongelmat
Ainekset
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa
- 200 ml vettä
Ohjeet
- Laita teelusikallinen ruokasoodaa kupilliseen vettä. Sekoita hyvin ja juo.
- Voit käyttää sitä joka päivä, jos kärsit närästyksestä päivittäin. Muutoin käytä sitä vain ongelman ilmaantuessa.
5. Jalavan runko
Jalavan sisemmällä rungolla on lukuisia lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa närästykseen.
Runko luo luonnollisen suojaavan kerroksen tulehtuneille ja ärtyneille limakalvoille, sekä vatsalaukkuun ja ruokatorveen. Tämä minimoi happojen aiheuttamia vaurioita.
Jalavan runko kuivataan, muutetaan jauheeksi ja laitetaan kapselimuotoon tai lisätään suoraan veteen teen valmistamiseksi.
Suositeltu annos sen hyvien ominaisuuksien hyödyntämiseksi on puolikas ruokalusikallinen (4 g) kahteen kupilliseen vettä (500 ml). Voit juoda tämän annoksen pitkin päivää.
Vaikka jalavan rungon syömiseen ei liity mitään vakavia haittavaikutuksia, sitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille.
Näin hoitaa närästys pysyvästi
Närästys voi olla vaarallista kun se on usein toistuvaa. Yllä antamistamme suosituksista voit saada helpotusta poltteeseen ja jopa minimoida happojen negatiivisia vaikutuksia limakalvoilla.
Mutta närästyksen syyn selvittäminen ongelman hoitamiseksi juuresta käsin on tärkeää. Muutoin millään näistä hoidoista ei ole pitkäaikaista vaikutusta. Onkin parasta mennä lääkäriin selvittämään närästyksen todellinen syy sen hoitamiseksi.
Lääkärisi antaa sinulle viime kädessä ohjeet kuinka hoitaa närästys.
Yllä mainitut hoidot ovat kuitenkin loistava tapa lievittää ongelmaa välittömästi ja jatkaa päivää mukavammissa merkeissä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- MedlinePlus. Acidez estomacal. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/heartburn.html. Accessed 01/02, 2019.
- MedlinePlus. Bicarbonato de sodio. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a682001-es.html. Accessed 01/02, 2019.
- MedlinePlus. Olmo americano. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/978.html. Accessed 01/02, 2019.
- Ramírez G. Sábila (Aloe vera). Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas 2003; 21 (1): 26-33. Available at: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4956300.pdf. Accessed 01/02, 2019.
- Suárez JE. Microbiota autóctona, probióticos y prebióticos. Nutrición Hospitalaria 2013; 28: 38-41. Available at: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112013000700009&script=sci_arttext&tlng=en. Accessed 01/02, 2019.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.