5 kotihoitoa, joita kannattaa välttää

Älä käytä hammastahnaa näppylöiden tai ihon virheiden hävittämiseksi - vaikka sen sisältämä ruokasooda voikin toimia tehokkaasti, saattavat sen kemikaalikomponentit vahingoittaa ihoasi.
5 kotihoitoa, joita kannattaa välttää
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monista lähteistä on saatavana reseptejä ja kotivinkkejä, joissa kerrotaan kuinka terveyteen ja kauneudenhoitoon liittyviä ongelmia voi hoitaa omatoimisesti ja erittäin halvalla – meidät mukaan lukien. On totta, että monet kotikonstit ovat tehokkaita ja ne saattavat ratkaista suuriakin ongelmia, mutta asiantuntijoilla on sanottavaa siitä, kuinka kaikkea ei ehkä kuitenkaan tulisi kokeilla. On olemassa hoitoja jotka eivät yksinkertaisesti tehoa, ja toiset taas saattavat olla haitaksi terveydelle tai ulkonäölle.

5 vältettävää kotihoitoa

Suurimmassa osassa artikkeleitamme mekin annamme kotihoitovinkkejä ja esittelemme luonnollisia hoitokeinoja, mutta tässä artikkelissa, ottaen huomioon asiantuntijoiden neuvot koskien mahdollisia haittavaikutuksia, listaammekin 5 sellaista kotihoitoa, joita kannattaa mieluummin välttää.

1. Luonnolliset kuorinta-aineet

Luonnonaineista tehdyt kuorinta-aineet ovat yksi parhaista vaihtoehdoista ihon syväpuhdistukseen, sillä ne kosteuttavat hyvin sekä poistavat ylimääräiset kuolleet ihosolut, joita ihon pinnalle kerääntyy. Tästä huolimatta tulisi aina miettiä tarkemmin, mitä aineksia tällaisissa kuorinta-aineissa on käytetty, sillä jotkut luonnolliset raakaa-aineet saattavat aiheuttaa kipua iholla. Lisäksi ne voivat saada aikaan pienen pieniä haavoja, joista jää joskus jopa arpia.

Joissakin kuorinta-aineissa käytetään esimerkiksi pistaasipähkinää, pähkinänkuoria tai murskattuja manteleita, jotka on sekoitettu oliiviöljyyn. Jotkut tällaiset kovat ainekset voivat vahingoittaa ihoa, sillä palaset sisältävät paljon epätasaisia reunoja.

2. Kotitekoiset peräruiskeet

Nainen pitelee vatsaansa

Kotona tehtävät peräruiskeet toteutetaan niin, että peräsuoleen kaadetaan vettä, jotta elimistö alkaisi tuottaa liikettä suolistossa. Jotkut ihmiset toteuttavat peräruiskeita jopa kahvin avulla, sillä he kuvittelevat kofeiinin puhdistavan elimistöä. Tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan totta, ja asiantuntijoiden mukaan kaikki kotitekoiset peräruiskeet ovat äärimmäisen vaarallisia, sillä ne saattavat aiheuttaa peräsuolen repeämisen. Niillä voi olla seurauksena vakavia sivuvaikutuksia tai jopa kuolema.

Tämän vuoksi jotkut lääkärit suosittelevatkin, että peräruiskeisiin ei ryhdyttäisi kotona ollenkaan, tai apteekista tulisi hankkia siihen suunnitellut, testatut tuotteet. Jos kyse on ummetuksesta, koita luonnollisia laksatiiveja tai apteekin laksatiiveja ja jos nämä eivät toimi, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

3. Aknen hoito hammastahnalla

Tämä ratkaisu akneen on yksi kaikkein vanhimmista ja tyypillisimmistä kotihoidoista, sillä sen avulla on saatu oikeita tuloksia aikaan. Hammastahnassa on monesti ruokasoodaa, ja tämän vuoksi näppylät itse asiassa kuivuvatkin, ja siten tätä hoitoa on pidetty halpana keinona helpottaa aknea.

Tästä huolimatta asiantuntijat sanovat, että hammastahna ei ole kovin hyvä tuote aknen hoidossa, sillä vaikka ruokasooda auttaakin näppylöiden kuivattamisessa, on tahnassa kemikaalikomponentteja, jotka saattavat ärsyttää ihoa. Eräät kaikkein haitallisimmista aineksista ovat alkoholi, vetyperoksidi ja mentoli.

4. Kananmunan valkuainen kasvojen ihon kiinteyttäjänä

Kananmunan valkuaiseen liittyy sellainen uskomus, että se auttaa ihon kiinteyttämisessä. Monet naiset käyttävätkin sitä kauneudenhoitorutiinissaan. Asiantuntijoiden mukaan ei kuitenkaan ole mitään sellaista todistetta, joka kertoisi valkuaisen kykenevän kiinteyttämään ihoa.

Monet uskovat kuitenkin tähän hyvään vaikutukseen siksi, että valkuainen tuntuu kiinteyttävän ihoa kun se kuivuu. Tosiasiassa iho palautuu silti normaaliin tilaansa heti kun valkuainen huuhdotaan kasvoilta pois. Lisäksi tämän kotihoidon vaarana on se, että saatat sairastua vaikka salmonellaan, mikäli saat valkuaista suuhusi.

5. Voi palovammojen hoidossa

älä tee tätä kotihoitoa: voita palovammoihin

Jotkut uskovat, että voi pystyy helpottamaan ja parantamaan palovammoja, jotka ovat muodostuneet joko tulen tai auringon vaikutuksesta. Tämä ei ole missään nimessä totta, sillä voi on ihanteellinen ympäristö bakteerien muodostumiselle, ja täten se edistää myös tulehduksien ilmaantumista. Asiantuntijat suosittelevatkin, että käyttäisit palovammoihin sen sijaan kylmää vettä ja antibioottivoidetta.

Pidä siis mielessä nämä viisi kotihoitoa, ja etsi niiden tilalle parempia vaihtoehtoja!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 kotihoitoa auringon polttamalle iholle
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 kotihoitoa auringon polttamalle iholle

Aloe vera on hyvin suositeltu tuote auringon polttamalle iholle, sillä siitä saa rentouttavaa apua tähän ongelmaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.